Πέερ Στάινμπρουκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πέερ Στάινμπρουκ
Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας
Περίοδος
22 Νοεμβρίου 2005 – 27 Οκτωβρίου 2009
ΚαγκελάριοςΆνγκελα Μέρκελ
ΠροκάτοχοςΧανς Άιχελ
ΔιάδοχοςΒόλφγκανγκ Σόιμπλε
Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας
Περίοδος
6 Νοεμβρίου 2002 – 24 Ιουνίου 2005
ΠροκάτοχοςΒόλφγκανγκ Κλέμεντ
ΔιάδοχοςΓιούργκεν Ρούτγκερς
Υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας
Περίοδος
22 Φεβρουαρίου 2000 – 6 Νοεμβρίου 2002
ΠρωθυπουργόςΒόλφγκανγκ Κλέμεντ
ΠροκάτοχοςΧάιντς Σλόισερ
ΔιάδοχοςΓιούργκεν Ντίκμαν
Υπουργός Οικονομίας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας
Περίοδος
28 Οκτωβρίου 1998 – 21 Φεβρουαρίου 2000
ΠρωθυπουργόςΒόλφγκανγκ Κλέμεντ
ΠροκάτοχοςΜπόντο Χόμπαχ
ΔιάδοχοςΕρνστ Σβάνχολντ
Υπουργός Οικονομίας του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν
Περίοδος
19 Μαΐου 1993 – 28 Οκτωβρίου 1998
ΠρωθυπουργόςΧάιντε Σιμόνις
ΠροκάτοχοςΟύβε Τόμας
ΔιάδοχοςΧορστ Γκίντερ Μπιλκ
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση10 Ιανουαρίου 1947 (1947-01-10) (77 ετών), Αμβούργο, Δυτική Γερμανία (σήμερα Γερμανία)
ΕθνότηταΓερμανική
ΥπηκοότηταΓερμανική
Πολιτικό κόμμαΣοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Κίελου
Ιστοσελίδαhttp://www.peer-steinbrueck.de/
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Πέερ Στάινμπρουκ (γερμ. Peer Steinbrück) είναι Γερμανός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός. Διετέλεσε ομοσπονδιακός υπουργός οικονομικών της πρώτης κυβέρνησης Μέρκελ την περίοδο 2005-2009. Είναι υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος για την καγκελαρία της χώρας στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2013, όπως ανακοινώθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2012.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πέερ Στάινμπρουκ γεννήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 1947 στο Αμβούργο. Αφού εκπαιδεύτηκε ως αξιωματικός των εφέδρων της Bundeswehr, σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Κίελου, απ'όπου και αποφοίτησε το 1974.

Μετά την αποφοίτηση, δούλεψε για διάφορα γερμανικά υπουργεία και, από το 1978 έως το 1981 δούλεψε στο γραφείο του καγκελάριου Χέλμουτ Σμιτ. Τη δεκαετία του 1980 ήταν επικεφαλής προσωπικού του τότε πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Γιοχάνες Ράου.

To 1993 έγινε υπουργός Οικονομίας και Υποδομών στο κρατίδιο του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν. Ύστερα, επέστρεψε στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, όπου έγινε υπουργός Οικονομίας και Υποδομών το 1998 και υπουργός Οικονομικών το 2000.

Από το 2002 έως το 2005, ο Στάινμπρουκ διετέλεσε πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όντας επικεφαλής κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και του Πράσινου κόμματος.

Στις εκλογές του 2005, οι σοσιαλδημοκράτες έχασαν από τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση. Η ήττα αυτή επηρέασε και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, καθώς ο τότε καγκελάριος Γκέρχαρτ Σρέντερ προκήρυξε πρόωρες εκλογές, στις οποίες επικράτησαν οι χριστιανοδημοκράτες.

Μετά τις εκλογές, δημιουργήθηκε μία μεγάλη κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ των χριστιανοδημοκρατών και τον σοσιαλδημοκρατών υπό τη νέα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και ο Στάινμπρουκ έγινε ομοσπονδιακός υπουργός οικονομικών. Από το 2005 ήταν αναπληρωτής επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, ενώ θεωρείται μέλος της συντηρητικής πτέρυγας του κόμματος.

Τον Δεκέμβριο του 2008 άσκησε κριτική στη βρετανική Κεϊνσιανή οικονομία στο περιοδικό Newsweek, πράγμα που προκάλεσε αντιδράσεις. Επίσης, παρέμεινε σκεπτικός σε σχέση με την αποτελεσματικότητα μεγάλων δεσμών φορολογικών κινήτρων, δηλώνοντας ότι προκαλούν αύξηση στο δημόσιο χρέος.

Επίσης, άσκησε κριτική στη μυστικότητα των ελβετικών τραπεζών, που προκάλεσε ένταση μεταξύ Γερμανίας και Ελβετίας.

Είναι μέλος του Bundestag από το 2009 και κύριος εκπρόσωπος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος σε οικονομικά ζητήματα. Είναι, επίσης, υποψήφιος καγκελάριος της Γερμανίας για το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και κύριος αντίπαλος της Άνγκελα Μέρκελ.

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Peer Steinbrück της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).