Πάπας Στέφανος Η΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πάπας
Στέφανος Η΄
Από14 Ιουλίου 939
ΈωςΟκτώβριος 942
ΠροκάτοχοςΛέων Ζ΄
ΔιάδοχοςΜαρίνος Β΄
Προσωπικά στοιχεία
ΓέννησηΡώμη, Παπικά Κράτη
Θάνατοςτέλη Οκτωβρίου 942
Ρώμη, Παπικά Κράτη

Ο Πάπας Στέφανος Η΄ (Papa Stefano VIII, ... - τέλη Οκτωβρίου 942) ήταν Πάπας από τις 14 Ιουλίου του 939 έως το θάνατό του το 942. Διαδέχθηκε τον πάπα Λέον Ζ΄. Ήταν γερμανικής καταγωγής.

Παποσύνη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έγινε Πάπας στις 14 Ιουλίου του 939 . Η παποσύνη του χαρακτηρίστηκε από την ουσιαστική εξουσία επί των Παπικών Κρατών του Αλβέριχου Β΄ του Σπολέτο, πρίγκιπα των Ρωμαίων. Η θητεία του ως Ποντίφικα ήταν στη διάρκεια μιας σύντομης διακοπής από την περίοδο που η εκκλησία διοικούνταν από την πορνοκρατία της Θεοδώρας και της Μαροζίας, οι οποίες ήταν Ρωμαίες ευγενείς. Απεβίωσε όντας εν ενεργεία πάπας, στα τέλη Οκτωβρίου του 942. Τον διαδέχθ[./[p[;[;./pηκε ο Πάπας Μαρίνος Β΄.

Σημείωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε μερικές πηγές, ο πάπας αυτός ονομάζεται Στέφανος Θ΄ και ο πάπας Στέφανος Ζ΄ ονομάζεται πάπας Στέφανος Η΄. Από το 752 ως το 942, επτά πάπες έφεραν το όνομα Στέφανος. Αρχικά, δεν ξεχώριζαν διαφορετικά, καθώς η σειρά (αριθμός) μετά το όνομα του Πάπα καθιερώθηκε το 10ο αιώνα. Οι πάπες από το Στέφανο Β΄ ως το Στέφανο Η΄ ονομάστηκαν μετά το θάνατό τους όπως τους γνωρίζουμε σήμερα. Ωστόσο, ο επόμενος πάπας που πήρε το όνομα Στέφανος ήταν το 1057, οπότε η αρίθμηση είχε γίνει πια έθιμο. Ο Στέφανος του 1057 ονομαζόταν σε όλη του τη ζωή Στέφανος Θ΄ και υπέγραφε τα έγγραφά του με το όνομα "Stephanus Nonus Papa". Ένας πάπας με το όνομα Στέφανος εξελέγη αλλά δεν κυβέρνησε. Απεβίωσε χωρίς να λάβει σημαντικές αποφάσεις.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]