Ο Λόρενς της Αραβίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Λώρενς της Αραβίας
(Laurence of Arabia)
Κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαΝτέιβιντ Λην
ΠαραγωγήΣαμ Σπίγκελ
ΣενάριοΡόμπερτ Μπόλτ, Michael Wilson και Τόμας Έντουαρντ Λόρενς
Βασισμένο σεSeven Pillars of Wisdom
ΠρωταγωνιστέςΤζακ Χόκινς, Άντονι Κουίν, Πήτερ Ο' Τουλ, Άλεκ Γκίνες, Ομάρ Σαρίφ, Χοσέ Φερέρ, Άντονι Κουέιλ, Κλοντ Ρέινς, Άρθουρ Κένεντι, Michel de Carvalho, Ντόναλντ Γούλφιτ, Gamil Ratib, Harry Fowler, Jack Gwillim, Zia Mohyeddin, I. S. Johar[1], Ντέιβιντ Λην[1], Jack Hedley[1], Ian MacNaughton[1], Φερνάντο Σάντσο[1], George Plimpton[1], Rafael Hernández[1], Ρόμπερτ Μπόλτ[1], James Hayter[1], Ρόμπερτ Ριέτι[1], Howard Marion-Crawford, Hugh Miller, Peter Burton, Χένρι Όσκαρ, Norman Rossington, John Ruddock και Bryan Pringle
ΜουσικήΜωρίς Ζαρ
ΦωτογραφίαΦρέντι Γιάνγκ
ΜοντάζΑνν Β. Κόουτς
ΕνδυματολόγοςPhyllis Dalton
Εταιρεία παραγωγήςHorizon Pictures
ΔιανομήColumbia Pictures και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 10/12/1962
Country flag 16/12/1962
Διάρκεια216 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένο Βασίλειο[2][3] και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής[2]
ΓλώσσαΑγγλικά[2]

Ο Λώρενς της Αραβίας (αγγλ. Laurence of Arabia) είναι επική-ιστορική-βιογραφική κινηματογραφική ταινία, αμερικανικής παραγωγής του 1962, σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Λην, σενάριο Ρόμπερτ Μπολτ και Μάικλ Γουίλσον, παραγωγή Σαμ Σπίγκελ και πρωταγωνιστές τους Πήτερ Ο' Τουλ, Ομάρ Σαρίφ, Άλεκ Γκίννες, Άντονι Κουίν, Τζακ Χώκινς, Χοσέ Φερρέρ, Κλοντ Ρέινς και Άντονι Κουέιλ. Συνδυάζει την περιπέτεια, την ιστορία και τη μελέτη των χαρακτήρων.

Το 1991 η ταινία χαρακτηρίστηκε από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως «πολιτιστικά, αισθητικά και ιστορικά σημαντική» και επιλέχθηκε να ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.[4]

Υπόθεση της ταινίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βιογραφία του Τόμας Έντουαρντ Λώρενς (Πήτερ Ο' Τουλ), ενός αξιωματικού του βρετανικού στρατού, ο οποίος κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ανέλαβε αποστολή να κατασκοπεύσει τον άτακτο στρατό των διαφόρων αραβικών φυλών στη Σαουδική Αραβία, αλλά γοητεύθηκε από το πνεύμα της ερήμου, ένωσε αντιμαχόμενες αραβικές φατρίες σε τακτικό στρατό και τις οδήγησε σε νικηφόρες μάχες εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η αφήγηση ξεκινάει από τον θάνατό του κοντά στο Λονδίνο και με φλας-μπακ καταγράφει την περιπετειώδη και θεαματική ζωή του στα πεδία της μάχης, τη στενή του φιλία με τον Σερίφ Αλί (Ομάρ Σαρίφ), τη σύλληψη και τον βασανισμό του από τους Τούρκους.

Βραβεία Όσκαρ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία προβλήθηκε αρχικά το 1962 και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές, ενώ βραβεύθηκε με επτά Όσκαρ, μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας (Ντέηβιντ Λην). Με τον Λώρενς της Αραβίας ο Ντέηβιντ Λην επανέλαβε το θρίαμβο (εμπορικό και καλλιτεχνικό) της Γέφυρας του Ποταμού Κβάι. Εκπληκτικές είναι οι ερμηνείες του πρωτοεμφανιζόμενου Πήτερ Ο' Τουλ αλλά και των αστέρων της εποχής Άλεκ Γκίννες, Άντονυ Κουίν, Ομάρ Σαρίφ και Χοσέ Φερρέρ. Ο Πήτερ Ο' Τουλ καθιερώθηκε με τον ρόλο του Λώρενς ενσαρκώνοντας με απόλυτη επιτυχία τη μυστηριώδη αυτή φυσιογνωμία που έδρασε κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο Κάιρο[5].

Γυρίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα γυρίσματα έγιναν στο Μαρόκο, στην Ισπανία, στην Αγγλία και στις ΗΠΑ.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  2. 2,0 2,1 2,2 The American Film Institute Catalog of Motion Pictures. 23993. Ανακτήθηκε στις 7  Σεπτεμβρίου 2020.
  3. BFI Film & TV Database. 4ce2b6aea50ea. Ανακτήθηκε στις 7  Σεπτεμβρίου 2020.
  4. «Ο πλήρης κατάλογος ταινιών του Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Η.Π.Α» (στα Αγγλικά). loc.gov. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2021. 
  5. Ταινίες-σταθμοί και νέα ταλέντα, Ιστορικό Λεύκωμα 1963, σελ. 153, Η Καθημερινή (1997)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]