Ο σοφέρ της κυρίας Ντέιζι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο σοφέρ της κυρίας Ντέιζι
ΣκηνοθεσίαΜπρους Μπέρεσφορντ
ΠαραγωγήΡίτσαρντ Ντ. Ζάνουκ
ΣενάριοΆλφρεντ Ούρι
Βασισμένο σεDriving Miss Daisy
ΠρωταγωνιστέςΤζέσικα Τάντι
Μόργκαν Φρίμαν
Νταν Ακρόιντ
ΜουσικήΧανς Ζίμερ
ΦωτογραφίαΠίτερ Τζέιμς
ΜοντάζΜαρκ Ουόρνερ
Εταιρεία παραγωγήςWarner Bros. και Warner Bros. Pictures
ΔιανομήWarner Bros. και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 13/12/1989
Διάρκεια95 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Η ταινία Ο σοφέρ της κυρίας Ντέιζι (αγγλ. Driving Miss Daisy) είναι δραματική κομεντί, παραγωγής 1989, σε σκηνοθεσία Μπρους Μπέρεσφορντ. Πρωταγωνιστές του κινηματογραφικού αυτού έργου είναι οι Τζέσικα Τάντι, Μόργκαν Φρίμαν και Νταν Ακρόιντ. Η ταινία που βραβεύτηκε με τέσσερα βραβεία όσκαρ[1], μεταξύ των οποίων και καλύτερης ταινίας, είναι βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Άλφρεντ Ούρι.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ατλάντα του 1948, όταν μια ηλικιωμένη Εβραία χήρα η Ντέιζι (Τζέσικα Τάντι) καταστρέφει τον περίτεχνο κήπο της γειτόνισσάς της με το αυτοκίνητό της, ο γιος της, Μπούλι (Νταν Ακρόιντ), επιμένει να της προσλάβει έναν οδηγό παρά τις αντιρρήσεις της. Προσλαμβάνει λοιπόν γι’ αυτήν ένα σοφέρ, τον «έγχρωμο» Χόουκ (Μόργκαν Φρίμαν). Αρχικά η Ντέιζι αρνείται κάθε είδους συναναστροφή με το Χόουκ. Σιγά σιγά όμως ο Χόουκ, καταφέρνει να την κερδίσει με τους καλούς του τρόπους. Το πέρασμα του χρόνου χτίζει μια βαθειά σχέση συνεννόησης και φιλίας μεταξύ τους. Υστερα από 25 χρόνια, η κυρία Ντέιζι συνειδητοποιεί πως αυτός ο άνθρωπος υπήρξε ο καλύτερός της φίλος.

Πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1988 ο παραγωγός Ρίτσαρντ Ντ. Ζάνουκ προσέγγισε τον βραβευμένο με βραβείο Πούλιτζερ συγγραφέα Άλφρεντ Ούρι για να του προτείνει να διασκευάσει τη θεατρική του παράσταση "Driving Miss Daisy" που σημείωνε μεγάλη επιτυχία εκείνη την περίοδο. Ο Ούρι δέχτηκε κι η εκστρατεία ξεκίνησε η εκστρατεία για τη διανομή των ρόλων.

Ο Μόργκαν Φρίμαν που υποδυόταν τον Χοκ στο Μπρόντγουεϊ ζήτησε από τον Ούρι να συμμετάσχει στην ταινία και τον προσέλαβαν αμέσως. Πρόβλημα όμως αποτέλεσε η επιλογή της ηθοποιού που θα ερμήνευε το ρόλο της κυρίας Ντέιζι. Μεγάλες σταρ της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ (από τη Μπέτι Ντέιβις ως την Κάθριν Χέπμπορν) έδειξαν ενδιαφέρον για τον ρόλο, ενώ κάποιοι πρότειναν την Σίρλεϊ Μακ Λέιν και την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, οι οποίες θεωρήθηκε ότι ήταν πολύ νέες για να ενσαρκώσουν τη Ντέιζι κι έτσι κατέληξαν στην Τζέσικα Τάντι. Η Τάντι γνωστή από τη συμμετοχή της στα Πουλιά (The Birds, 1963) του Άλφρεντ Χίτσκοκ κι από το γεγονός ότι ήταν η πρώτη που υποδύθηκε στο θέατρο την Μπλανς Ντι Μπουά τη βασανισμένη ηρωίδα του Τένεσι Ουίλιαμς στο Λεωφορείον ο πόθος, έκλεισε τα 80 στα πλατό της ταινίας. Η διαφημιστική εκστρατεία για την προώθηση της ταινίας στα βραβεία της αμερικανικής ακαδημίας του κινηματογράφου έγινε από τον Ρόνι Τσέισεν. Η ταινία προτάθηκε για 9 όσκαρ και κέρδισε 4, μεταξύ των οποίων εκείνο της καλύτερης ταινίας για το 1989. Ήταν η πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα ταινία βασισμένη σε θεατρική παράσταση του Μπρόντγουεϊ που κέρδισε όσκαρ καλύτερης ταινίας[2].

Η Τάντι φοβούμενη ότι δεν θα κέρδιζε το όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου, είχε βάλει στοίχημα με τον μάνατζέρ της ότι θα έχανε. Όταν λοιπόν επικράτησε των αντιπάλων της (κι ιδιαίτερα της Μισέλ Φάιφερ που θεωρούταν φαβορί για την ερμηνεία της στην ταινία Σχέσεις πάθους (The Fabulous Baker Boys, 1989) δήλωσε, κρατώντας το αγαλματίδιο στα χέρια της ότι αυτό ήταν το πιο ευχάριστο στοίχημα που έχασε ποτέ. Έτσι η Τάντι, στα 81 της χρόνια, έγινε η γηραιότερη νικήτρια βραβείου όσκαρ όλων των εποχών[2]. Η ταινία έκανε σταρ τον επίσης υποψήφιο για όσκαρ Μόργκαν Φρίμαν. Ο σκηνοθέτης της ταινίας Μπρους Μπέρεσφορντ δεν ήταν καν υποψήφιος για όσκαρ κι η ταινία αποτελεί την τρίτη στη σειρά βραβευμένη με όσκαρ ταινία που έχει κερδίσει το αγαλματίδιο χωρίς να είναι υποψήφιος ο σκηνοθέτης της οι άλλες δύο είναι Τα φτερά (Wings, 1927) και το Γκραντ Οτέλ (Grand Hotel, 1932)[3].

Βράβευση:

Υποψηφιότητα:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. http://www.imdb.com/title/tt0097239/awards
  2. 2,0 2,1 Academy of Motion Picture Arts and Sciences (2003-09-02). Academy's Diamond Anniversary Screening Series to Feature "Driving Miss Daisy". Δελτίο τύπου. Ανακτήθηκε στις 2008-01-31.
  3. «Impossible Oscar: The Miss Daisy Phenomenon». Film School Rejects. Film School Rejects. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Μαρτίου 2010. Ανακτήθηκε στις 8 Μαρτίου 2010. 
  4. «The 62nd Academy Awards (1990) Nominees and Winners». oscars.org. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]