Πλατεία Αμερικής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°0′8.60″N 23°44′1.21″E / 38.0023889°N 23.7336694°E / 38.0023889; 23.7336694

Πλατεία Αμερικής
Πλατεία Αμερικής και Πλατεία Αγάμων
Χάρτης
Είδοςπλατεία
Γεωγραφικές συντεταγμένες38°0′9″N 23°44′1″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Αθηναίων
ΧώραΕλλάδα
Commons page Πολυμέσα

Η Πλατεία Αμερικής, παλαιίτερα γνωστή ως Πλατεία Αγάμων, είναι μεγάλη πλατεία της Αθήνας, η οποία βρίσκεται στην δυτική πλευρά της οδού Πατησίων και στο μέσο περίπου του μήκους της οδού. Η πλατεία απέχει 2 χλμ. από την πλατεία Ομονοίας και 2,5 χλμ. από το τέρμα της οδού Πατησίων και τον σταθμό Άνω Πατήσια της Γραμμής 1 (πρώην ΗΣΑΠ) του Μετρό της Αθήνας. Γύρω από την πλατεία και δυτικά της οδού Πατησίων αναπτύχθηκε η ομώνυμη συνοικία της Αθήνας, η οποία συνορεύει με τα Κάτω Πατήσια προς τα βόρεια και ανατολικά, με τον Άγιο Παντελεήμονα προς τα νότια και με την Κυψέλη προς τα ανατολικά - η Πατησίων χωρίζει την Κυψέλη από την συνοικία της πλατείας Αμερικής.

Σύντομο ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1887, τότε που η περιοχή ακόμα ήταν εξοχική, στο σημείο στο οποίο έκανε τέρμα ο ιπποτροχιόδρομος, υπήρχε ένα μικρό καφενείο, στο οποίο σύχναζε μια παρέα ώριμων Αθηναίων, που όλοι τους, χωρίς εξαίρεση, ήταν άγαμοι. Μόνον ένας απ' αυτούς, κάποιος Γεώργιος Περπινιάς, γύρω στις αρχές της Άνοιξης του 1887 αποσκίρτησε και παντρεύτηκε, αλλά την επόμενη στιγμή κατάλαβε πως η γυναίκα του ήταν φοβερά δύστροπη. Έτσι το επόμενο πρωί, τη φόρτωσε σε ένα κάρο μαζί με όλα τα πράγματά της και την έστειλε πίσω στους γονείς της, για να επανέλθει δριμύτερος στη συντροφιά των αγάμων. Αυτό έγινε αμέσως πρώτο θέμα στην Εφημερίδα των Κυριών την οποία έβγαζε η Καλλιρρόη Παρρέν και η οποία είχε ήδη προτείνει, να ψηφισθεί ένας νόμος που να φορολογεί όλους του άγαμους άνδρες από τριάντα χρονών και πάνω, επειδή υπήρχαν πολλές ανύπαντρες γυναίκες που ήθελαν να κάνουν οικογένεια και δεν έβρισκαν γαμπρούς. Η πλατεία μέχρι τότε δεν είχε κανένα επίσημο όνομα. Ονομάστηκε Πλατεία Αγάμων στις αρχές της δεκαετίας του 1890, οπότε και έγινε ο τόπος διαμαρτυρίας των αγάμων λίγο πριν την πτώχευση του 1893, όταν το κράτος επιχείρησε για πρώτη φορά να φορολογήσει τους άγαμους, και επίσης όσους σύχναζαν σε οίκους ανοχής ή παρόμοια στέκια, με την δικαιολογία ότι οι παντρεμένοι πληρώνουν περισσότερους φόρους επειδή έχουν οικογένειες, υπολογίζοντας πως με τη φορολογία αυτή θα αύξανε κατά πολλά εκατομμύρια δραχμές τις εισπράξεις του και θα καταπολεμούσε το δημογραφικό πρόβλημα. Το 1927 η πλατεία έλαβε το σημερινό της όνομα προς τιμήν των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για τον φιλελληνισμό τον οποίο είχαν επιδείξει οι κάτοικοί τους. Τέλος, πριν η πλατεία λάβει το όνομα Πλατεία Αγάμων, ο λαός την ονόμαζε ανεπίσημα Πλατεία Ανθεστηρίων επειδή τα παλιά χρόνια οι Αθηναίοι πήγαιναν εκεί και γιόρταζαν την Πρωτομαγιά.

Στη συνοικία της Πλατείας Αμερικής κατά τη δεκαετία του 1960 διέμενε η ανερχόμενη αστική τάξη της Αθήνας και είχε τόσο πολυκατοικίες όσο και μονοκατοικίες. Στο κάτω της πλατείας βρισκόταν ο κινηματογράφος Άττικα και στο πάνω το ζαχαροπλαστείο Κανδηλώρου. Η περιοχή άρχισε να εγκαταλείπεται από τους κατοίκους της όμως τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, λόγω της ανυπαρξίας χώρων στάθμευσης και του νέφους, οπότε και στις αρχές του 21ου αιώνα στα εγκαταλελειμμένα διαμερίσματα εγκαταστάθηκαν μετανάστες και πρόσφυγες λόγω των εξαιρετικά χαμηλών ενοικίων των διαμερισμάτων που είχαν εγκαταλειφθεί.[1]

Η ομώνυμη συνοικία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πλατεία Αμερικής
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Πλατεία Αμερικής
38°0′9″N 23°44′1″E
ΧώραΕλλάδα
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Αθηναίων
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Πλατεία Αμερικής είναι συνοικία η οποία συνορεύει με τις συνοικίες Κυψέλη, Αγίου Μελετίου, Πλατεία Βικτωρίας, Άγιο Παντελεήμονα, Άγιο Νικόλαο και Πλατεία Κολιάτσου. Πήρε το όνομά της απ' την Πλατεία Αμερικής γύρω απ' την οποία αναπτύχθηκε. Ξεκίνησε να αναπτύσσεται ραγδαία στις αρχές της δεκαετίας του 1950, όταν στη περιοχή πέριξ της πλατείας κατασκευάστηκαν αξιόλογες πολυκατοικίες μεγάλης προβολής και υψηλής ποιότητας. Υπήρξε μια από τις αριστοκρατικότερες συνοικίες των Αθηνών.

Εξυπηρετείται από πολλές γραμμές λεωφορείων και τρόλεϊ και μελλοντικά θα εξυπηρετείται και από τον Σταθμό μετρό Κυψέλης.

Πρόσωπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Μεθενίτης, Παύλος (20 Ιουλίου 2019). «Πλατεία Αμερικής». Η Εφημερίδα των Συντακτών. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Φεβρουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2022. 
  2. «Αυτός είναι ο γόης των 70s που έκανε τα κορίτσια να λιώνουν στο πέρασμά του». in.gr. 30 Μαρτίου 2021. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2021. 
  3. «Ο Αθηναίος της Εβδομάδας: Νίκος Μαστοράκης». www.lifo.gr. 7 Μαΐου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Ιουλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2021. 
  4. «Η Νένα Μεντή είναι Αθηναία». www.lifo.gr. 21 Ιανουαρίου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Ιουλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2021. 
  5. «Κρητική Επιθεώρησις». anemi.lib.uoc.gr. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]