Πάπας Ιωάννης ΙΖ΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πάπας
Ιωάννης ΙΖ΄
Από13 Ιουνίου 1003
Έως6 Νοεμβρίου 1003[1]
ΠροκάτοχοςΣιλβέστρος Β΄
ΔιάδοχοςΙωάννης ΙΗ΄

Ο Ιωάννης ΙΖ΄ (Papa Giovanni XVII, ... - 6 Νοεμβρίου 1003) ήταν Πάπας για βραχύβιο χρονικό διάστημα, από τον Ιούνιο ως το Δεκέμβριο του 1003. Καταγόταν από τη Ρώμη. Για την παποσύνη του δεν έχει διασωθεί καμία πληροφορία.

Ποντιφικάτο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε με το όνομα Σίκο και διαδέχθηκε τον Πάπα Σίλβεστρο Β΄ στις 13 Ιουνίου του 1003. Προτού γίνει ιερέας, ο Σίκο είχε νυμφευτεί και είχε αποκτήσει και τρεις γιους, οι οποίοι έγιναν επίσκοποι. Η εκλογή του στο αξίωμα του Ποντίφικα έγινε από τον Κρεσέντιο, Ρωμαίο ευγενή, ο οποίος ήταν ισχυρός στην πόλη και αντίθετος προς τον Αυτοκράτορα Όθωνα Γ΄ (983–1002). Ο διάδοχος του Ιωάννη ΙΖ' , Πάπας Ιωάννης ΙΗ΄ (1004–09), εξελέγη επίσης από τον Κρεσέντιο. Ελάχιστους μήνες μετά την εκλογή του στο αξίωμα, ο πάπας Ιωάννης ΙΖ΄ πέθανε το Δεκέμβριο και τον διαδέχθηκε ο Ιωάννης ΙΗ΄.

Ανακολουθία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως προηγούμενος νόμιμος πάπας με το όνομα Ιωάννης θεωρείται γενικά ο Ιωάννης ΙΕ΄ (985–996). Ο Πάπας Ιωάννης ΙΣΤ΄ (997–998) ήταν Αντίπαπας σύμφωνα με τη συμβατική λογική και για το λόγο αυτό η σειρά του ("16") θα έπρεπε να είχε επαναχρησιμοποιηθεί. Κάτι τέτοιο όμως δε συνέβη και η ανακολουθία αυτή δε διορθώθηκε ποτέ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Σύμφωνα με άλλες πηγές, απεβίωσε στις 7 Δεκεμβρίου.
  • O Πάπας Ιωάννης ΙΖ΄ στην Καθολική Εγκυκλοπαίδεια.
  • Liber Pontif., ed. DUCHESNE, II, 265; JAFFÉ, Regesta, I (2nd ed.), 501; LANGEN, Gesch. der röm. Kirche, III, 401.