Παλάτι Μιραμπέλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παλάτι Μιραμπέλ
Schloss Mirabell
Χάρτης
Είδοςσατώ[1]
Αρχιτεκτονικήμπαρόκ αρχιτεκτονική
ΔιεύθυνσηMirabellplatz 3-4[2]
Γεωγραφικές συντεταγμένες47°48′20″N 13°2′31″E
Διοικητική υπαγωγήΣάλτσμπουργκ
ΤοποθεσίαAltstadt
ΧώραΑυστρία
ΙδιοκτήτηςWolf Dietrich von Raitenau
ΑρχιτέκτοναςΓιόχαν Λούκας φον Χίλντεμπραντ
Προστασίαπροστατευόμενο μνημείο
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το παλάτι Μιραμπέλ (γερμανικά: Schloss Mirabell) είναι ένα ιστορικό κτίριο στην πόλη του Σάλτσμπουργκ, στην Αυστρία. Το παλάτι με τους κήπους του είναι ένα διατηρητέο ​​μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και μέρος του Ιστορικού Κέντρου της πόλης του Σάλτσμπουργκ, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Χτίστηκε περίπου το 1606 έξω από τα μεσαιωνικά τείχη του Σάλτσμπουργκ, σύμφωνα με ιταλικά και γαλλικά πρότυπα, κατ' εντολή του Πρίγκιπα-Αρχιεπισκόπου Βολφ Ντίτριχ Ράιτεναου ως κατοικία για την ερωμένη του, Σαλόμ Αλτ. Όταν ο Ράιτεναου καθαιρέθηκε και συνελήφθη το 1612, η Αλτ και η οικογένειά της εκδιώχθηκε και το παλάτι έλαβε το σημερινό του όνομα από την ιταλική γλώσσα: mirabile, bella σημαίνει "καταπληκτικό", "υπέροχο". Μετά το 1710 ανακατασκευάστηκε σε πλούσιο μπαρόκ στιλ, σύμφωνα με σχέδια του Γιόχαν Λούκας Βον Χίντεμπραντ. Την 1η Ιουνίου 1815 γεννήθηκε εδώ ο μετέπειτα βασιλιάς της Ελλάδας, Όθωνας, ενώ ο πατέρας του, πρίγκιπας-διάδοχος Λουδοβίκος Α΄ της Βαυαρίας, του Οίκου του Βίττελσμπαχ, υπηρετούσε ως τοποτηρητής στην πρώην εκλογική περιφέρεια του Σάλτσμπουργκ. Η σημερινή νεοκλασική του εμφάνιση χρονολογείται περίπου στο 1818, όταν το κτίριο αποκαταστάθηκε μετά από πυρκαγιά.

Παλάτι Μιραμπέλ

Στους γεωμετρικά διαμορφωμένους κήπους του βρίσκονται αγάλματα που απεικονίζουν πρόσωπα της μυθολογίας και χρονολογούνται από το 1730, καθώς και τέσσερα συμπλέγματα (Αινείας, Ηρακλής, Πάρης και Πλούτων) φιλοτεχνημένα από τον Ιταλό γλύπτη Οττάβιο Μόστο, από το 1690.

Στο παλάτι γυρίστηκαν πολλές σκηνές από το μιούζικαλ Η Μελωδία της Ευτυχίας, ενώ σήμερα αποτελεί δημοφιλές σημείο τέλεσης γάμων.



Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]