Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 1966

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παγκόσμιο Κύπελλο 1966
1966 World Cup (Αγγλικά)
Επίσημo λογότυπο
Πληροφορίες
ΧώραΗνωμένο Βασίλειο
ΔιοργανωτήςFIFA
Ημερομηνίες11  Ιουλίου 1966
Τερματισμός30  Ιουλίου 1966
Στάδια8
Κατάταξη
Πρώτη θέση Αγγλία
Δεύτερη θέση Δυτική Γερμανία
Τρίτη θέση Πορτογαλία
Τέταρτη θέση ΕΣΣΔ
Στατιστικά
Πρώτος σκόρερΕουσέμπιο (9)
Καλ. παίκτηςΜπόμπι Τσάρλτον
Καλ. νεαρότερος παίκτηςΦραντς Μπεκενμπάουερ
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τη διοργάνωση

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 1966 ήταν η όγδοη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και διεξήχθη στην Αγγλία. Με τη συμπλήρωση τότε ενός αιώνα από τη δημιουργία της σύγχρονης έκδοσης του ποδοσφαίρου, η FIFA έκρινε ότι η διοργάνωση έπρεπε δικαιωματικά να γίνει στη χώρα που γέννησε το ποδόσφαιρο.

Πρόεδρος της FIFA ήταν τότε ο σερ Στάνλεϊ Ράους, που έλαβε τα μέτρα του ώστε να ευνοηθεί η εθνική ομάδα της πατρίδας του. Η Αγγλία βρέθηκε σε έναν εύκολο όμιλο και μάλιστα ορίστηκε να δώσει όλους τους αγώνες της στο Στάδιο Γουέμπλεϊ. Ποτέ άλλοτε διοργανώτρια χώρα δεν έτυχε ανάλογης εύνοιας. Επιπλέον, πολλά παράπονα εκφράστηκαν και από παίκτες, κυρίως Νοτιοαμερικανούς για το σκληρό παιχνίδι των Ευρωπαίων (χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Πελέ[1]) που έμεινε ατιμώρητο ή επιεικώς τιμωρημένο από τους διαιτητές που στην πλειοψηφία τους ήταν Ευρωπαίοι. Δημιουργήθηκαν έτσι υποψίες και για ευρωπαϊκή πλεκτάνη για να ξαναγυρίσει το τρόπαιο στη γηραιά ήπειρο (επειδή είχαν προηγηθεί δύο συνεχόμενες κατακτήσεις του τροπαίου από τη Βραζιλία), ενώ τα παράπονα πολλών άλλων ομάδων (κυρίως των Νοτιοαμερικανών), δημοσιογράφων ακόμα και των φωτογράφων ήταν διαρκή.[2][3][4][5] Με αφορμή τα παρασκήνια της διοργάνωσης ο κορυφαίος Ουρουγουανός συγγραφέας Εδουάρδο Γκαλεάνο δημοσίευσε πολύ αργότερα άρθρο του που καταλήγει στο δυσάρεστο συμπέρασμα ότι στο ποδόσφαιρο η εξαπάτηση αποδίδει.[6] Ο μετέπειτα πρόεδρος της FIFA Ζοάο Χαβελάνζε επιπεβαίωσε το γεγονός δεκαετίες αργότερα.[7] Για πρώτη φορά στην μεταπολεμική ιστορία της διοργάνωσης, δεν προκρίθηκε ομάδα της Νότιας Αμερικής στην τετράδα των ημιτελικών.

Για την ιστορία, ήταν το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου με αποκλειστικά ασπρόμαυρη τηλεοπτική μετάδοση, ενώ ήταν το πρώτο στο οποίο έγινε έλεγχος ντόπινγκ.[8]

Ιστορική σημασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 1966 πέρασε στην ιστορία ως ένα από τα συναρπαστικότερα και πλέον αμφιλεγόμενα για τα αμφισβητούμενα γκολ στον τελικό, για τον «Μαύρο Πάνθηρα» της Πορτογαλίας Εουσέμπιο, για δύο τραυματισμούς του ίδιου παίκτη και για τους «τρελούς» Βορειοκορεάτες. Παραλίγο επίσης η διοργάνωση να περάσει στην ιστορία του ποδοσφαίρου και για έναν ακόμα λόγο, όταν δύο μήνες πριν από την έναρξη των αγώνων, το τρόπαιο Ζιλ Ριμέ κλάπηκε. Το ανακάλυψε λίγες μέρες αργότερα, σε έναν λονδρέζικο κήπο, ο «Πικλς», το σκυλάκι ενός καντηλανάφτη.

Η διοργάνωση βρήκε στο τέλος θριαμβεύτρια τη γηπεδούχο Αγγλία, η οποία έσβησε έτσι τη μεγάλη ντροπή της διοργάνωσης του 1950. Τότε, στη Βραζιλία, οι ερασιτέχνες Αμερικανοί είχαν νικήσει 1-0 τους υπερόπτες Άγγλους και είχαν βυθίσει στη θλίψη την ποδοσφαιρική Αγγλία.[9] Οι υπερήφανοι κάτοικοι του μεγάλου νησιού έψαχναν ευκαιρία να αποκατασταθούν στα μάτια του κόσμου. Και τη βρήκαν στα γήπεδα της "Γηραιάς Αλβιόνος". Με τέσσερις νίκες -δύσκολες οι περισσότερες- έφτασαν στον τελικό, αφού στον ημιτελικό απέκλεισαν με 2-1 την Πορτογαλία, με δύο γκολ του Μπόμπι Τσάρλτον.

Στις 30 Ιουλίου 1966, στο Γουέμπλεϊ, οι Γκόρντον Μπανκς, Τζορτζ Κοέν, Ρέι Γουίλσον, Νόμπι Στάιλς, Τζακ Τσάρλτον, Μπόμπι Μουρ, Τζεφ Χερστ, Μπόμπι Τσάρλτον, Ρότζερ Χαντ, Μάρτιν Πίτερς, παρατάχθηκαν απέναντι στους Δυτικογερμανούς, Χανς Τιλκόφσκι, Καρλ Χάιντς Σνέλινγκερ, Χορστ-Ντίτερ Χέτγκες, Φραντς Μπεκενμπάουερ, Βίλι Σουλτς, Βόλφγκανγκ Βέμπερ, Χέλμουτ Χάλερ, Ούβε Ζέελερ, Ζίγκφριντ Χελντ, Βόλφγκανγκ Όβερατ, Λόταρ Έμεριχ (που στον ημιτελικό είχαν νικήσει με 2-1 τη Σοβιετική Ένωση), έχοντας ανάμεσά τους τους "άρχοντες" του μεγάλου τελικού. Δύο από τους τελευταίους, ο Ελβετός διαιτητής Γκότφριντ Ντινστ και ο Σοβιετικός επόπτης Μπαχράμοφ έπειτα από σχεδόν 2,5 ώρες έγιναν οι πρωταγωνιστές του τελικού. Ήταν το 101' (δηλαδή το 11' της παράτασης, 2-2 ο κανονικός αγώνας, με τέρματα των Χάλερ στο 12', Χερστ στο 18', Πίτερς στο 78' και Βέμπερ στο 90'), όταν ο Τζεφ Χερστ σούταρε από μακριά. Η μπάλα προσέκρουσε στο οριζόντιο δοκάρι, αναπήδησε κατακόρυφα προς τα κάτω, έπεσε πάνω στη γραμμή του τέρματος των Δυτικογερμανών και απομακρύνθηκε. Ο διαιτητής αμφιταλαντεύτηκε. Ο επόπτης δεν έδειξε σέντρα. Ο Ντινστ τον συμβουλεύτηκε, κατόπιν πίεσης των Άγγλων και τελικώς ο επόπτης υπέδειξε γκολ και 3-2.[10][11][12] Ακόμη και σήμερα δεν έχει δοθεί κατηγορηματική απάντηση.[13] Πάντως, δεκαετίες αργότερα, φοιτητές του Κέιμπριτζ με ηλεκτρονικό υπολογιστή συμπέραναν ότι η μπάλα δεν είχε περάσει ολόκληρη τη γραμμή. Ακριβώς στη λήξη της παράτασης (120') ο Χερστ σημείωσε και άλλο γκολ και 4-2, και η Αγγλία του Αλφ Ράμσι γιόρτασε τη μεγαλύτερη επιτυχία της ιστορίας της. Ο αρχηγός Μπόμπι Μουρ πήρε το τρόπαιο από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου και το 1950 ξεχάστηκε, έστω και πρόσκαιρα.

Το 1966 δεν ξεχάστηκε, όμως, για την Ιταλία των Σάντρο Ματσόλα, Τζάνι Ριβέρα, Τζατσίντο Φακέτι, Ενρίκο Αλμπερτόζι, Ταρτσίζιο Μπούρνιτς κ.α. Στο Μίντλεσμπρο, έγινε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του θεσμού. Η 19η Ιουλίου του 1966 σήμανε για την ποδοσφαιρική Ιταλία ό,τι η 29η Ιουνίου του 1950 για την Αγγλία. Η Βόρεια Κορέα με τέρμα του Πακ Ντου Ικ, νίκησε 1-0 την Ιταλία, αποκλείοντάς την από τον πρώτο γύρο και στέλνοντας πρόωρα τους Ιταλούς στην πατρίδα τους.[14] Αποδοκιμασίες, ειρωνείες και σάπια λαχανικά περίμεναν τους «ατζούρι» στην πατρίδα τους. Οι Βορειοκορεάτες, που ήταν και η παρθενική τους εμφάνιση σε Παγκόσμιο Κύπελλο, φάνηκαν ορεξάτοι και για νέα έκπληξη στον προημιτελικό. Στις 23 Ιουλίου, προηγήθηκαν στο 24' με 3-0 της Πορτογαλίας των Εουσέμπιο, Κολούνα, Σιμόες, Τόρες και Αουγκούστο. Αλλά στη συνέχεια, τέσσερα γκολ του Εουσέμπιο και ένα του Αουγκούστο οδήγησαν την ομάδα τους στα ημιτελικά (5-3).[15] Η Πορτογαλία στις 28 Ιουλίου νίκησε 2-1 τη Σοβιετική Ένωση στον μικρό τελικό και αναδείχθηκε τρίτη.

Ο άτυχος της διοργάνωσης (όπως και στην προηγούμενη) ήταν ξανά ο Πελέ. Τραυματίστηκε στην πρεμιέρα από τον Βούλγαρο Ζέτσεφ, ενώ είχε σημειώσει ένα γκολ (το μοναδικό που έβαλε στη διοργάνωση αυτή) και μία εβδομάδα αργότερα τραυματίστηκε πάλι από τον Πορτογάλο Μοράις, ο μάλιστα οποίος δεν αποβλήθηκε παρά το αντιαθλητικό μαρκάρισμα σε ένα από τα σημαντικότερα λάθη στην ιστορία της διοργάνωσης.[16][17][18] Η προηγούμενη παγκόσμια πρωταθλήτρια Βραζιλία έχοντας για προπονητή το νικητή της διοργάνωσης του 1958 Βισέντε Φεόλα αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο μετά από δύο ήττες, η πρώτη από την Ουγγαρία, που διέκοψε την ακολουθία των 13 συνεχόμενων αήττητων αγώνων σε Παγκόσμια Κύπελλα (επίδοση ρεκόρ που παραμένει)[19] και η δεύτερη με 3-1 από την Πορτογαλία, που είχε τον Εουσέμπιο, που με δύο προσωπικά γκολ οδήγησε την Πορτογαλία στον θρίαμβο αυτό.[20]

Σημειώθηκε και ένα ακατάρριπτο μέχρι σήμερα ρεκόρ. Ο Μεξικανός τερματοφύλακας Αντόνιο Καρμπαχάλ μετείχε για πέμπτη φορά σε τελικούς Παγκοσμίου Κυπέλλου, από το 1950 έως το 1966. Πρώτος σκόρερ αναδείχθηκε ο Εουσέμπιο, με 9 γκολ, έναντι 6 του Δυτικογερμανού Χέλμουτ Χάλερ. Συνολικά σημειώθηκαν 89 τέρματα σε 32 παιχνίδια, δίνοντας έτσι μέσο όρο 2,78 γκολ ανά αγώνα. Αποβλήθηκαν 5 παίκτες, κτυπήθηκαν 6 πέναλτι και κόπηκαν συνολικά 1.563.135 εισιτήρια (μέσος όρος 48.848 εισιτήρια ανά αγώνα).

Επιλογή Διοργανωτή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για την διοργάνωση του 1966 δήλωσαν ενδιαφέρον 3 χώρες. Οι 3 χώρες ήταν η Αγγλία, η Δυτική Γερμανία και η Ισπανία. Πριν την διαδικασία της ψηφοφορίας, η Ισπανία απέσυρε την υποψηφιότητα της. Στην τελική ψηφοφορία που έγινε στην Ρώμη, η Αγγλία κατάφερε να συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους και να κερδίσει την διοργάνωση

Αποτελέσματα ψηφοφορίας
Χώρα 1ος Γύρος
Αγγλία Αγγλία 34
Δυτική Γερμανία Δυτική Γερμανία 27

Προκριματικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966 συμμετείχαν 74 εθνικές ομάδες και διαγωνίστηκαν για τις 16 θέσεις που δόθηκαν για την τελική φάση του Κυπέλλου. Οι 2 από τις 16 θέσεις καλύφθηκαν από την προηγούμενή νικήτρια Βραζιλία και την Αγγλία ως διοργανώτρια χώρα. Στα προκριματικά αρνήθηκαν να συμμετάσχουν οι χώρες της Αφρικής που μποϊκόταραν την διοργάνωση λόγω της απόφασης της ΦΙΦΑ να συμμετάσχουν σε κοινά προκριματικά με την Ασία και την Ωκεανία όπου θα δικαιούνταν μόλις μία θέση και οι 3 ήπειροι μαζί. Για πρώτη φορά στην τελική φάση συμμετείχαν η Βόρεια Κορέα και η Πορτογαλία

Οι ομάδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι 16 ομάδες που εξασφάλισαν την συμμετοχή τους στην τελική φάση του Μουντιάλ του 1966 ήταν οι εξής:

Ασία (AFC),Ωκεανία (OFC) και
Αφρική (CAF)

Βόρεια Κορέα Βόρεια Κορέα

Βόρεια Αμερική (CONCACAF)

Μεξικό Μεξικό

Νότια Αμερική (CONMEBOL)

Αργεντινή Αργεντινή
Βραζιλία Βραζιλία
 Ουρουγουάη
Χιλή Χιλή

Ευρώπη (UEFA)

Αγγλία Αγγλία
Βουλγαρία Βουλγαρία
Γαλλία
 Ουγγαρία
Ιταλία
Πορτογαλία Πορτογαλία
 Ισπανία
Ελβετία Ελβετία
Δυτική Γερμανία Δυτική Γερμανία

Στάδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για την τελική φάση χρησιμοποιήθηκαν τα εξής 8 στάδια

Λονδίνο Λίβερπουλ Σέφιλντ Σάντερλαντ
Στάδιο Γουέμπλεϊ Γκούντισον Παρκ Χίλσμπορο Ρόκερ Παρκ
Λονδίνο Μπέρμιγχαμ Μάντσεστερ Μίντλεσμπρο
Γουάιτ Σίτι Στάδιο Βίλα Παρκ Ολντ Τράφορντ Έιρσομ Παρκ

Διαιτητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αφρική
  • Αλί Καντίλ
Ασία
  • Μενάχεμ Ασκενάζι
Νότια Αμερική
  • Χοσέ Μαρία Κοδεσάλ
  • Ρομπέρτο Γκοικοετσέα
  • Αρμάντο Μάρκες
  • Αρτούρο Γιαμασάκι
Ευρώπη
  • Τζον Άνταιρ
  • Τόφικ Μπαχράμοφ
  • Λέο Γκάλαχαν
  • Ζοακίμ Κάμπος
  • Κεν Ντάγκναλ
  • Γκότφριντ Ντινστ
  • Τζιμ Φίνεϊ
  • Κάρολ Γκάλμπα
  • Χουάν Γκαρδεαθάμπαλ Γκαράι
  • Ρούντολφ Κράιτλαϊν
  • Κοντσέτο Λο Μπέλλο
  • Μπέρτιλ Λέεβ
  • Τζορτζ ΜακΚέιμπ
  • Χου Φίλιπς
  • Ντιμίταρ Ρουμέντσεφ
  • Πιέρ Σβιντ
  • Κουρτ Τσένσερ
  • Κόνσταντιν Ζέκεβιτς
  • Ίστβαν Ζολτ

Φάση Ομίλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όλες οι ώρες που αναγράφονται είναι οι τοπικές ώρες Αγγλίας UTC +1

1ος Όμιλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εθνική Α Ν Ι Η ΓΥ ΓΚ Μ.Ο. Β
Αγγλία Αγγλία 3 2 1 0 4 0 5
 Ουρουγουάη 3 1 2 0 2 1 2.00 4
Μεξικό Μεξικό 3 0 2 1 1 3 0.33 2
Γαλλία 3 0 1 2 2 5 0.40 1
11/7/1966
19:30
Αγγλία Αγγλία 0 – 0  Ουρουγουάη Στάδιο Γουέμπλεϊ, Λονδίνο
Θεατές: 87.000
Διαιτητής: Ίστβαν Ζολτ
(Report)

13/7/1966
19:30
Γαλλία 1 – 1 Μεξικό Μεξικό Στάδιο Γουέμπλεϊ, Λονδίνο
Θεατές: 69.000
Διαιτητής: Μενάχεμ Ασκενάζι
Ζεράρ Οσέρ 62' (Report) Ενρίκε Μπόρχα 48'

15/7/1966
19:30
 Ουρουγουάη 2 – 1 Γαλλία Γουάιτ Σίτι Στάδιο, Λονδίνο
Θεατές: 40.000
Διαιτητής: Κάρολ Γκάλμπα
Πέδρο Ρότσα 26'
Χούλιο Σέσαρ Κορτές 31'
(Report) Εκτόρ Ντε Μπουργκουάν 15' πεν.

16/7/1966
15:00
Αγγλία Αγγλία 2 – 0 Μεξικό Μεξικό Στάδιο Γουέμπλεϊ, Λονδίνο
Θεατές: 92.000
Διαιτητής: Κοντσέτο Λο Μπέλλο
Μπόμπι Τσάρλτον 37'
Ρότζερ Χαντ 75'
(Report)

19/7/1966
16:30
Μεξικό Μεξικό 0 – 0  Ουρουγουάη Στάδιο Γουέμπλεϊ, Λονδίνο
Θεατές: 61.000
Διαιτητής: Μπέρτιλ Λέεβ
(Report)

20/7/1966
19:30
Αγγλία Αγγλία 2 – 0 Γαλλία Στάδιο Γουέμπλεϊ, Λονδίνο
Θεατές: 98.000
Διαιτητής: Αρτούρο Γιαμασάκι
Ρότζερ Χαντ 38' 75' (Report)

2ος Όμιλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εθνική Α Ν Ι Η ΓΥ ΓΚ Μ.Ο. Β
Δυτική Γερμανία Δυτική Γερμανία 3 2 1 0 7 1 7.00 5
Αργεντινή Αργεντινή 3 2 1 0 4 1 4.00 5
 Ισπανία 3 1 0 2 4 5 0.80 2
Ελβετία Ελβετία 3 0 0 3 1 9 0.11 0
12/7/1966
19:30
Δυτική Γερμανία Δυτική Γερμανία 5 – 0 Ελβετία Ελβετία Χίλσμπορο, Σέφιλντ
Θεατές: 36.000
Διαιτητής: Χου Φίλιπς
Ζίγκφριντ Χελντ 16'
Χέλμουτ Χάλερ 21' 77' πεν.
Φραντς Μπεκενμπάουερ 40' 52'
(Report)

13/7/1966
19:30
Αργεντινή Αργεντινή 2 – 1  Ισπανία Βίγια Παρκ, Μπέρμιγχαμ
Θεατές: 48.000
Διαιτητής: Ντιμίταρ Ρουμέντσεφ
Λουίς Αρτίμε 65' 77' (Report) Αντόνιο Ρόμα 71' αυτ.

15/7/1966
19:30
 Ισπανία 2 – 1 Ελβετία Ελβετία Χίλσμπορο, Σέφιλντ
Θεατές: 32.000
Διαιτητής: Τόφικ Μπαχράμοφ
Μανουέλ Σαντσίς 57'
Αμάνσιο Αμάριο 75'
(Report) Ρενέ-Πιερ Κεντέν 31'

16/7/1966
15:00
Αργεντινή Αργεντινή 0 – 0 Δυτική Γερμανία Δυτική Γερμανία Βίγια Παρκ, Μπέρμιγχαμ
Θεατές: 51.000
Διαιτητής: Κόνσταντιν Ζέκεβιτς
(Report)

19/7/1966
19:30
Αργεντινή Αργεντινή 2 – 0 Ελβετία Ελβετία Χίλσμπορο, Σέφιλντ
Θεατές: 31.000
Διαιτητής: Ζοακίμ Κάμπος
Λουίς Αρτίμε 52'
Ερμίντο Ονέγα 79'
(Report)

20/7/1966
19:30
Δυτική Γερμανία Δυτική Γερμανία 2 – 1  Ισπανία Βίγια Παρκ, Μπέρμιγχαμ
Θεατές: 51.000
Διαιτητής: Αρμάντο Μάρκεζ
Λόταρ Έμεριχ 39'
Ούβε Ζέελερ 84'
(Report) Ζοσέπ Φουστέ 23'
  • Η Δυτική Γερμανία κατοχυρώθηκε ως πρώτη λόγω καλύτερου μέσου όρου τερμάτων.

3ος Όμιλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εθνική Α Ν Ι Η ΓΥ ΓΚ Μ.Ο. Β
Πορτογαλία Πορτογαλία 3 3 0 0 9 2 4.50 6
 Ουγγαρία 3 2 0 1 7 5 1.40 4
Βραζιλία Βραζιλία 3 1 0 2 4 6 0.67 2
Βουλγαρία Βουλγαρία 3 0 0 3 1 8 0.13 0
12/7/1966
19:30
Βραζιλία Βραζιλία 2 – 0 Βουλγαρία Βουλγαρία Γκούντισον Παρκ, Λίβερπουλ
Θεατές: 48.000
Διαιτητής: Κουρτ Τσένσερ
Πελέ 15'
Γκαρίντσα 63'
(Report)

13/7/1966
19:30
Πορτογαλία Πορτογαλία 3 – 1  Ουγγαρία Ολντ Τράφορντ, Μάντσεστερ
Θεατές: 37.000
Διαιτητής: Λέο Γκάλαχαν
Ζοζέ Αουγούστο 1' 67'
Ζοζέ Τόρες 90'
(Report) Φέρεντς Μπένε 60'

15/7/1966
19:30
 Ουγγαρία 3 – 1 Βραζιλία Βραζιλία Γκούντισον Παρκ, Λίβερπουλ
Θεατές: 52.000
Διαιτητής: Κεν Ντάγκναλ
Φέρεντς Μπένε 2'
Γιάνος Φάρκας 64'
Κάλμαν Μέσεϊ 73' πεν.
(Report) Τοστάο 14'

16/7/1966
15:00
Πορτογαλία Πορτογαλία 3 – 0 Βουλγαρία Βουλγαρία Ολντ Τράφορντ, Μάντσεστερ
Θεατές: 26.000
Διαιτητής: Χοσέ Μαρία Κοδεσάλ
Ίβαν Βούτσοφ 17' αυτ.
Εουσέμπιο 38'
Ζοζέ Τόρες 81'
(Report)

19/7/1966
19:30
Πορτογαλία Πορτογαλία 3 – 1 Βραζιλία Βραζιλία Γκούντισον Παρκ, Λίβερπουλ
Θεατές: 62.000
Διαιτητής: Τζορτζ ΜακΚέιμπ
Αντόνιο Σιμόες 15'
Εουσέμπιο 27' 85'
(Report) Ρίλντο ντα Κόστα Μενέζες 70'

20/7/1966
19:30
 Ουγγαρία 3 – 1 Βουλγαρία Βουλγαρία Ολντ Τράφορντ, Μάντσεστερ
Θεατές: 22.000
Διαιτητής: Ρομπέρτο Γκοικοετσέα (
Ιβάν Νταβίντοφ 43' αυτ.
Κάλμαν Μέσεϊ 45'
Φέρεντς Μπένε 54'
(Report) Γκεόργκι Ασπαρούχοφ 15'

4ος Όμιλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εθνική Α Ν Ι Η ΓΥ ΓΚ Μ.Ο. Β
Σοβιετική Ένωση Σοβιετική Ένωση 3 3 0 0 6 1 6.00 6
Βόρεια Κορέα Βόρεια Κορέα 3 1 1 1 2 4 0.50 3
Ιταλία 3 1 0 2 2 2 1.00 2
Χιλή Χιλή 3 0 1 2 2 5 0.40 1
12/7/1966
19:30
Σοβιετική Ένωση Σοβιετική Ένωση 3 – 0 Βόρεια Κορέα Βόρεια Κορέα Έιρσομ Παρκ, Μίντλεσμπρο
Θεατές: 22.000
Διαιτητής: Χουάν Γκαρδεαθάμπαλ Γκαράι
Εντουάρντ Μαλοφέγιεφ 31' 88'
Ανατόλι Μπανισέφσκι 33'
(Report)

13/7/1966
19:30
Ιταλία 2 – 0 Χιλή Χιλή Ρόκερ Παρκ, Σάντερλαντ
Θεατές: 30.000
Διαιτητής: Γκότφριντ Ντινστ
Σάντρο Ματσόλα 8'
Πάολο Μπαριζόν 88'
(Report)

15/7/1966
19:30
Χιλή Χιλή 1 – 1 Βόρεια Κορέα Βόρεια Κορέα Έιρσομ Παρκ, Μίντλεσμπρο
Θεατές: 16.000
Διαιτητής: Αλί Καντίλ
Ρουμπέν Μάρκος 26' πεν. (Report) Πάκ Σέουνγκ-Ζιν 88'

16/7/1966
15:00
Σοβιετική Ένωση Σοβιετική Ένωση 1 – 0 Ιταλία Ρόκερ Παρκ, Σάντερλαντ
Θεατές: 27.800
Διαιτητής: Ρούντολφ Κράιτλαϊν
Ίγκορ Τσισλένκο 57' (Report)

19/7/1966
19:30
Βόρεια Κορέα Βόρεια Κορέα 1 – 0 Ιταλία Έιρσομ Παρκ, Μίντλεσμπρο
Θεατές: 18.000
Διαιτητής: Πιέρ Σβιντ
Πακ Ντου-Ικ 42' (Report)

20/7/1966
19:30
Σοβιετική Ένωση Σοβιετική Ένωση 2 – 1 Χιλή Χιλή Ρόκερ Παρκ, Σάντερλαντ
Θεατές: 22.000
Διαιτητής: Τζον Άνταιρ
Βαλέρι Πορκουγιάν 28' 85' (Report) Ρουμπέν Μάρκος 32'

Πορεία προς τον τελικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πίνακας Αποτελεσμάτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προημιτελικοί Ημιτελικοί Τελικός
                   
23 Ιουλίου - Λονδίνο        
 Αγγλία Αγγλία  1
26 Ιουλίου - Λονδίνο
 Αργεντινή Αργεντινή  0  
 Αγγλία Αγγλία  2
23 Ιουλίου - Λίβερπουλ
   Πορτογαλία Πορτογαλία  1  
 Πορτογαλία Πορτογαλία  5
30 Ιουλίου – Λονδίνο
 Βόρεια Κορέα Βόρεια Κορέα  3  
 Αγγλία Αγγλία (παρ.)  4
23 Ιουλίου – Σέφιλντ
   Δυτική Γερμανία Δυτική Γερμανία  2
 Δυτική Γερμανία Δυτική Γερμανία  4
25 Ιουλίου – Λίβερπουλ
  Ουρουγουάη  0  
 Δυτική Γερμανία Δυτική Γερμανία  2 Μικρός τελικός
23 Ιουλίου - Σάντερλαντ
   Σοβιετική Ένωση Σοβιετική Ένωση  1  
 Σοβιετική Ένωση Σοβιετική Ένωση  2  Πορτογαλία Πορτογαλία  2
  Ουγγαρία  1    Σοβιετική Ένωση Σοβιετική Ένωση  1
28 Ιουλίου - Λονδίνο

Προημιτελικοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

23/7/1966
15:00
Πορτογαλία Πορτογαλία 5 – 3 Βόρεια Κορέα Βόρεια Κορέα Γκούντισον Παρκ, Λίβερπουλ
Θεατές: 51.780
Διαιτητής: Μενάχεμ Ασκενάζι
Εουσέμπιο 27' 43' πεν. 56' 59' πεν.
Ζοζέ Αουγκούστο 80'
(Report) Πάκ Σέουνγκ-Ζιν 1'
Λη Ντονγκ-Γουν 22'
Γιανγκ Σέουνγκ-Κουκ 25'

23/7/1966
15:00
Δυτική Γερμανία Δυτική Γερμανία 4 – 0  Ουρουγουάη Χίλσμπορο, Σέφιλντ
Θεατές: 34.000
Διαιτητής: Τζιμ Φίνεϊ
Χέλμουτ Χάλερ 11' 83'
Φραντς Μπεκενμπάουερ 70'
Ούβε Ζέελερ 75'
(Report)

23/7/1966
15:00
Σοβιετική Ένωση Σοβιετική Ένωση 2 – 1  Ουγγαρία Ρόκερ Παρκ, Σάντερλαντ
Θεατές: 22.100
Διαιτητής: Χουάν Γκαρδεαθάμπαλ Γκαράι
Ίγκορ Τσισλένκο 5'
Βαλέρι Πορκουγιάν 46'
(Report) Φέρεντς Μπένε 57'

23/7/1966
15:00
Αγγλία Αγγλία 1 – 0 Αργεντινή Αργεντινή Στάδιο Γουέμπλεϊ, Λονδίνο
Θεατές: 90.000
Διαιτητής: Ρούντολφ Κράιτλαϊν
Τζεφ Χερστ 78' (Report)

Ημιτελικοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

25/7/1966
19:30
Δυτική Γερμανία Δυτική Γερμανία 2 – 1 Σοβιετική Ένωση Σοβιετική Ένωση Γκούντισον Παρκ, Λίβερπουλ
Θεατές: 38.300
Διαιτητής: Κοντσέτο Λο Μπέλλο
Χέλμουτ Χάλερ 42'
Φραντς Μπεκενμπάουερ 67'
(Report) Βαλέρι Πορκουγιάν 88'

26/7/1966
19:30
Αγγλία Αγγλία 2 – 1 Πορτογαλία Πορτογαλία Στάδιο Γουέμπλεϊ, Λονδίνο
Θεατές: 95.000
Διαιτητής: Πιέρ Σβιντ
Μπόμπι Τσάρλτον 30' 80' (Report) Εουσέμπιο 82' πεν.

Μικρός τελικός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

28/7/1966
19:30
Πορτογαλία Πορτογαλία 2 – 1 Σοβιετική Ένωση Σοβιετική Ένωση Στάδιο Γουέμπλεϊ, Λονδίνο
Θεατές: 88.000
Διαιτητής: Κεν Ντάγκναλ
Εουσέμπιο 12' πεν.
Ζοζέ Τόρες 89'
(Report) Εντουάρντ Μαλοφέγιεφ 43'

Τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου 1966[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον τελικό μπροστά σε 100.000 θεατές, στο Γουέμπλεϊ, ο Χέλμουτ Χάλερ στο 12' άνοιξε το σκορ για τους Δυτικογερμανούς, αλλά 6 λεπτά αργότερα ο Τζεφ Χερστ ισοφάρισε για την Αγγλία και στο 78' ο Πίτερς έκανε το 2-1 για τους διοργανωτές. Και ακριβώς στο 90' ενώ απέμεναν δευτερόλεπτα για το σφύριγμα της λήξης, εκτέλεση φάουλ του Έμεριχ, κεφαλιά του Χελντ, προβολή του Βέμπερ και 2-2 για τη Δυτική Γερμανία, και το Γουέμπλεϊ σίγησε. Για πρώτη φορά ύστερα από 32 χρόνια, ο τελικός θα κρινόταν στην παράταση.

Η φάση του 101' έμεινε στην παγκόσμια ποδοσφαιρική ιστορία. Από σουτ του Χερστ, η μπάλα προσέκρουσε στο οριζόντιο δοκάρι, αναπήδησε κατακόρυφα προς τα κάτω, έπεσε πάνω στη γραμμή του τέρματος των Δυτικογερμανών και απομακρύνθηκε. Ο Ελβετός διαιτητής Ντινστ δίστασε. Έτρεξε στον Σοβιετικό επόπτη Μπαχράμοφ που ανέλαβε την ευθύνη. Κατά τη γνώμη του, η μπάλα είχε περάσει ολόκληρη τη γραμμή. Η Αγγλία προηγήθηκε με 3-2. Μετά από αυτό, οι Δυτικογερμανοί κατέρρευσαν ψυχολογικά και ο Χερστ στο 120' έκανε το 4-2, για να γίνει ο πρώτος και μοναδικός ποδοσφαιριστής που πέτυχε τρία γκολ σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πανευτυχείς οι Άγγλοι διεθνείς παρέλαβαν από τα χέρια της βασίλισσας Ελισάβετ το βαρύτιμο έπαθλο. Όταν μελετήθηκε το βίντεο του τελικού για να πιστοποιηθεί κατά πόσο ήταν έγκυρο το τρίτο γκολ της Αγγλίας, διαπιστώθηκε ότι συζητήσιμη ήταν η εγκυρότητα και των τριών γκολ του Χερστ. Το πρώτο γκολ το πέτυχε με κεφαλιά ύστερα από φάουλ που εκτελέστηκε τη στιγμή που ο διαιτητής ακόμα τοποθετούσε στο τείχος τους Δυτικογερμανούς παίκτες. Στο δεύτερο γκολ του, η μπάλα δεν είχε ολόκληρη περάσει τη γραμμή της εστίας, ενώ το τρίτο του (και 4ο της Αγγλίας) σημειώθηκε σε μία στιγμή που έπρεπε να είχε διακοπεί ο αγώνας, αφού τρεις φίλαθλοι είχαν εισβάλει στο γήπεδο.[21]

30/7/1966
15:00
Αγγλία Αγγλία 4 – 2
(Παράταση)
Δυτική Γερμανία Δυτική Γερμανία Στάδιο Γουέμπλεϊ, Λονδίνο
Θεατές: 98.000
Διαιτητής: Γκότφριντ Ντινστ
Τζεφ Χερστ 18' 101' 120'
Μάρτιν Πίτερς 78'
(Report) Χέλμουτ Χάλερ 12'
Βόλφγκανγκ Βέμπερ 90'
Αγγλία
Δυτική Γερμανία

Αγγλία:
GK 1 Γκόρντον Μπανκς
RB 2 Τζορτζ Κοέν
CB 5 Τζάκι Τσάρλτον
CB 6 Μπόμπι Μουρ (αρχηγός)
LB 3 Ρέι Γουίλσον
DM 4 Νόμπι Στάιλς
AM 7 Άλαν Μπολ
AM 9 Μπόμπι Τσάρλτον
AM 16 Μάρτιν Πίτερς
CF 10 Τζεφ Χερστ
CF 21 Ρότζερ Χαντ
Προπονητής:
Άλφ Ράμσι

Δυτική Γερμανία:
GK 1 Χανς Τιλκόφσκι
RB 2 Χορστ-Ντίτερ Χέτγκες
CB 5 Βίλι Σουλτς
CB 6 Βόλφγκανγκ Βέμπερ
LB 3 Καρλ-Χάιντς Σνέλινγκερ
CM 4 Φραντς Μπεκενμπάουερ
CM 12 Βόλφγκανγκ Όβερατ
RW 8 Χέλμουτ Χάλερ
CF 9 Ούβε Ζέελερ (αρχηγός)
CF 10 Ζίγκφριντ Χελντ
LW 11 Λόταρ Έμεριχ
Προπονητής:
Χέλμουτ Σεν
  • Β. Διαιτητές
    • Τόφικ Μπαχράμοφ
    • Κάρολ Γκάλμπα

Κανόνες παιχνιδιού

  • 90 λεπτά
  • 30 λεπτά παράταση αν είναι ανάγκη
  • Αν το σκορ συνεχίσει να είναι ισόπαλο, το παιχνίδι θα επαναληφθεί στις 2 Αυγούστου του 1966 στο ίδιο γήπεδο και 19:30 τοπική ώρα.
  • Οι ομάδες δεν έχουν δικαίωμα για αλλαγές
Παγκόσμιος Κυπελλούχος 1966:

Αγγλία (1ος τίτλος)

Σκόρερ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

9 τέρματα
6 τέρματα
  • Χέλμουτ Χάλερ
4 τέρματα

Καλύτερη ενδεκάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η καλύτερη ενδεκάδα της διοργάνωσης σύμφωνα με τη FIFA ήταν η εξής:[22]

Τερματοφύλακας Αμυντικοί Μέσοι Επιθετικοί

Γκόρντον Μπανκς

Βισέντε
Μπόμπι Μουρ
Τζορτζ Κόεν
Σίλβιο Μαρτζολίνι

Φραντς Μπεκενμπάουερ
Μάριο Κολούνα
Μπόμπι Τσάρλτον

Ούβε Ζέελερ
Εουσέμπιο
Φλόριαν Άλμπερτ

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «La vida de Pelé: equipos, títulos ganados y goles convertidos». Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2020. 
  2. «How the 1966 World Cup was won». Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2020. 
  3. «LAS CRÓNICAS DE EL GRÁFICO 1966.La basura debajo de la alfombra». Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2020. 
  4. «Why not everyone remembers the 1966 World Cup as fondly as England». Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2020. 
  5. «Παγκόσμιο Κύπελλο 1966: Ένας τελικός, τρία αμφισβητούμενα γκολ». Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2020. 
  6. «LE MONDE diplomatique : Au football, la triche paye». Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2020. 
  7. «1966 & 1974 World Cups Were Fixed - Former FIFA President». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Νοεμβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουλίου 2022. 
  8. «Doping in football». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Μαΐου 2023. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2023. 
  9. «50 Best Moments in World Cup History». Ανακτήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2022. 
  10. «FIFA : FIFA World Cup champions: 1930-1978». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Αυγούστου 2023. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2023. 
  11. ««Έγκυρο το γκολ του Χερστ στον τελικό του '66»!». Ανακτήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2021. 
  12. «From the Hand of God to the head of Zidane - The World Cup's most iconic moments ever». Ανακτήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2023. 
  13. «Μουντιάλ 1966: Ο μοναδικός θρίαμβος της Αγγλίας με γκολ που δεν μπήκε ποτέ». Ανακτήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2022. 
  14. «FIFA : Pak slays Italian Goliath (44) - 100 great World Cup moments». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Δεκεμβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2022. 
  15. «FIFA : Eusebio wows on the big stage (31) - 100 great World Cup moments». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Δεκεμβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2022. 
  16. «Μουντιάλ: Η βίαιη αντιμετώπιση του Πελέ». Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2022. 
  17. «World Cup final : 10 top World Cup refereeing errors». Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2020. 
  18. «Murió Pelé: con tres títulos de campeón y una excepcional producción en los Mundiales». Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2022. 
  19. «WORLD CUP RECORDS (Part 37) - THE LONGEST UNBEATEN STREAK». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Δεκεμβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2022. 
  20. «FIFA : Vicente Feola: A controversial innovator». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Νοεμβρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2018. 
  21. «FIFA : The Finals that made history». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Σεπτεμβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 19 Μαρτίου 2022. 
  22. «FIFA World Cup All-Star Team». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χιλή 1962 World Cup Μεξικό 1970
ΠΚ 1962 Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου ΠΚ 1970