Πάπας Μαρκελλίνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πάπας Άγιος
Μαρκελλίνος
Από30 Ιουνίου 296
Έως25 Οκτωβρίου 304
ΠροκάτοχοςΓάιος
ΔιάδοχοςΜάρκελλος Α΄

Ο Πάπας Μαρκελλίνος (Papa Marcellino, ... - 1 Απριλίου 305) ήταν επίσκοπος Ρώμης από τις 30 Ιουνίου του 296 έως τις 25 Οκτωβρίου του 304. Προκάτοχός του ήταν ο Πάπας Γάιος. Δεν αναφέρεται στο Martyrologium hieronymianum ή στο Depositio episcoporum, ούτε στο Depositio martyrus.

Ο Μαρκελλίνος υπήρξε Πάπας όταν ο Διοκλητιανός ήταν Ρωμαίος Αυτοκράτορας αλλά δεν είχε ακόμη ξεκινήσει διωγμούς εναντίον των Χριστιανών. Συγκεκριμένα, ο Χριστιανισμός εκείνη την περίοδο απολάμβανε μια μικρή ελευθερία, επιτρέποντας στην Χριστιανική Εκκλησία να αυξήσει τον αριθμό των πιστών της. Ο Καίσαρας Γαλέριος ηγήθηκε του παγανιστικού κινήματος εναντίον του Χριστιανισμού και κατάφερε να πείσει τον Διοκλητιανό να στραφεί εναντίον του Χριστιανισμού το έτος 302. Αρχικά οι Χριστιανοί στρατιώτες διώχθηκαν από τον στρατό, αργότερα έγινε κατάσχεση της Εκκλησιαστικής περιουσίας και Χριστιανικά βιβλία καταστράφηκαν. Μετά από δύο πυρκαγιές στο παλάτι του Διοκλητιανού, αυτός έλαβε αυστηρότερα μέτρα εναντίον των Χριστιανών, αναγκάζοντάς τους ή να αποστατούν ή να καταδικαστούν σε θάνατο.

Οι «Πράξεις του Αγίου Μαρκελλίνου», κείμενο που σήμερα δεν σώζεται, λέει ότι κατά την διάρκεια των διωγμών, ζητήθηκε από τον Μαρκελλίνο να κάνει θυσίες και θυμιάματα προς τιμήν των ειδώλων. Εκείνος αν και αρχικά, φοβούμενος την ζωή του, φάνηκε πρόθυμος αμέσως μετά μετάνιωσε και μαρτύρησε πίστη στον Χριστό με αποτέλεσμα να θανατωθεί μαζί με άλλους Χριστιανούς. Αργότερα, Δονατιστές επισκόποι ζήτησαν από μια Σύνοδο να καταδικάσει τον Πάπα Μαρκελλίνο. Η Σύνοδος αρνήθηκε απαντώντας: prima Sedes a nemine iudicatur. Δηλαδή, την Έδρα Κεφαλή (της Εκκλησίας, δηλ. την Ρώμη) κανείς δεν είναι άξιος να την δικάσει.

Σύμφωνα με το Liber Pontificalis, ο Μαρκελλίνος θάφτηκε στις 26 Απριλίου, 304 μ.Χ., στο νεκροταφείο του Priscilla, στη Via Salaria, 25 μέρες μετά τον μαρτυρικό θάνατό του. Το Liberian Catalogue μας δίνει ως ημερομηνία ταφής του τις 25 Οκτωβρίου. Επίσης, κάποιοι αμφισβήτησαν τον θάνατό του Πάπα (και αργότερα Άγιου) Μαρκελλίνου, αφού ο διάδοχός του ονομαζόταν Μαρκέλλος, με τον οποίο πολλοί μπερδεύτηκαν και νόμιζαν ότι ήταν το ίδιο πρόσωπο. Κατά το ποντιφικάτο του, η Αρμενία έγινε το πρώτο Χριστιανικό έθνος το 301 μ.Χ.