Περιφέρεια Μανγκιστάου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η περιφέρεια Μανγκιστάου (καζακικά: Маңғыстау облысы, Mañğıstaw oblısı, ماڭعىستاۋ وبلىسى) είναι μια περιφέρεια στο δυτικό κομμάτι του Καζακστάν. Η πρωτεύουσα του είναι το Ακτάου, ένα λιμάνι με πληθυσμό 154.500 κάτοικοι στην απογραφή του 2004. Όλη η περιφέρεια έχει πληθυσμό 373.400 κάτοικοι, ενώ 596.706 σύμφωνα με εκτίμηση στις 1 Φεβρουαρίου 2013.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιφέρεια βρίσκεται στο νοτιοδυτικό Καζακστάν, στην χερσόνησο Μανγκισλάκ. Η ακτογραμμή του περιλαμβάνει σημαντικό μέρος του καζακικού μέρους της Κασπίας Θάλασσας και συνορεύει με το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν. Συνορεύει επίσης και με δύο περιφέρειας της χώρας, τις περιφέρειες Ακτόμπε και Ατιράου. Η έκταση της περιφέρειας είναι 165.600 τ.χλμ. Γεωτρήσεις έδειξαν κατά την Σοβιετική περίοδο ότι υπάρχει πετρέλαιο, που συνέβαλλε στην βιομηχανοποίηση της περιοχής. 

Το έδαφος του Μανγκιστάου περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά τοπία και ερήμους: πεδιάδα της Κασπίας, οροπέδια (Ουστούρτ, Μανγκισλάκ, Κεντιρλί-Καγιασάν), βουνά (Ακτάου, Καρατάου), κοιλότητες, έρημο και βουνά. Το υψηλότερο μέρος είναι το όρος Οτπάν με υψόμετρο 556 μέτρα, και το χαμηλότερο είναι το κάτω μέρος της κοιλότητας Καράγκιε, 132 μέτρα κάτω από το επίπεδο της θάλασσας.

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λόγω της μεγάλης σε έκταση περιοχής που κατέχει, έχει ποίκιλλα κλίματα. Το βόρειο Μανγκιστάου έχει κρύο το χειμώνα. Το κλίμα είναι μεσογειακό με ψυχρούς χειμώνες και ήπια καλοκαίρια. Η μέση θερμοκρασία Ιανουαρίου είναι -3 °C, και +26 °C τον Ιούλιο. Η ετήσια βροχόπτωση είναι 150 χιλιοστά (5.9 ίντσες).

Διοικητική διαίρεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιοχή διαιρείται σε πέντε επαρχίες και 2 πόλεις περιφερειακής σημασίας, το Ακτάου και το Ζαναοζέν. Οι επαρχίες είναι: [1]

  1. Επαρχία Μπεϊνέου, με πρωτεύουσα την ομώνυμη πόλη.
  2. Επαρχία Καρακίγια, με πρωτεύουσα το Κουρίκ. 
  3. Επαρχία Μανγκιστάου, με πρωτεύουσα το Σέτπε.
  4. Επαρχία Μουναΐλι, πρωτεύουσα το Μανγκιστάου.
  5. Επαρχία Τουπκαραγκάν, με πρωτεύουσα το Φορτ-Σεβτσένκο.

Τρεις πόλεις έχουν καθεστώς πόλης: το Ακτάου, το Φορτ-Σεβτσένκο και το Ζαναοζέν. 

Δημογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιφέρεια Μανγκιστάου, χειμώνας

Σύμφωνα με την απογραφή του 1999, 50.9% του πληθυσμού είναι Καζάκοι και 32.9% των κατοίκων είναι Ρώσοι.[2]

  • Πληθυσμός (2009): 416,500 κάτοικοι (2.6% του πληθυσμού της χώρας, 13η θέση)
  • Πυκνότητα: 2.5 άτομα / τ.χλμ. (13η θέση)
  • Εθνικότητες: Καζάκοι 70.9%, Ρώσοι 22.9%
  • Έκταση: 165.600 τ.χλμ, (6.1%, 7η θέση)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο» Список телефонов акимов городов и районов Мангистауской области и их заместителей (στα Russian). Акимат Мангистауской области. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Φεβρουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουνίου 2012. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  2. ru:Мангистауская область