Πάπας Βενέδικτος ΙΑ΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ευλογημένος Πάπας
Βενέδικτος ΙΑ΄
Από22 Οκτωβρίου 1303
Έως7 Ιουλίου 1304
ΠροκάτοχοςΒονιφάτιος Η΄
ΔιάδοχοςΚλήμης Ε΄
Προσφωνήσεις του
Πάπα Βενέδικτου ΙΑ΄
Προσφώνηση αναφοράςΑγιότατος
Προφορική προσφώνησηΑγιότατε
Θρησκευτική προσφώνησηΆγιος Πατέρας
Μεταθανάτια προσφώνησηΕυλογημένος

Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΑ΄[1] (Papa Benedetto XI, 12407 Ιουλίου 1304) διετέλεσε Πάπας Ρώμης από το 1303 έως το 1304.

Γεννήθηκε στο Τρεβίζο και το κοσμικό του όνομα ήταν Νικόλα Μποκασίνι. Διαδέχθηκε τον Πάπα Βονιφάτιο Η΄ (1294–1303), αλλά δεν κατόρθωσε να συνεχίσει την πολιτική του προκατόχου του. Ήταν Δομινικανός και όταν το 1226 έγινε μάγιστρος του τάγματος, εξέδωσε διατάγματα που απαγόρευαν την διατύπωση αμφιβολίας για τη νομιμότητα της εκλογής του Πάπα Βονιφάτιου από του Δομινικανούς. Κατά τη σύλληψη του Βονιφάτιου στο Ανιάνι (Agnani), ο Μποκασίνι ήταν ένας από τους δύο καρδινάλιους που πήραν το μέρος του Πάπα στο Παλάτι του Λατερανού. Ωστόσο, μετά την εκλογή του, απάλλαξε το Φίλιππο Δ' της Γαλλίας (1285–1314) από το ανάθεμα που του είχε επιβληθεί από το Βονιφάτιο, και ουσιαστικά αγνόησε την παπική βούλα Unam sanctam. Από την άλλη μεριά πάλι, στις 7 Ιουνίου του 1304, αφόρισε τον αδιάλλακτο υπουργό του Φίλιππου, Γουλιέλμο ντε Νογκαρέ και όλους τους Ιταλούς που είχαν συμμετάσχει στη σύλληψη του Βονιφάτιου στο Ανιάνι.

Μετά από μία σύντομη παραμονή στον παπικό θρόνο που διήρκεσε μόλις οκτώ μήνες, ο Βενέδικτος πέθανε ξαφνικά στην Περούτζια. Όπως παρουσιάστηκαν τα πράγματα στην αρχή, διατυπώθηκε η υποψία ότι άνθρωποι του Γουλιέλμου ντε Νογκαρέ δηλητηρίασαν τον Πάπα. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι ο Γουλιέλμος διέταξε το θάνατο του Πάπα. Ο διάδοχος του Βενέδικτου, Κλήμης Ε΄ (1305–14), μετέφερε την παπική έδρα από τη Ρώμη στην Αβινιόν, ξεκινώντας μία περίοδο γνωστή σαν Βαβυλώνια αιχμαλωσία (1309–77). Τόσο αυτός όσο και οι Γάλλοι Πάπες που τον διαδέχθηκαν τελούσαν υπό την πλήρη επιρροή των βασιλιάδων της Γαλλίας.

Ο Πάπας Βενέδικτος συνέγραψε ένα τόμο με κηρύγματα καθώς και σχόλια στο Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον, στους Ψαλμούς στο Βιβλίο του Ιώβ και στην Αποκάλυψη του Ιωάννη.


Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ο Πάπας Βενέδικτος Η΄ θεωρείται σήμερα αντιπάπας. Την περίοδο αυτή, ωστόσο δεν υπήρχε η διάκριση αυτή και έτσι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία θεωρεί ότι ο επίσημος Πάπας Βενέδικτος ο δέκατος υπήρξε ο ενδέκατος Πάπας με αυτό το όνομα και όχι δέκατος. Έτσι όλοι οι επόμενοι Πάπες με το όνομα Βενέδικτος έχουν ανέβει κατά μία θέση.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]