Ο Νονός ΙΙ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Νονός ΙΙ
(The Godfather Part II)
Η αυθεντική κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαΦράνσις Φορντ Κόπολα
ΠαραγωγήΦράνσις Φορντ Κόπολα και Φρεντ Ρους
ΣενάριοΜάριο Πούζο και Φράνσις Φορντ Κόπολα
Βασισμένο σεΟ Νονός[1]
ΠρωταγωνιστέςΑλ Πατσίνο, Ρόμπερτ Ντυβάλ, Ντάιαν Κίτον, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Τάλια Σάιρ, Μοργκάνα Κινγκ, Τζον Καζάλ, Μαριάνα Χιλ, Λι Στράσμπεργκ, Μάικλ Γκάτσο, G. D. Spradlin, Dominic Chianese, Τζόι Σπινέλλ, Γκαστόν Μόσκιν, Λεοπόλντο Τριέστε, Μπρούνο Κίρμπι, Έιμπ Βιγκόντα, Τζέιμς Κάαν, Τζιάννι Ρούσσο, Ρίτσαρντ Μπράιτ, Φρανκ Σιβέρο, Troy Donahue, Καρμίν Καρίντι, Ντάνι Αϊέλο, Oreste Baldini, Μαρία Κάρτα, Χάρι Ντιν Στάντον, Αλ Μαρτίνο, Κάρμεν Αρτζεντσιάνο, Έρικα Γιον, Ezio Flagello, Fay Spain, Πίτερ Ντόνατ, Ρότζερ Κόρμαν, Tom Dahlgren, Σοφία Κόπολα[2], Ρόμαν Κόπολα[2], Sho Kosugi[2], Kathleen Beller[2], Richard Matheson[2], Γουίλιαμ Μπάουερς[2], Francesca De Sapio, Ivonne Coll, Julie Gregg[2], Tom Rosqui, Amerigo Tot και John Aprea
ΜουσικήΝίνο Ρότα
ΦωτογραφίαΓκόρντον Γουίλις
ΜοντάζΠίτερ Ζίνερ, Μπάρι Μάλκιν[3] και Ρίτσαρντ Μαρκς[3]
ΕνδυματολόγοςTheadora Van Runkle[3]
Εταιρεία παραγωγήςParamount Pictures
ΔιανομήParamount Pictures
Πρώτη προβολή12  Δεκεμβρίου 1974 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)[4], 28  Ιουλίου 1975 (Σουηδία)[5], 25  Σεπτεμβρίου 1975 (Γερμανία)[6] και 27  Αυγούστου 1975 (Γαλλία)
Διάρκεια202 λεπτά και 165 λεπτά[7]
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής[7]
ΓλώσσαΑγγλικά και Σικελική γλώσσα
ΠροηγείταιΟ Νονός
ΈπεταιΟ Νονός III
Το σενάριο της ταινίας στο Εθνικό Μουσείο Κινηματογράφου, στο Τορίνο της Ιταλίας

Ο Νονός II (αγγλικά: The Godfather Part II) είναι μια αμερικανική γκανγκστερική ταινία που κυκλοφόρησε το 1974, στην οποία ο Φράνσις Φορντ Κόπολα ήταν παραγωγός, σκηνοθέτης, και συν-σεναριογράφος, μαζί με τον Μάριο Πούζο, με πρωταγωνιστές τον Αλ Πατσίνο, Ρόμπερτ Ντιβάλ, Ντάιαν Κίτον και Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Είναι βασισμένη εν μέρει στο βιβλίο του Πούτζο Ο Νονός, που κυκλοφόρησε το 1969. Η ταινία εξυπηρετεί ταυτόχρονα τον ρόλο sequel και prequel μαζί, παρουσιάζοντας δύο παράλληλες ιστορίες. Η κύρια ιστορία, συνεχίζοντας τα γεγονότα της πρώτης ταινίας, επικεντρώνεται στον Μάικλ Κορλεόνε (Πατσίνο), τον νέο Δον της μαφιόζικης φαμίλιας των Κορλεόνε, ο οποίος προσπαθεί να κρατήσει ενωμένες τις επαγγελματικές δραστηριότητες του από το 1958 ως το 1959· η άλλη είναι μια σειρά από flashback που εξιστορούν την πορεία του πατέρα του, Βίτο Κορλεόνε, (Ντε Νίρο), από τα παιδικά του χρόνια στη Σικελία το 1901 έως τη δημιουργία της φαμίλιας των Κορλεόνε στη Νέα Υόρκη.

Η ταινία κυκλοφόρησε το 1974, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές, με κάποιους να υποστηρίζουν πως ήταν καλύτερη ακόμα και από την πρώτη ταινία.[8] Προτάθηκε με 11 υποψηφιότητες για Όσκαρ, και ήταν το πρώτο sequel που κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Από τα έξι όσκαρ που κέρδισε περιλαμβάνονται αυτό της καλύτερης σκηνοθεσίας για τον Κόπολα, Β' Ανδρικού Ρόλου για τον Ντε Νίρο και καλύτερου προσαρμοσμένου σεναρίου για τον Πούζο. Ο Πατσίνο κέρδισε το βραβείο BAFTA για τον Καλύτερο Ηθοποιό και κέρδισε υποψηφιότητα Όσκαρ στην ίδια κατηγορία.

Όπως και η προκάτοχος του, το sequel έχει αφήσει τεράστια επιρροή στις γκανγκστερικές ταινίες. Το 1997 το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την κατέταξε στην 32η θέση στη λίστα με τις σπουδαιότερες ταινίες όλων των εποχών και κράτησε αυτή τη θέση στην αναθεώρηση που έγινε 10 χρόνια αργότερα.[9] Επιλέχθηκε να φυλαχτεί για διατήρηση στο Εθνικό Αρχείο Κινηματογράφου των ΗΠΑ από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου το 1993, με αιτιολόγηση πως είναι "πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική".[10]

Ένα sequel, Ο Νονός III, κυκλοφόρησε 16 χρόνια αργότερα, το 1990.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία υπολείπεται μεταξύ δύο σειρών-ξεχωριστών γεγονότων: τη πρώιμη ζωή του Βίτο Κορλεόνε (τα συμβάντα πριν το Ο νονός)· και τη συνέχεια της ζωής του Μάικλ Κορλεόνε (λίγο καιρό μετά το τέλος του Ο νονός).

Βίτο Κορλεόνε[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1901, στο Κορλεόνε της Σικελίας, η οικογένεια του εννιάχρονου Βίτο Αντολίνι σκοτώνεται επειδή ο πατέρας του προσέβαλε τον ντόπιο αρχιμαφιόζο, τον Δον Τσίτσο. Εκείνος φεύγει στη Νέα Υόρκη, και καταγράφεται στο νησί Έλις ως "Βίτο Κορλεόνε".

Στο 1917, ο Βίτο Κορλεόνε ζει σε μια φτωχική πολυκατοικία με τη σύζυγο του Καρμέλα, και τον νεογέννητο Σόνι, και δουλεύει σε ένα μπακάλικο της Νέας Υόρκης που έχει ο πατέρας ενός στενού του φίλου. Ένα μέλος του Μαύρου Χεριού, ο Δον Φανούτσι, που εκβιάζει ντόπιες επιχειρήσεις πουλώντας προστασία, αναγκάζει τον μπακάλη ν' απολύσει τον Βίτο και να δώσει τη θέση του στον ανιψιό του. Ως χάρη στον γείτονα του, Πήτερ Κλεμέντζα, ο Βίτο κρύβει μια σακούλα με όπλα· σε αντάλλαγμα, ο Κλεμέντζα προσκαλεί τον Βίτο να διαρρήξουν μια πλούσια κατοικία. Το μερίδιο του Βίτο από την κλοπή είναι ένα βελούδινο χαλί, που το βάζει στο σαλόνι του.

Τρία χρόνια αργότερα, ο Βίτο έχει αποκτήσει αλλά δύο αγόρια (τον Φρέντο και τον Μάικλ). Αυτός και οι συνεργάτες του (ο Κλεμέντζα και ο Σαλ Τέσιο) εκβιάζονται από τον Δον Φανούτσι, που απαιτεί να του "γεμίσουν τη χούφτα του" από τις κλοπές τους, αλλιώς θα τους φέρει την αστυνομία. Ο Βίτο πείθει τους συνεταίρους του να πληρώσουν τον Φανούτσι λιγότερα και τους υπόσχεται πως "θα του κάνει μια προσφορά που δεν θα μπορεί ν' αρνηθεί" σαν χάρη σ' αυτούς. Στη φιέστα της γειτονιάς, ο Βίτο συναντά τον Φανούτσι και κερδίζει τον σεβασμό του. Μετά ακολουθεί τον Φανούτσι, τον αιφνιδιάζει στο χολ του διαμερίσματος του, τον πυροβολεί μέχρι θανάτου, παίρνει πίσω τα λεφτά των συνεταίρων του και διαφεύγει.

Ο Βίτο έχει γίνει σεβαστός στην κοινότητα της Νέας Υόρκης. Αντιμετωπίζει ένα ιδιοκτήτη διαμερισμάτων ο οποίος δεν τον ξέρει, προσφέροντας του επιπλέον χρήματα για να αφήσει μια χήρα να κρατήσει το διαμέρισμα της. Ο σπιτονοικοκύρης λέει πως ήδη το νοίκιασε και εξαγριώνεται όταν ο Βίτο απαιτεί απ' αυτόν να επιτρέψει στη χήρα να κρατήσει τον σκύλο της. Αργότερα ο σπιτονοικοκύρης μαθαίνει πως πρόσβαλε τον λάθος άνθρωπο. Τρομοκρατημένος, βρίσκει τον Βίτο και τον διαβεβαιώνει πως η χήρα μπορεί να μείνει, μαζί με τον σκύλο της, με μειωμένο νοίκι.

Το 1923, ο Βίτο, μαζί με την οικογένεια του, επισκέπτεται τη Σικελία για πρώτη φορά αφότου έφυγε για την Αμερική. Ο Δον Τομαζίνο τον συστήνει στον γηραιό Δον Τσίτσο ως τον άνθρωπο που εισάγει το λάδι τους στην Αμερική, και ο οποίος ζητά την ευλογία του. Όταν ο Τσίτσο ρωτά τον Βίτο ποιος ήταν ο πατέρας του, ο Βίτο λέει: "Το όνομα του πατέρα μου ήταν Αντόνιο Αντολίνι, κι αυτό είναι για σένα!" Τότε καρφώνει ένα μεγάλο μαχαίρι στο στομάχι του γέρου και του το ανοίγει. Ενώ φεύγουν, ο Τομαζίνο πυροβολείται, και περιορίζεται για το υπόλοιπο της ζωής του σε αναπηρικό καροτσάκι.

Στις 7 Δεκεμβρίου 1941, η φαμίλια των Κορλεόνε μαζεύεται για να κάνει έκπληξη στον Βίτο για τα πεντηκοστά του γενέθλια. Ο Σόνι συστήνει τον Κάρλο Ρίτσι στην Κόνι. Ο Τέσιο έρχεται με την τούρτα, και όλοι συζητούν την Επίθεση στο Περλ Χάρμπορ που είχε γίνει νωρίτερα την ίδια μέρα. Ο Μάικλ ανακοινώνει πως παράτησε το κολέγιο για να καταταγεί στους Πεζοναύτες, αφήνοντας τον Σάνι έξαλλο, τον Τομ δύσπιστο και τον Φρέντο υποστηρικτικό. Ο Βίτο ακούγεται ν' ανοίγει την πόρτα και όλοι φεύγουν απ' το δωμάτιο για να τον καλωσορίσουν εκτός από τον Μάικλ.

Μάικλ Κορλεόνε[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την περίσταση της πρώτης κοινωνίας του γιου του Άντονι, το 1958, ο Μάικλ Κορλεόνε έχει μια σειρά συναντήσεων ως ο Δον της φαμίλιας. Με τον γερουσιαστή της Νεβάδας Πατ Γκίρι, σκοπεύει να συζητήσει τους όρους μιας άδειας παιγνίων για τους Κορλεόνε, αλλά ο γερουσιαστής προσβάλλει με ύβρεις τους Κορλεόνε και απαιτεί μίζα. Ο Τζόνυ Όλα φτάνει για να εκφράσει, εκ μέρους του γκάγκνστερ της Φλόριντας Χάιμαν Ροθ, την υποστήριξή του στον Μάικλ. Την ίδια ώρα που ο Δον προσπαθεί να χειριστεί την κατάθλιψη της αδελφής του Κόνι, και τον μεγαλύτερο του αδελφό του Φρέντο, ο κάπος του Κορλεόνε, Φρανκ Πεντάντζελι είναι αναστατωμένος επειδή το αφεντικό του δεν θα τον βοηθήσει να υπερασπιστεί τις περιοχές του στη Νέα Υόρκη εναντίον των αδελφών Ροζάτο, που δουλεύουν για τον Εβραίο Ροθ. Εκείνο το βράδυ, ο Μάικλ πέφτει θύμα ανεπιτυχούς δολοφονικής απόπειρας στο σπίτι του και βάζει αρχηγό της φαμίλιας τον κονσιλιέρι Τομ Χέιγκεν, διαβεβαιώνοντας τον για τον αδελφικό δεσμό τους.

Ο Μάικλ υποψιάζεται ότι ο Ροθ διέταξε την απόπειρα, αλλά τον συναντά στο Μαϊάμι όπου του λέει πως ο Πεντάντζελι ήταν πίσω από τη δολοφονική απόπειρα. Μετά λέει στον Πεντάντζελι πως ο Ροθ διέταξε την απόπειρα και του ζητά συνεργασία. Ο Πεντάντζελι συναντά τους Ροζάτο αλλά οι άντρες τους του στήνουν ενέδρα, λέγοντας που εκτελούν διαταγές του Μάικλ, αλλά ένας περαστικός αστυνομικός τους διακόπτει και ξεφεύγουν, αφήνοντας τον Πεντάντζελι για πεθαμένο.

Ο Γκίρι βρίσκεται σε ένα οίκο ανοχής του Φρέντο με μια νεκρή πόρνη δίπλα του, χωρίς να έχει καμιά ανάμνηση για το πως βρέθηκε εκεί· αποδέχεται την προσφορά "φιλίας" του Τομ για να καλύψουν το συμβάν.

Αφού βλέπει μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας ενός επαναστάτη στην Αβάνα της Κούβας, ο Μάικλ πείθεται για την αποφασιστικότητα των επαναστατών του Φιντέλ Κάστρο να ρίξουν τον δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα. Ο Φρέντο φέρνει στον Μάικλ τα λεφτά για μια συμφωνία με τον Ροθ, αλλά αντί να τη δώσει στον Ροθ, ο Μάικλ ρωτά τον γηραιό μαφιόζο ποιος έδωσε τη διαταγή για το χτύπημα στον Πεντάντζελι. Ο Ροθ του θυμίζει τον μακαρίτη φίλο του Μο Γκριν - ένα από τα θύματα του Μάικλ στην εκκαθάριση των Πέντε Φαμελιών – λέγοντας πως, "Αυτή τη δουλειά διαλέξαμε. Δεν ρώτησα ποιος έδωσε τη διαταγή επειδή δεν είχε καμιά σχέση με τη δουλειά!" Στο πρωτοχρονιάτικο πάρτι, ξεφεύγει στον Φρέντο πως ήδη ήξερε τον Τζόνυ Όλα παρά την προηγούμενη άρνηση του. Απογοητευμένος, ο Μάικλ αγκαλιάζει τον αδελφό του, αποκαλύπτοντας του πως ξέρει ότι ήταν πίσω από τη συνωμοσία κατά της ζωής, και ο Φρέντο, τρομαγμένος, φεύγει μέσα στο χάος. Ο σωματοφύλακας του Μάικλ στραγγαλίζει τον Όλα αλλά τον σκοτώνουν αστυνομικοί πριν να σκοτώσει τον ασθενή Ροθ. Πίσω στη πατρίδα, ο Χέιγκεν πληροφορεί τον Μάικλ πως ο Ροθ αναρρώνει στο Μαϊάμι και πως η Κέι απέβαλε το παιδί που εγκυμονούσε.

Στην Ουάσινγκτον, μια επιτροπή της Γερουσίας η οποία διερευνά τη Φαμίλια των Κορλεόνε δεν μπορεί να βρει αποδείξεις που να ενοχοποιούν τον Μάικλ, ώσπου καλείται ένας νέος μάρτυρας. Ο Πεντάντζελι, έχει μπει στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων του FBI και είναι έτοιμος να εκδικηθεί την απόπειρα κατά της ζωής του, καταθέτοντας στοιχεία εναντίον του Μάικλ. Όμως, πριν από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, ο Πεντάντζελι βλέπει δίπλα απ' τον Μάικλ τον Σικελό αδελφό του· ο Πεντάντζελι αρνείται τις ένορκες καταθέσεις του και η διαδικασία διαλύεται μέσα σε οχλαγωγία.

Ο Μάικλ και ο Χέιγκεν παρατηρούν πως η στρατηγική του Ροθ να καταστρέψει τον Μάικλ είναι καλά σχεδιασμένη. Ο Φρέντο βρέθηκε και πείστηκε να γυρίσει στη Νεβάδα, και σε συζήτηση τους εξηγεί την προδοσία του στον Μάικλ· ήταν πικραμένος επειδή, αν και γηραιότερος, τον πέρασε στην ιεραρχία της φαμίλιας ο Μάικλ, και βοήθησε τον Ροθ, νομίζοντας πως θα κέρδιζε κι αυτός κάτι. Ορκίστηκε πως δεν ήξερε τίποτα για το σχέδιο τους να σκοτώσουν τον Μάικλ. Λέει στον Μάικλ πως ο πρόεδρος της Επιτροπής της Γερουσίας δωροδοκείται από τον Ροθ. Ο Μάικλ απαρνιέται τον Φρέντο και λέει στον Αλ Νέρι πως "δεν θα του συμβεί τίποτα όσο ζει η μητέρα μου". Κατόπιν, ο Μάικλ εμποδίζει με τη βία την Κέι να τον εγκαταλείψει με τα παιδιά τους· εκείνη αντιδρά αποκαλύπτοντας του πως η αποβολή της στην πραγματικότητα ήταν έκτρωση.

Η μητέρα του Μάικλ πεθαίνει. Στην κηδεία, μια αλλαγμένη Κόνι ικετεύει τον Μάικλ να συγχωρήσει τον Φρέντο. Ο Μάικλ ενδίδει και αγκαλιάζει τον Φρέντο, αλλά βλέπει με νόημα τον Νέρι. Στον Ροθ όχι μόνο δεν δίνεται άσυλο, αλλά απαγορεύεται και η είσοδος στο Ισραήλ. Παρά τις διαφωνίες του Χέιγκεν, ο Μάικλ σχεδιάζει την εκδίκησή του. Ο Χέιγκεν επισκέπτεται τον Πεντάντζελι και του προσφέρει την ευκαιρία να γλιτώσει η οικογένεια του, θυμίζοντας του πως όταν μια συνωμοσία κατά του Ρωμαίου Αυτοκράτορα αποτύγχανε, οι συνωμότες αυτοκτονούσαν.

Η Κόνι βοηθά την Κέι να επισκεφθεί τα παιδιά της, αλλά ο Μάικλ κλείνει κάθε πόρτα συγχώρεσης.

Με την άφιξη του στο Μαϊάμι, όπου συλλαμβάνεται από τις αρχές, ο Χάιμαν Ροθ πυροβολείται στο στομάχι και πεθαίνει από τον κάπο του Μάικλ, Ρόκκο Λαμπόνε, ο οποίος αμέσως πέφτει νεκρός από τις σφαίρες των πρακτόρων του FBI. Ο Φρανκ Πεντάντζελι βρίσκεται νεκρός στο μπάνιο του με κομμένες φλέβες. Ο Νέρι εκτελεί τον Φρέντο ενώ ψαρεύουν στη λίμνη Τάχο.

Ο Μάικλ κάθεται σκεπτόμενος μόνος στις όχθες της λίμνης έξω απ' το οικογενειακό σπίτι.

Ηθοποιοί και Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βράβευση:

Υποψηφιότητα:

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Σουηδικά) Swedish Film Database. Swedish Film Institute. 15790.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  3. 3,0 3,1 3,2 tt0071562. Ανακτήθηκε στις 24  Ιουνίου 2016.
  4. www.boxofficemojo.com/movies/?id=godfather2.htm.
  5. www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?itemid=15790&type=MOVIE&iv=Basic.
  6. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt0071562/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 14  Απριλίου 2017.
  7. 7,0 7,1 godfather-part-ii-0.
  8. "Citizen Kane Stands the test of Time" Αρχειοθετήθηκε 2011-08-11 στο Wayback Machine.. American Film Institute.
  9. «The National Film Registry List – Library of Congress». loc.gov. Ανακτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]