Παναγιώτης Κοδρικάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παναγιώτης Κοδρικάς
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Παναγιώτης Κοδρικάς (Ελληνικά)
Γέννηση1762
Αθήνα
Θάνατος1827
Παρίσι
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική Αυτοκρατορία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
τουρκικά
Γαλλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταλόγιος

Ο Παναγιώτης Κοδρικάς (1762-1827) ή Παναγιωτάκης Κατζηλλιέρης ήταν λόγιος του 18ου-19ου αιώνα, ο οποίος υπηρέτησε τους Φαναριώτες ηγεμόνες και υπήρξε από τους ηγέτες τής αντικοραϊκής μερίδας.

Βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη.[1] Το επώνυμο Κοδρικάς ήταν εξαρχαϊσμένος τύπος τού μητρικού επωνύμου Κουτρικάς, το δε πατρικό επώνυμο Κατζηλλιέρης (από οικογένεια Κεφαλλήνων ευγενών) άρχισε να το χρησιμοποιεί πολύ αργότερα στη ζωή του, εξαρχαΐζοντας το σε Καγκελλάριος[2]. Στην Κωνσταντινούπολη συμπλήρωσε την εκπαίδευσή του στην τουρκική και στη γαλλική γλώσσα, ενώ υπηρέτησε επί έξι χρόνια ως γραμματέας τού Πατριάρχη Ιεροσολύμων, ο οποίος βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη, το δε 1783 διορίστηκε πρώτος γραμματέας τής ηγεμονίας τής Βλαχίας υπό τον ηγεμόνα Μιχαήλ Σούτσο, τον οποίο ακολούθησε κατόπιν και στη Μολδαβία[3].

Το 1825 διορίσθηκε μαζί με τους Ν. Σκούφο και Α. Βογορίδη διπλωματικός αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Παρίσι [4].

Συγγραφικό έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετέφρασε από τα γαλλικά τα Πολιτικά «του μουσιού Ρεάλ» κατ’ εντολή του ηγεμόνα Ουγγροβλαχίας Μιχαήλ Σούτσου. Το έργο του φυλάγεται στην βιβλιοθήκη Μηλέων της Θεσσαλίας με αύξοντα αριθμό 16. Περιέχει επίσης επιστολή του συγγραφέα προς τον Μιχαήλ Σούτσο και πρόλογο που αντιτίθεται στις γνώμες του Κοραή περί της νέας Ελληνικής γλώσσας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Γιάνης Κορδάτος, 1983: 141
  2. Σε κάποια από τα τελευταία κείμενά του υπέγραφε «Παναγιωτάκης Καγκελλάριος Κοδρικᾶς ὁ ἐξ Ἀθηνῶν». Βλ. Κ. Σάθα, 1868: Νεοελληνική Φιλολογία, Αθήνα, σελ. 654 κ.εξ.
  3. Α. Δασκαλάκης, 1966: Κοραής και Κοδρικάς, Αθήνα, σελ. 25-26
  4. Αθ. Ε. Καραθανάσης Αθανάσιος Βογορίδης, Βιογραφικά και εργογραφικά ενός εκπροσώπου του νεοελληνικού διαφωτισμού, σελ. 163

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Παναγιώτης Δ. Μιχαηλάρης, 2002: Επιστολές του Κωνσταντίνου Σταμάτη στον Παναγιώτη Κοδρικά για τη Γαλλική Επανάσταση, Αθήνα: Ιδεόγραμμα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]