Περί Πολέμου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περί Πολέμου
ΣυγγραφέαςΚαρλ φον Κλάουζεβιτς
ΕπιμελητήςΜαρί φον Μπρυλ
ΤίτλοςVom Kriege
ΓλώσσαΓερμανικά
Ημερομηνία δημοσίευσης1832
Μορφήδοκίμιο
Θέμαπόλεμος
στρατιωτική στρατηγική
LΤ ID12588850
Πρώτη έκδοσηFerdinand Dümmler

Το Περί Πολέμου ή Περί του πολέμου (γερμανικά: Vom Kriege) είναι βιβλίο σχετικά με τον πόλεμο και τη στρατιωτική στρατηγική του Πρώσου στρατηγού Καρλ φον Κλάουζεβιτς (1780-1831), που γράφτηκε κυρίως μετά τους Ναπολεόντειους πολέμους, μεταξύ 1816 και 1830, και δημοσιεύθηκε μετά τον θάνατό του από τη σύζυγό του το 1832. Έχει μεταφραστεί στα αγγλικά αρκετές φορές με την ονομασία On War.

Το Περί Πολέμου είναι στην πραγματικότητα ένα ημιτελές έργο, καθώς ο Κλάουζεβιτς είχε συσσωρεύσει χειρόγραφα με σκοπό την αναθεώρησή του το 1827, αλλά δεν πρόλαβε να τελειώσει το έργο. Η σύζυγός του, με την οποία μοιράζονταν μια βαθιά πνευματική σχέση, επιμελήθηκε τα έργα του και τα δημοσίευσε μεταξύ 1832 και 1835. Τα ογκώδη έργα του περιέχουν τα περισσότερα από τα μεγαλύτερα ιστορικά και θεωρητικά γραπτά του, αν και δεν σώζονται μικρότερα άρθρα του στις εφημερίδες, ούτε η εκτεταμένη αλληλογραφία του με σημαντικά πολιτικά, στρατιωτικά, πνευματικά και πολιτιστικά πρόσωπα της Πρωσίας.

Το έργο αποτελείται από τρεις τόμους και αντιπροσωπεύει θεωρητικές εξερευνήσεις του. Είναι μία από τις πιο σημαντικές πραγματείες για την πολιτικοστρατιωτική ανάλυση και τη στρατηγική που έχει γραφτεί ποτέ, και παραμένει τόσο αμφιλεγόμενο και διαχρονικά καθοριστικό στην επιρροή της στρατηγικής σκέψης.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]