Πάνος Αναγνωστόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Πάνος Αναγνωστόπουλος
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος1842
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΕλληνική Επανάσταση του 1821
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμααντιστράτηγος

Ο Πάνος Αναγνωστόπουλος (... - 1842), γνωστός και σαν Βελέντζας, ήταν Έλληνας αγωνιστής και πολιτικός του αγώνα του 1821.

Γεννήθηκε στην Νεμνίτσα της Καρύταινας της οποίας είχε χρηματίσει προεπαναστατικά προεστός και δημογέροντας. O Αναγνωστόπουλος αφοσιώθηκε στον αγώνα της ελευθερίας και προσέφερε όλη του την περιουσία για αυτό. Υπήρξε στρατιωτικός και πολιτικός καθ' όλο το διάστημα της επανάστασης. Αρχικά βρέθηκε με τον συγγενή του, επίσκοπο Βρεσθένης, τον οποίο βοήθησε στην σύσταση του στρατοπέδου των Βερβαίνων, έπειτα υπηρέτησε υπό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Πολέμησε και διακρίθηκε στην μάχη και την πολιορκία της Τρίπολης, στην μάχη και την πολιορκία του Ναυπλίου αλλά και στην μάχη κατά του Δράμαλη στα Δερβενάκια όπου και διακρίθηκε στο Κολοκοτρώνη. Στο διάστημα της πολιορκίας του 1823, ο Αναγνωστόπουλος απέκτησε μεγάλη φήμη στην Καρύταινα, όπου χρημάτισε διοικητής συμβιβάζοντας τους επαρχιώτες κατά διαταγή του Κολοκοτρώνη και του Γενναίου Κολοκοτρώνη. Κατά την επιδρομή του Ιμπραήμ Πασά στην Πελοππόνησο η κόρη του Χριστίνα αιχμαλωτίστηκε.

Ο Αναγνωστόπουλος αργότερα κατετάγη στην βασιλική Φάλαγγα με τον βαθμό του λοχαγού.  



Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]