Πενταμελές Εφετείο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Πενταμελές Εφετείο είναι δευτεροβάθμιο Ποινικό Δικαστήριο. Συγκροτείται από έναν Πρόεδρο Εφετών ως πρόεδρο και τέσσερις Εφέτες. Εκδικάζει εφέσεις κατά αποφάσεων του Τριμελούς Εφετείου. Οι αποφάσεις του υπόκεινται μόνο στο ένδικο μέσο της αναίρεσης ενώπιον του Αρείου Πάγου.

Μεταξύ των ετών 1979 και 1986, οι αρμοδιότητες του Πενταμελούς Εφετείου περιήλθαν στο Επταμελές Εφετείο (ν. 969/1979), εκδικάζοντας εφέσεις κατά πρωτόδικων αποφάσεων του Πενταμελούς Εφετείου (αντίστοιχου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων), και επανήλθαν στο Πενταμελές Εφετείο με το ν. 1649/1986. Τα Επταμελή Εφετεία συγκροτούνταν από έναν Πρόεδρο Εφετών ως πρόεδρο και έξι Εφέτες. Μάλιστα, λόγω του περιορισμένου αριθμού εφετών, που υπηρετούσαν στην επαρχία, τα Επταμελή Εφετεία συγκροτήθηκαν μόνο στις πέντε έδρες Εφετείων των μεγαλύτερων αστικών κέντρων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα και Πειραιάς) και δέχονταν και υποθέσεις όμορων εφετείων, ως εξής:

  • Το Επταμελές Εφετείο Αθηνών έκρινε εφέσεις κατά αποφάσεων του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών.
  • Το Επταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης έκρινε εφέσεις κατά αποφάσεων των Πενταμελών Εφετείων Θεσσαλονίκης και Θράκης.
  • Το Επταμελές Εφετείο Λαρίσης έκρινε εφέσεις κατά αποφάσεων των Πενταμελών Εφετείων Λαρίσης και Ιωαννίνων,
  • Το Επταμελές Εφετείο Πατρών έκρινε εφέσεις κατά αποφάσεων των Πενταμελών Εφετείων Πατρών και Κερκύρας.
  • Το Επταμελές Εφετείο Πειραιώς έκρινε εφέσεις κατά αποφάσεων των Πενταμελών Εφετείων Πειραιώς, Κρήτης, Αιγαίου, Δωδεκανήσου και Ναυπλίου.

Η σύσταση των Επταμελών Εφετείων καταργήθηκε μετά την εκδίκαση και των τελευταίων εφεσίβλητων αποφάσεων, που εκδόθηκαν μέχρι τη δημοσίευση του νόμου ν. 1649/1986.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άρειος Πάγος: http://www.areiospagos.gr/

Εισαγγελία Αρείου Πάγου: https://eisap.gr/

Εισαγγελία Εφετών Αθηνών: https://prosec.gov.gr/

Κώδικας Ποινικής Δικονομίας (Νόμος 4620/2019)