Πετρός Ανταμιάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Πέτρος Ανταμιάν)
Πετρός Ανταμιάν
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Պետրոս Հերոնիմոսի Ադամեան (Western Armenian)
Γέννηση21  Δεκεμβρίου 1849[1][2]
Καράκιοϊ[1][2]
Θάνατος4  Ιουνίου 1891[1][2]
Κωνσταντινούπολη[1][2]
Αιτία θανάτουΚαρκίνος του λάρυγγα
Τόπος ταφήςΑρμενικό Κοιμητήριο του Σισλί[1][2]
ΕθνικότηταΑρμένιοι[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική Αυτοκρατορία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςAρμενικά
τουρκικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός[1][2]
ποιητής
ζωγράφος
δημόσιο πρόσωπο
Εργοδότηςd:Q6033865 (από 1867)[1][2]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Πετρός Χερονιμόζι Ανταμιάν (αρμενικά Պետրոս Ադամեան, 21 Δεκεμβρίου 1849 – 3 Ιουνίου 1891) ήταν διάσημος Αρμένιος ηθοποιός, ποιητής, και συγγραφέας. Σύμφωνα με τους Ρώσους θεατρικούς κριτικούς, οι ερμηνείες του στους ρόλους του Άμλετ και του Οθέλλου τον καθιέρωσαν ανάμεσα στους καλύτερους ηθοποιούς τραγωδίας στον κόσμο τον 19ο αιώνα[3].

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πετρός Ανταμιάν γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Η μητέρα του πέθανε όταν ο Πετρός ήταν βρέφος 18 μηνών.

Η καλλιτεχνική του σταδιοδρομία άρχισε το 1866 στο Αρμενικό Θέατρο της γενέτειράς του. Μετά το 1878 έπαιξε στο Μπακού, στα Σούσα, στην Αλεξαντραπόλ και στην Τιφλίδα. Κατά τη δεκαετία του 1880, όταν η οθωμανική αντίδραση «περιφρονούσε τις εθνικές μειονότητες» της Αυτοκρατορίας[4], ο Ανταμιάν πραγματοποίησε μια καλλιτεχνική περιοδεία σε πόλεις του εξωτερικού (στη Ρωσία και την Ουκρανία), ερμηνεύοντας τόσο στην αρμενική όσο και στη γαλλική γλώσσα. Το 1888 ένας Ρώσος θεατρικός κριτικός έγραψε για τον Ανταμιάν στην Odessky Vestnik: «Ούτε ο Ποσάρ, ούτε ο Ρόσσι, ούτε ο Μπαρνέ, ούτε άλλος από τους Ευρωπαίους ηθοποιούς που επισκέφθηκαν τη Ρωσία μάς έδωσε έναν τόσο απόλυτο, καλλιτεχνικά πλήρη `Αμλετ, όσο ο κ. Ανταμιάν». Τον ίδιο χρόνο ο Ανταμιάν επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη. Ανάμεσα στους καλύτερους ρόλους του αυτής της περιόδου συγκαταλέγονται οι: Βασιλιάς Ληρ, Χλεστάκοφ (από τον Επιθεωρητή του Γκόγκολ), Μικαέλ (από το Ακόμα ένα θύμα του Σουντουκιάν), κ.ά.. Το 1887 έγραψε, καθιστάμενος εκτός από «μεγάλος σαιξπηρικός ηθοποιός»[4] και ο πρώτος Αρμένιος ερευνητής των έργων του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, την έρευνα Ο Σαίξπηρ και η κριτική τραγωδίας για τον Hamlet. Επίσης μετέφρασε έργα των Σαίξπηρ, Ουγκώ, Σεμέν Ναντσόν και Νικολάι Νεκράσοφ.

Ο Ανταμιάν πέθανε από καρκίνο του λάρυγγα σε ηλικία 42 ετών στο ρωσικό νοσοκομείο της Κωνσταντινουπόλεως. Η παράδοση που άφησε πίσω του αναπτύχθηκε από τους Αρμένιους ηθοποιούς Σιρανύς, Ιωάννη Αμπελιάν και άλλους. Το Αρμενικό Δραματικό Θέατρο της Τιφλίδας φέρει το όνομά του.

Βιβλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • G. Stepanian: Petros Adamian, Yerevan 1956


Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Petros Adamian της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).