Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών
ΣκηνοθεσίαΠίτερ Γουίαρ
ΠαραγωγήTouchstone Pictures
ΣενάριοΤομ Σούλμαν
ΠρωταγωνιστέςΡόμπιν Γουίλιαμς
Ρόμπερτ Σον Λέοναρντ
Ίθαν Χοκ
Τζος Τσαρλς
Γκέιλ Χάνσεν
ΜουσικήΜωρίς Ζαρ
ΦωτογραφίαΤζον Σιλ
ΜοντάζΓουίλιαμ Μ. Άντερσον
Εταιρεία παραγωγήςTouchstone Pictures
ΔιανομήInterCom και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 2 Ιουνίου 1989
Country flag 25 Ιανουαρίου 1990
Διάρκεια128 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$16.4 εκατομμύρια

Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών (αγγλικά: Dead Poets Society) είναι αμερικανική δραματική ταινία, παραγωγής 1989, σε σκηνοθεσία Πίτερ Γουίαρ και σε σενάριο του Τομ Σούλμαν. Η ταινία διαδραματίζεται στην αριστοκρατική και συντηρητική Ακαδημία Γουέλτον στο Βερμόντ το 1959 και αφηγείται την ιστορία ενός καθηγητή που εμπνέει τους μαθητές του διδάσκοντάς τους ποίηση. Πρωταγωνιστούν οι: Ρόμπιν Γουίλιαμς, Ρόμπερτ Σον Λέοναρντ, Ίθαν Χοκ, Τζος Τσαρλς και Γκέιλ Χάνσεν.

Η ταινία έλαβε πολύ καλές κριτικές, έγινε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία και απέσπασε τέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ, κερδίζοντας εκείνο του Πρωτότυπου Σεναρίου. Είναι μία από τις δημοφιλέστερες ταινίες του Γουίαρ και ανήκει στην αμερικάνικη περίοδο του σκηνοθετικού του έργου. [1]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ντροπαλός Τοντ Άντερσον πηγαίνει με μετεγγραφή στην Ακαδημία Γουέλτον, όπου ο μεγαλύτερός του αδερφός είχε αριστεύσει. Η σχολή αυτή είναι γνωστή για την αυστηρότητά της, καθώς η λειτουργία της στηρίζεται στο τετράπτυχο Παράδοση - Τιμή – Πειθαρχία – Υπεροχή. Ο συγκάτοικός του στο οικοτροφείο της σχολής, Νιλ, αν και πολύ έξυπνος και δημοφιλής, δέχεται μεγάλη πίεση από τον υπερπροστατευτικό πατέρα του, ο οποίος επιθυμεί να σπουδάσει ο Νιλ γιατρός. Οι δυο τους, μαζί με άλλους συμμαθητές τους (Ρίτσαρντ Κάμερον, Στίβεν Μικς, Τσάρλι Ντάλτον, Νοξ Όβερστριτ), γνωρίζουν τον καινούριο δάσκαλο αγγλικών, τον καθηγητή Κίτινγκ. Στο πρώτο μάθημα λογοτεχνίας που κάνουν τα παιδιά με τον Κίτινγκ, βγαίνουν από την τάξη και βλέπουν μαζί του αναμνηστικά και φωτογραφίες από παλιότερους μαθητές που φοίτησαν στο Γουέλτον.

Ο Κίτινγκ, ο οποίος είχε επίσης φοιτήσει στην Ακαδημία Γουέλτον, τους συστήνει στην άτυπη μυστική λέσχη λογοτεχνίας «Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών» και τους ενθαρρύνει να τον αποκαλούν "καπετάνιο", από ένα γνωστό ποίημα του Αμερικανού ποιητή Ουόλτ Ουίτμαν. Ένα άλλο ποίημα, αυτή τη φορά του Ρόμπερτ Χάρικ, με τον τίτλο Carpe Diem (Άδραξε τη μέρα) δίνει την ευκαιρία στον Κίτινγκ να παροτρύνει τους μαθητές του να παίρνουν πρωτοβουλίες. Έτσι, σκίζουν και πετούν στα σκουπίδια την ανιαρή εισαγωγή στην Ποίηση του σχολικού τους βιβλίου. Ο Κίτινγκ ενθαρρύνει τους μαθητές του να πάνε κόντρα στο σύστημα και να εκτιμήσουν το βαθύτερο νόημα της ποίησης και της λογοτεχνίας, αφήνοντας τον εαυτό τους να σκέφτεται ελεύθερα, να ζει με πάθος και να βρει τη δική του φωνή.

Ο καθηγητής λατινικών, Μακάλιστερ, δεν βλέπει με καλό μάτι τις καινοτομίες που εισάγει ο Κίτινγκ στη σχολή, την ίδια στιγμή που ο Νιλ πείθει τα υπόλοιπα παιδιά να ιδρύσουν εκ νέου τον Κύκλο των Χαμένων Ποιητών, έχοντας βρει το βιβλίο με τα ποιήματα που είχαν παλιότερα τα μέλη αυτής της λέσχης στις κρυφές τους συγκεντρώσεις. Τα παιδιά βγαίνουν κρυφά τη νύχτα και μαζεύονται σε μια παλιά ινδιάνικη σπηλιά, όπου κάνουν την πρώτη συνάντηση της νέας λέσχης.

Μια άλλη μέρα, ο Κίτινγκ μεταφέρει το μάθημα από την αίθουσα στο γήπεδο του σχολείου, όπου κάθε παιδί φωνάζει μια φράση της αρεσκείας του δυνατά για εκτόνωση. Το μάθημα κορυφώνεται με ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου, ενώ στην ταινία ακούγεται η Ωδή στη Χαρά από την 9η Συμφωνία του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν.

Όταν η σχολή ανεβάζει μια παράσταση του Ονείρου Θερινής Νυκτός του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, ανατίθεται στον Νιλ ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Πουκ. Ξέροντας ότι ο πατέρας του δεν θα υπογράψει ποτέ την απαραίτητη άδεια που θα του επιτρέψει να λάβει μέρος στην παράσταση, ο Νιλ πλαστογραφεί την υπογραφή του. Παράλληλα, ο Τοντ βρίσκει τον δικό του τρόπο να πολεμήσει τη δειλία του και να εκφραστεί καλλιτεχνικά απαγγέλλοντας ένα ποίημα μπροστά σε όλη την τάξη με τη βοήθεια του Κίτινγκ, ενώ ο Νοξ διεκδικεί την ήδη αρραβωνιασμένη Κρις και ο Τσάρλι δημοσιεύει ένα άρθρο στη σχολική εφημερίδα ζητώντας να μπορέσουν να φοιτούν και κορίτσια στο σχολείο.

Το μυστικό του Νιλ φανερώνεται και ο πατέρας του τον πιέζει να μην πάρει μέρος στη θεατρική παράσταση. Ο Κίτινγκ συμβουλεύει το παιδί να μιλήσει στον πατέρα του ελεύθερα και να του εξηγήσει πόσα σημαίνει για εκείνον η παράσταση, ελπίζοντας ότι θα αλλάξει γνώμη, αλλά ο Νιλ αποφασίζει να μην ακολουθήσει τη συμβουλή του δασκάλου του. Παρ' όλα αυτά, καθησυχάζει τον Κίτινγκ ότι μίλησε στον πατέρα του και ότι κατάφερε τελικα να τον κάνει να συμφωνήσει. Ο πατέρας του Νιλ μαθαίνει την αλήθεια και πηγαίνει οργισμένος να παρακολουθήσει την παράσταση όπου πρωταγωνιστεί ο γιος του. Ο Νιλ είναι εξαιρετικός στον ρόλο του και το κοινό τον αποθεώνει. Μετά την παράσταση, ο πατέρας του τού ανακοινώνει ότι αποφάσισε να τον στείλει σε στρατιωτική σχολή και τον παίρνει μαζί του σπίτι.

Πίσω στο σπίτι, ο Νιλ σηκώνεται τη νύχτα, ξαναβάζει το κοστούμι που φορούσε στην παράσταση και αυτοκτονεί με το περίστροφο που βρίσκει στο γραφείο του πατέρα του. Μία μέρα μετά, τα νέα μαθεύονται στη σχολή και ξεκινούν ανακρίσεις για τα αίτια της αυτοκτονίας του Νιλ. Μετά από πιέσεις του διευθυντή της σχολής, οι μαθητές υποδεικνύουν ως υπαίτιο για την αυτοκτονία τον Κίτινγκ, ο οποίος απομακρύνεται από τα καθήκοντά του. Στη διάρκεια του αποχαιρετιστήριου μαθήματός του, οι μαθητές, με πρωτεργάτη τον Τοντ, ανεβαίνουν όρθιοι πάνω στα θρανία τους και αποχαιρετούν τον αγαπημένο τους δάσκαλο αποκαλώντας τον για τελευταία φορά "καπετάνιο".

Ηθοποιοί και Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ρόμπιν Γουίλιαμς στον ρόλο του Τζον Κίτινγκ
  • Ρόμπερτ Σον Λέοναρντ στον ρόλο του Νιλ Πέρι
  • Ίθαν Χοκ στον ρόλο του Τοντ Άντερσον
  • Τζος Τσαρλς στον ρόλο του Νοξ Όβερστριτ
  • Γκέιλ Χάνσεν στον ρόλο του Τσάρλι Ντάλτον
  • Νόρμαν Λόιντ στον ρόλο του διευθυντή Γκέιλ Νόλαν
  • Κέρτγουντ Σμιθ στον ρόλο του Κυρίου Πέρι
  • Ντίλαν Κούσμαν στον ρόλο του Ρίτσαρντ Κάμερον

Box office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με προϋπολογισμό 16.400.000 δολάρια[2], η ταινία Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών έκανε πρεμιέρα τριημέρου στην 3η θέση με 7,5 εκατομμύρια δολάρια.[3] Στο αμερικανικό box office συγκέντρωσε 95,8 εκατομμύρια δολάρια και στον υπόλοιπο κόσμο έφτασε τα 140 εκατομμύρια δολάρια.[3] Παγκοσμίως απέφερε 235,8 εκατομμύρια δολάρια.[3]

Βραβεία & υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βραβείο Κατηγορία Υποψήφιος Αποτέλεσμα
Όσκαρ[4] Καλύτερη ταινία Υποψηφιότητα
Σκηνοθεσία Πίτερ Γουίαρ Υποψηφιότητα
Πρωτότυπο σενάριο Τομ Σούλμαν Νίκη
Α΄ ανδρικού ρόλου Ρόμπιν Γουίλιαμς Υποψηφιότητα
Χρυσές Σφαίρες[5] Καλύτερη ταινία - Δράμα Υποψηφιότητα
Σκηνοθεσία Πίτερ Γουίαρ Υποψηφιότητα
Σενάριο Τομ Σούλμαν Υποψηφιότητα
Α΄ ανδρικού ρόλου - Δράμα Ρόμπιν Γουίλιαμς Υποψηφιότητα
BAFTA[6] Kαλύτερη ταινία Νίκη
Σκηνοθεσία Πίτερ Γουίαρ Υποψηφιότητα
Πρωτότυπο σενάριο Τομ Σούλμαν Υποψηφιότητα
Α΄ ανδρικού ρόλου Ρόμπιν Γουίλιαμς Υποψηφιότητα
Μουσική Μωρίς Ζαρ Νίκη
Μοντάζ Γουίλιαμ Άντερσον Υποψηφιότητα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Γεωργιάδου, Ειρήνη (2021). Η Απεικόνιση της Σχολικής Τάξης στον Κινηματογράφο. Πάτρα: ΑΕΠ. σελ. 46. 
  2. «Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών στο The Numbers». The Numbers. Ανακτήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2012. 
  3. 3,0 3,1 3,2 «Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών στο Box Office Mojo». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2012. 
  4. «The 62nd Academy Awards (1990) Nominees and Winners». oscars.org. 26 Μαρτίου 1990. Ανακτήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2012. 
  5. «The 47th Annual Golden Globe Awards (1990)». goldenglobes.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Μαΐου 2011. Ανακτήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2012. 
  6. «BAFTA Awards». IMDb. Ανακτήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]