Παρθένοι Νήσοι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 18°23′00″N 64°40′00″W / 18.38333°N 64.66667°W / 18.38333; -64.66667

Παρθένοι Νήσοι
Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι
Political regions of the Virgin Islands
Χάρτης των νησιών

Οι Παρθένοι Νήσοι ή Νήσοι Παρθένων ή Νήσοι Παρθένου (αγγλ.: Virgin Islands) αποτελούν συστάδα κυρίως βραχωδών νήσων στις βορειοανατολικές πρώην Δυτικές Ινδίες, (Καραϊβική), περίπου 100 χλμ. ανατολικά του Πουέρτο Ρίκο. Πολιτικά οι νήσοι της Παρθένου κατανέμονται μεταξύ των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι αμερικανικές νήσοι, το δυτικό τμήμα της συστάδας, αποτελούνται από τις τρεις μεγαλύτερες εξ αυτών νήσους που είναι ο Άγιος Θωμάς (έκτασης 81 τ.χλμ.), η νήσος Σαιντ Κρουά (Τίμιος Σταυρός) (έκτασης 215 τ.χλμ.) και η νήσος Άγιος Ιωάννης, η ανατολικότερη εξ αυτών, (51 τ.χλμ.) καθώς και 50 άλλες μικρότερες εκ των οποίων οι περισσότερες είναι ακατοίκητες. Πρωτεύουσα αυτών είναι η Καρλόττα Αμαλία ή Σαρλότ Αμαλί.

Οι Βρετανικές νήσοι αποτελούν μέρος της αποικίας των Υπήνεμων νήσων, δηλαδή το ανατολικό τμήμα της συστάδας αυτής, όπου κυριότερες εξ αυτών είναι οι: Τορτόλα (έκτασης 56 τ.χλμ.), Ανεγκάντα (έκτασης 38 τ.χλμ.), Βίρτζιν Γκόρντα (έκτασης 21 τ.χλμ.), Τζοστ Βαν Ντάικ (έκτασης 8 τ.χλμ.), Πήτερ, Νάρμαν, καθώς και 30 περίπου άλλες μικρότερες. Η ολική τους έκταση είναι 153 τ.χλμ. Πρωτεύουσα αυτών είναι η Ρόουντ Τάουν.

Μεταξύ τους τα όρια των δύο αυτών τμημάτων ορίζεται από το πέρασμα - στενό Φλάναγκαν μεταξύ της νήσου Άγιος Ιωάννης (ΗΠΑ) και της νήσου Τορτόλα (Η.Β.).

Τις νήσους της Παρθένου ανακάλυψε ο Χριστόφορος Κολόμβος στο δεύτερο ταξίδι του το 1493 τις οποίες και ονόμασε «Santa Ursula y las Once Mil Vírgenes» (Αγία Ούρσουλα και οι Έντεκα Χιλιάδες Παρθένες) (συντομευμένο «Las Vírgenes», Οι Παρθένες), προς τιμή της Αγίας Ούρσουλας και των 11000 παρθένων μαρτύρων.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]