Πανελλήνιο πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης ανδρών 1937-38

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Την περίοδο 1937-38 δεν διεξήχθη πανελλήνιο πρωτάθλημα μπάσκετ, με τη συμμετοχή των καλύτερων ομάδων του κέντρου και της Θεσσαλονίκης. Διεξήχθησαν όμως τα περιφερειακά πρωταθλήματα Αθήνας-Πειραιά, Θεσσαλονίκης και Πατρών. Διοργανώτρια αρχή ήταν ο ΣΕΓΑΣ.

Πρωτάθλημα Αθηνών-Πειραιώς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο περιφερειακό πρωτάθλημα Αθηνών-Πειραιώς 1937-38 δήλωσαν συμμετοχή 14 σύλλογοι αλλά συμμετείχαν 13, αφού ο Παναθηναϊκός τελικά απείχε. Οι αγώνες ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 1937 με τη διεξαγωγή της προκριματικής φάσης. Οι ομάδες χωρίστηκαν σε τρεις ομίλους και οι δύο πρώτες κάθε ομίλου, δηλαδή συνολικά έξι, προκρίθηκαν για την τελική φάση. Η τελική φάση επρόκειτο να ξεκινήσει τα Θεοφάνια του 1938 και να λήξει στις 31 Ιανουαρίου. Όμως, αναβλήθηκε και ξεκίνησε στα τέλη Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η ολοκλήρωσή της και τελικά να μη γίνει το πανελλήνιο. Στην καθυστέρηση συνέβαλαν και οι αναβληθέντες αγώνες λόγω κακοκαιρίας αλλά και η επίσκεψη στην Αθήνα της ομάδας μπάσκετ της Ροβερτείου Σχολής Κωνσταντινούπολης, η οποία έδωσε φιλικά ματς με αθηναϊκές ομάδες.

Όλοι οι αγώνες της πρώτης φάσης έγιναν στο πανεπιστημιακό γυμναστήριο. Οι αγώνες της τελικής φάσης έγιναν στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Προκριματική φάση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τελική φάση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην τελική φάση που έγινε σε ενιαίο όμιλο τον τίτλο διεκδίκησαν μέχρι τέλους ο Πανελλήνιος με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά τελικά πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Νήαρ Ηστ. Οι αγώνες ολοκληρώθηκαν στις 13 Μαρτίου αλλά στη 2η θέση ισοβάθμισαν Πανελλήνιος, Πανιώνιος και Πανεπιστήμιο που έδωσαν αγώνες κατάταξης για την επιλογή της 2ης ομάδας που θα προκρινόταν στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Η νέα αυτή καθυστέρηση οδήγησε στην ματαίωση των πανελληνίων αγώνων.

Συνθέσεις ομάδων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι έξι ομάδες που προκρίθηκαν στην τελική φάση είχαν τις ακόλουθες συνθέσεις:

Αποτελέσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάταξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(σε 5 αγώνες)
Ν-Ήτ
1 Α.Ο. Νήαρ Ηστ Καισαριανής 8 β. 4-1
2 Πανιώνιος 6 β. 3-2
3 Πανεπιστήμιο Αθηνών 6 β. 3-2
4 Πανελλήνιος Γ.Σ. 6 β. 3-2
5 Πειραϊκός Σύνδεσμος 4 β. 2-3
6 Α.Ο. Παλαιό Φάληρο 0 β. 0-5

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]