Πάπας Λιβέριος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πάπας
Λιβέριος
Από17 Μαΐου 352
Έως24 Σεπτεμβρίου 366
ΠροκάτοχοςΠάπας Ιούλιος Α΄
ΔιάδοχοςΠάπας Δάμασος Α΄
Προσωπικά στοιχεία
ΓέννησηΡώμη
Θάνατος24 Σεπτεμβρίου 366
Ρώμη
Αγιοποίηση
Εορτασμός27 Αυγούστου
Τιμάται απόΟρθόδοξη Εκκλησία

Ο Λιβέριος (Papa Liberio, ... - 24 Σεπτεμβρίου 366) ήταν Πάπας από τις 17 Μαΐου του 352 έως το θάνατό του στις 24 Σεπτεμβρίου του 366[1]. Σύμφωνα με τον Catalogus Liberianus, χειροτονήθηκε στις 22 Μαΐου ως διάδοχος του Πάπα Ιουλίου Α΄.

Η ζωή του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι αναγνωρισμένος ως άγιος από την Ορθόδοξη Εκκλησία[2]. Η πρώτη καταγεγραμμένη πράξη του ήταν, μετά από μία σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, να γράψει στον αυτοκράτορα Κωνστάντιο Β´, που τότε βρισκόταν στην Αρλ (353-354), ζητώντας να συγκληθεί συμβούλιο στην Ακυληία αναφορικά με τις υποθέσεις του Αθανασίου Αλεξανδρείας αλλά ο αγγελιοφόρος του αναγκάστηκε από τον αυτοκράτορα να προσυπογράψει ενάντια στη θέλησή του για καταδίκη του ορθόδοξου πατριάρχη Αλεξανδρείας.

Ο Κωνστάντιος έδειχνε κατανόηση στις θέσεις του Αρειανισμού και, όταν δεν κατάφερε να πείσει τον Λιβέριο για τις απόψεις του, έστειλε τον Πάπα σε φυλακή στη Βέρροια της Θράκης.

Το 357, ο Λιβέριος θα υποκείψει κατόπιν πιέσεων και θα υπογράψει το πρώτο Σύμβολο του Σιρμίου και το δεύτερο Σύμβολο του Σιρμίου, του 351 και 357 αντίστοιχα. Από υποστηρικτής της Συνόδου της Νίκαιας θα γίνει υπονομευτής της αφού θα καταδικάσει και τον Μέγα Αθανάσιο και θα συναινέσει στην μη επιβολή των αποφάσεών της Α΄Οικουμενικής. Εξαιτίας της στάσεώς του αυτής θα του επιτραπεί να επιστρέψει στην έδρα του. «Ο Λιβέριος δεν ήταν βέβαια θεολόγος και η στάση του δεν επηρέασε τα θεολογικά πράγματα.»[3] Ο Ιλάριος Πικταβίου τρεις φορές τον αναθεμάτισε για τη στάση του αυτή. Τον διαδέχτηκε ο άγιος Πάπας Δάμασος Α΄.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 27 Αυγούστου.

Συγγραφικό έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έγραψε μόνο επιστολές. Σώζονται 13, ολόκληρες ή αποσπασματικά. Προς Ευσέβιον Vercelli τρεις, Προς τους ανατολικούς επισκόπους και Επιστολαί εννέα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Pope Liberius Catholic Encyclopedia (1913)
  2. St. Liberius the Pope of Rome Orthodox Church in America
  3. Στυλιανός Παπαδόπουλος, Πατρολογία τομ. Β, Αθήνα, 1990,σελ.239

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Στυλιανός Παπαδόπουλος, Πατρολογία, τομ. Β, Αθήνα, 1990, σελ.238-239