Πατριάρχης Άνθιμος Ζ΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πατριάρχης Άνθιμος Ζ΄
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1827
Ήπειρος
Θάνατος5  Δεκεμβρίου 1913
Αντιγόνη (νήσος)
Τόπος ταφήςΖωοδόχος Πηγή του Μπαλουκλί
ΘρησκείαΑνατολικός Ορθόδοξος Χριστιανισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΙερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΟικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Άνθιμος Ζ΄ (κατά κόσμον Άγγελος Τσάτσος) ήταν Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως από το 1895 ως το 1897.

Γεννήθηκε μεταξύ των ετών 1827[1] και 1832[2] στο χωριό Πλεσίβιτσα Φιλιατών Ηπείρου και οι γονείς του ονομάζονταν Χριστόδουλος και Ελένη[2]. Ασχολήθηκε στην αρχή με το εμπόριο βοηθώντας τον πατέρα του[3], αλλά γρήγορα φάνηκε η κλίση του προς τα εκκλησιαστικά. Χειροτονήθηκε διάκονος, έλαβε το όνομα Άνθιμος και το 1856 μπήκε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Εκεί ήταν συμμαθητής του επίσης μετέπειτα Πατριάρχη Ιωακείμ Δ΄. Αποφοίτησε με άριστα το 1861 και επέστρεψε στα Γιάννενα, όπου υπηρέτησε ως ιεροκήρυκας, αλλά και καθηγητής της Ζωσιμαίας Σχολής και του κεντρικού Παρθεναγωγείου[4].

Επιστολή του προς τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Αλέξανδρο

Το 1869 εξελέγη Μητροπολίτης Παραμυθίας, οπότε χειροτονήθηκε ιερέας και κατόπιν επίσκοπος. Το 1877 έγινε Μητροπολίτης Αίνου και το 1888 Μητροπολίτης Αγχιάλου, θέση από την οποία επαύθη, ή κατ' άλλους δεν δέχτηκε. Το 1893 εξελέγη Μητροπολίτης Κορυτσάς και το 1894 Λέρου και Καλύμνου.

Τέλος, στις 20 Ιανουαρίου 1895 εξελέγη Οικουμενικός Πατριάρχης, μετά την παραίτηση του προκατόχου του Νεοφύτου Η'. Η εκλογή του σημαδεύτηκε από επεισόδια μεταξύ αντιμαχομένων παρατάξεων, ακόμη και στο εσωτερικό του Πατριαρχικού Ναού[5].

Κατά τη διάρκεια της Πατριαρχίας του κτίστηκε το νέο κτίριο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης του οποίου τα εγκαίνια έγιναν στις 6 Οκτωβρίου 1896. Λίγο πριν ξεσπάσει ο Ελληνοτουρκικός Πόλεμος (1897) ο Άνθιμος δέχθηκε την επίσκεψη απεσταλμένου της Εθνικής Εταιρίας προκειμένου να τον μυήσει και να τον ενημερώσει για τους σκοπούς της οργάνωσης και των ακραίων σχεδίων της, που περιελάμβανε και εμπρησμούς στη Κωνσταντινούπολη. Απειλώντας τότε ο Άνθιμος ότι θα ενημέρωνε σχετικά τις Αρχές της Πόλης απαίτησε από την ελληνική πρεσβεία την άμεση αναχώρηση του εν λόγω απεσταλμένου, όπως και έγινε. Έπίσης στη διάρκεια της πατριαρχίας του έστειλε αντιπροσωπία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Μόσχα, η οποία παρέστη στην τελετή στέψης του Τσάρου της Ρωσίας Νικολάου Β΄. Ο Άνθιμος παρασημοφορήθηκε από το Σουλτάνο και από τον Τσάρο.

Εξαναγκάστηκε όμως σε παραίτηση στις 29 Ιανουαρίου 1897, μετά από διετή μόλις Πατριαρχία, καθώς έχασε την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας της Ιεράς Συνόδου. Κατόπιν αποσύρθηκε στη νήσο Αντιγόνη, όπου ασχολήθηκε με συγγραφικό έργο, και κατόπιν στο Σισλή, όπου και πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου 1913.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


τίτλοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας
Προκάτοχος
Διονύσιος
Επίσκοπος Παραμυθίας
1869-1877
Διάδοχος
Γρηγόριος Δρακόπουλος
Προκάτοχος
Δωρόθεος
Μητροπολίτης Αίνου
1877-1888
Διάδοχος
Λουκάς Πετρίδης
Προκάτοχος
Γρηγόριος Δρακόπουλος
Μητροπολίτης Αγχιάλου
1888
Διάδοχος
Σωφρόνιος Αργυρόπουλος ή Βουτσάς
Προκάτοχος
Γρηγόριος Προδρόμου
Μητροπολίτης Κορυτσάς
1893-1894
Διάδοχος
Χρύσανθος
Προκάτοχος
Χρύσανθος
Μητροπολίτης Λέρου και Καλύμνου
1894-1895
Διάδοχος
Σωφρόνιος Χρηστίδης
Προκάτοχος
Νεόφυτος Η΄
Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
1895-1897
Διάδοχος
Κωνσταντίνος Ε΄