Πάτρικ Ρόθφας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πάτρικ Ρόθφας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση6  Ιουνίου 1973
Μάντισον
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[1]
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Στίβενς Πόιντ (έως 1999)
Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμυθιστοριογράφος
καθηγητής
συγγραφέας
Αξιοσημείωτο έργοThe Name of the Wind
The Wise Man's Fear
The Slow Regard of Silent Things[2]
Περίοδος ακμής2007
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςDavid Gemmell Legend Awards (2012)
Quill Award (2007)
Ιστότοπος
www.patrickrothfuss.com
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Πάτρικ Τζέιμς Ρόθφας (αγγλικά: Patrick James Rothfuss, γεννημένος στις 6 Ιουνίου 1973) είναι Αμερικανός συγγραφέας μυθιστορημάτων επικής φαντασίας. Έγινε ευρέως γνωστός από τη σειρά  βιβλίων The Kingkiller Chronicle.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πάτρικ Ρόθφας γεννήθηκε στο Μάντισον της πολιτείας Ουισκόνσιν. Απέκτησε το πτυχίο του στην Αγγλική Φιλολογία από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Stevens Point (αγγλικά: University of Wisconsin- Stevens Point) το 1999, ύστερα από εννεαετή φοίτηση και συνεχείς αλλαγές κατευθύνσεων. Κατά τη διάρκεια της φοίτησης  του στο Stevens Point,  ξεκίνησε να γράφει την σατιρική στήλη συμβουλών, ”The College Survival Guide” για την πανεπιστημιακή εφημερίδα, The Pointer[3]. Παράλληλα με τις λοιπές δραστηριότητες του,  εκείνη την περίοδο,  είχε αρχίσει  και την συγγραφή  της σειράς μυθιστορημάτων The Kingkiller Chronicle, την οποία είχε σκοπό αρχικά να την εκδόσει ως ένα αυτόνομο μυθιστόρημα. Το 2000 ξεκίνησε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον πάνω στην Αγγλική Λογοτεχνία, τις οποίες ολοκλήρωσε επιτυχώς το 2002[4]. Ακολούθως, επέστρεψε στο Stevens Point, για να διδάξει. Επίσης το 2002, κέρδισε στον διαγωνισμό Writers of the Future με μία σύντομη ιστορία , η οποία έφερε τον τίτλο “The Road to Levinshir” και αποτελούσε απόσπασμα του εώς τότε ανέκδοτου δεύτερου τόμου της σειράς The Kingkiller Chronicle, The Wise Man’s Fear. Το 2006, πούλησε στον εκδοτικό οίκο DAW Books το μυθιστόρημα και πρώτο τόμο της προαναφερθείσας σειράς, The Name of the Wind, το οποίο εκδόθηκε το 2007, κερδίζοντας το βραβείο Βραβείο Κουίλ και μπαίνοντας στη λίστα των μπεστ σέλλερς των New York Times.

Μετά την επιτυχία που γνώρισε με την έκδοση του πρώτου του βιβλίου, αναγκάστηκε να παρατήσει την διδασκαλία με σκοπό να εστιάσει στην συγγραφή[5].

Ο δεύτερος τόμος της σειράς Τhe Kingkiller Chronicle, Τhe Wise Man's Fear, εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2011 και κατάφερε να κατακτήσει την πρώτη θέση στη λίστα των μπεστ σέλλερς των New York Times.

Από το 2008, έχει ξεκινήσει έναν φιλανθρωπικό έρανο ονόματι Worldbuilders[6] και τα χρήματα, τα οποία έχουν συγκεντρωθεί, έχουν κυρίως δοθεί στην φιλανθρωπική οργάνωση Heifer International.

Τον Αύγουστο του 2012, ξεκίνησε ένα μηνιαίο podcast, οχτώ επεισοδίων, με θέμα  τα μυθιστορήματα φαντασίας, ονόματι “The Story Board”, στο οποίο έχουν συμμετάσχει συγγραφείς όπως ο Τέρι Μπρουκς (συγγραφέα της σειράς Shannara) και ο Μπράνον Σάντερσον (συγγραφέα της σειράς Mistborn).

Το 2014, ο κ. Ρόθφας άρχισε να συνεργάζεται με τον Τζέιμς Έρνεστ (σχεδιαστή παιχνιδιών) για να δημιουργήσει ένα παιχνίδι αφηρημένης στρατηγική που ονομάζεται Tak, το οποίο βασίζεται σε ένα παιχνίδι που εμφανίζεται στο βιβλίο του Τhe Wise Man's Fear.

Τον Ιούνιο του 2015, ο ίδιος και ο Max Temkin δημιούργησε ένα podcast που ονομάζεται “Unattended Consequences”, το οποίο αποτελούσε μια σειρά τηλεφωνικών συνομιλιών μεταξύ των δύο ανδρών με μη συγκεκριμένο θέμα συζήτησης.

Ο κ. Ρόθφας ζει μαζί με την φίλη του, Σάρα, και τα δύο τους παιδιά.

Λογοτεχνικό  έργo[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τhe Kingkiller chronicle:
  1. The Name of the Wind (2007)
  2. The Wise Man’s Fear (2011)
  3. The Slow Regard of Silent Things (νουβέλα με πρωταγωνίστρια την Auri, 2014)
  4. The Lightning Tree  (σύντομη ιστορία με πρωταγωνιστή τον Bast, η οποία έχει εκδοθεί  ως απόσπασμα της ανθολογίας  Rogues, 2014)
  5. How Old Holly Came To Be (σύντομη ιστορία με πρωταγωνιστές ένα δέντρο ονόματι “Old Holly” και μία κοπέλα που ζει σε ένα πύργο κοντά στο δέντρο, η οποία έχει εκδοθεί ως απόσπασμα της ανθολογίας Unfettered, 2013)
  6. The Road to Levinshir (σύντομη ιστορία, η οποία έχει εκδοθεί ως απόσπασμα των ανθολογιών Subterranean: Tales of Dark Fantasy[7] (2008) και Epic:Legends of Fantasy Anthology[8] (2012))
  • The Adventures of the Princess and Mr. Whiffle:
  1. The Thing Beneath the Bed[9] (2010)
  2. The Dark of Deep Below[10] (2013)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) καθιερωμένοι όροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. data.bnf.fr/ark:/12148/cb16143627d. Ανακτήθηκε στις 10  Οκτωβρίου 2015.
  2. www.worldcat.org/title/874970338.
  3. «The Pointer». The Pointer (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2016. 
  4. «Patrick Rothfuss». Goodreads. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2016. 
  5. «Patrick Rothfuss - Bio». www.patrickrothfuss.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Ιουνίου 2015. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2016. 
  6. «How We Got Started | Worldbuilders». www.worldbuilders.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Δεκεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2016. 
  7. «Subterranean». Goodreads. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2016. 
  8. «Epic». Goodreads. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2016. 
  9. «The Thing Beneath the Bed (The Adventures of the Princess and Mr. Whiffle #1)». Goodreads. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2016. 
  10. «The Dark of Deep Below (The Adventures of the Princess and Mr. Whiffle #2)». Goodreads. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2016.