Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά την ταινία Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού. Για το λήμμα του βιβλίου, δείτε: Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού.
Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού
ΣκηνοθεσίαΠίτερ Τζάκσον
ΠαραγωγήNew Line Cinema
ΣενάριοΤζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν
(μυθιστόρημα)
Φραν Γουόλς,
Φιλίπα Μπόγιενς &
Πίτερ Τζάκσον
(σενάριο)
Βασισμένο σεΗ Συντροφιά του Δαχτυλιδιού
ΠρωταγωνιστέςΕλάιτζα Γουντ
Ίαν ΜακΚέλεν
Βίγκο Μόρτενσεν
Σον Άστιν
Τζον Ρις-Ντέιβις
Λιβ Τάιλερ
Ορλάντο Μπλουμ
Μπίλι Μπόιντ
Ντόμινικ Μόναχαν
Κέιτ Μπλάνσετ
Κρίστοφερ Λι
Χιούγκο Γουίβινγκ
Ίαν Χολμ
Σον Μπιν
Άντι Σέρκις
Ηθοποιοί φωνήςTimmo Niesner, Jacques Breuer και Joachim Höppner
ΜουσικήΧάουαρντ Σορ
ΤραγούδιΧάουαρντ Σορ
ΦωτογραφίαΆντριου Λέσνι
ΜοντάζJohn Gilbert
ΕνδυματολόγοςNgila Dickson
Εταιρεία παραγωγήςWingNut Films, New Line Cinema[1] και The Saul Zaentz Company
ΔιανομήNew Line Cinema και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 19 Δεκεμβρίου 2001
Country flag 19 Δεκεμβρίου 2001
Διάρκεια178 λεπτά εκτεταμένη έκδοση: 228 λεπτά
ΠροέλευσηΝέα Ζηλανδία και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός93 εκατομμύρια
Ακαθάριστα έσοδα871,5 εκατομμύρια
ΠροηγείταιΗ Μάχη των Πέντε Στρατών
ΈπεταιΟ Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Οι Δύο Πύργοι

Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού (αγγλικά: The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring) είναι αμερικανική, επική, περιπετειώδης ταινία φαντασίας παραγωγής 2001. Βασίζεται στο πρώτο βιβλίο της σειράς Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών (The Lord of the Rings) του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Πίτερ Τζάκσον και το σενάριο έγραψε ο ίδιος μαζί με τις Φραν Γουόλς και Φιλίπα Μπόγιενς. Πρωταγωνιστούν οι Ελάιτζα Γουντ, Ίαν ΜακΚέλεν, Βίγκο Μόρτενσεν, Σον Άστιν, Άντι Σέρκις, Τζον Ρις-Ντέιβις, Λιβ Τάιλερ, Ορλάντο Μπλουμ, Μπίλι Μπόιντ, Ντόμινικ Μόναχαν, Κέιτ Μπλάνσετ, Κρίστοφερ Λι, Χιούγκο Γουίβινγκ, Ίαν Χολμ και Σον Μπιν. Τοποθετημένη στη Μέση Γη, η ιστορία δείχνει τον Σκοτεινό Άρχοντα Σάουρον να ψάχνει το Ένα Δαχτυλίδι, το οποίο τώρα βρίσκεται στην κατοχή του Φρόντο. Η μοίρα της Μέσης Γης κρέμεται από το Χόμπιτ Φρόντο και τους οκτώ συντρόφους του, που όλοι μαζί σχηματίζουν τη Συντροφιά του Δαχτυλιδιού και ξεκινούν το ταξίδι για το Βουνό του Χαμού στη Μόρντορ, το μόνο μέρος όπου το δαχτυλίδι μπορεί να καταστραφεί.

Η ταινία κυκλοφόρησε στις 19 Δεκεμβρίου 2001 και έτυχε θερμής υποδοχής από κριτικούς και θαυμαστές των βιβλίων, με τους περισσότερους να υποστηρίζουν ότι πρόκειται για την πιο πιστή μεταφορά βιβλίου στον κινηματογράφο.[2] Σάρωσε τα ταμεία όπου και αν προβλήθηκε, αποφέροντας 898,2 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως και έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία για το 2001 τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και παγκοσμίως.[3] Σήμερα καταλαμβάνει τη 62η θέση στη λίστα με τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες όλων των εποχών.[3] Έλαβε 13 υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων για Καλύτερη Ταινία, Σκηνοθεσία και Β' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του Ίαν ΜακΚέλεν, κερδίζοντας 4 σε τεχνικές κατηγορίες.[4] Το 2007 κατέλαβε την 50η θέση στη λίστα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου AFI 100 Χρόνια... 100 Ταινίες[5] και τη 2η θέση στην κατηγορία AFI 10 Top 10 Ταινίες Φαντασίας.[6] Επίσης, στην αμερικάνικη ιστοσελίδα IMDb (Διαδικτυακή βάση δεδομένων ταινιών) βρίσκεται στην εντέκατη (11η) θέση των 250 καλύτερων ταινιών έχοντας βαθμολογία 8,8.

Το 2002 κυκλοφόρησε το δεύτερο μέρος Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Οι Δύο Πύργοι (The Lord of the Rings: The Two Towers) και το 2003 το τρίτο και τελευταίο μέρος Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Επιστροφή του Βασιλιά (The Lord of the Rings: The Return of the King).

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Δεύτερη Εποχή της Μέσης Γης, ο Σάουρον δημιουργεί 19 μαγικά δαχτυλίδια. Τα 3 τα χαρίζει σε άρχοντες των Ξωτικών, τα 7 σε άρχοντες των Νάνων και τα 9 σε μεγάλους βασιλιάδες των Ανθρώπων, ως ένδειξη φιλίας. Αργότερα όμως, τους εξαπατάει, κατασκευάζοντας ένα ακόμη, το Ένα Δαχτυλίδι (δαχτυλίδι της δύναμης), που μέσα του, βάζει όλη τη μοχθηρία του και ένα πολύ μεγάλο μέρος της δύναμης του. Το κατασκευάζει με σκοπό να κατακτήσει τη Μέση Γη και να εξουσιάσει όλα τα υπόλοιπα δαχτυλίδια (Ένα δαχτυλίδι για να τα εξουσιάζει όλα. Ένα δαχτυλίδι για να τα βρει, ένα δαχτυλίδι για να τα φέρει όλα και στο σκοτάδι να τα ενώσει), με σκοπό να εξουσιάσει και τους ίδιους τους κατόχους τους και και μέσω αυτών και τις φυλές τους. Κάτω από την απειλή της τυραννίας, σχηματίζεται η Τελευταία Συμμαχία μεταξύ Ξωτικών και Ανθρώπων και μαζί εκστρατεύουν εναντίον του Σκοτεινού Άρχοντα Σάουρον. Κατά τη διάρκεια μίας μεγάλης μάχης, στους πρόποδες του Βουνού του Χαμού, στη χώρα της Μόρντορ, ο πρίγκιπας Ισίλντουρ παίρνει το σπασμένο σπαθί του πατέρα του, Βασιλιά Ελέντιλ, που μόλις έχει σκοτωθεί από τον Σάουρον, και κόβει τα δάχτυλα του Σάουρον και έτσι, τον χωρίζει από το Δαχτυλίδι. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα το πνεύμα του Σάουρον να χάσει τη δύναμή του και να εξασθενίσει. Επειδή όμως η ζωτική δύναμη του Σάουρον συνδέεται με το Δαχτυλίδι, ο Σκοτεινός Άρχοντας δεν καταστρέφεται τελείως. Ο Ισίλντουρ όμως, διεφθαρμένος από τη δύναμη του Δαχτυλιδιού, αρνείται να το καταστρέψει και έτσι, να βάλει τέλος στο κακό. Λίγο καιρό αργότερα, ο Ισίλντουρ σκοτώνεται από Ορκ και το Δαχτυλίδι χάνεται μέσα στο ποτάμι με το όνομα Άντουιν. Χιλιάδες χρόνια μετά, στην Τρίτη Εποχή πλέον, το δαχτυλίδι θα βρεθεί από το Χόμπιτ Σμίγκολ, ο οποίος παθαίνει εμμονή με αυτό. Ο Σμίγκολ, που λόγω του δαχτυλιδιού αποκτάει πολύ μεγάλη μακροζωία, έχει στην κατοχή του το δαχτυλίδι για 500 χρόνια, τελικά όμως, το δαχτυλίδι εγκαταλείπει τον Σμίγκολ, που μέσα στα χρόνια έχει μεταμορφωθεί σε ένα πλάσμα με το όνομα Γκόλουμ, κάτω από την επιρροή του Δαχτυλιδιού, και ανακαλύπτεται από τον Μπίλμπο Μπάγκινς, ένα Χόμπιτ από το Σάιρ.

Εξήντα χρόνια μετά, στα 111α γενέθλιά του, ο Μπίλμπο αφήνει το Δαχτυλίδι στον ανιψιό του, τον Φρόντο Μπάγκινς και φεύγει από το Σάιρ για να μείνει με τα Ξωτικά στο Σχιστό Λαγκάδι. Εν τω μεταξύ, ο μάγος Γκάνταλφ ο Γκρίζος, που είναι κοντινός φίλος του Μπίλμπο και του Φρόντο, πηγαίνει μέχρι τη Μίνας Τίριθ (πρωτεύουσα της Γκόντορ), για να βρει απαντήσεις για το μαγικό δαχτυλίδι του Μπίλμπο και ανακαλύπτει ότι είναι το Ένα Δαχτυλίδι του Σάουρον. Ο Γκάνταλφ επιστρέφει στο Μπαγκ Εντ και παροτρύνει τον Φρόντο να φύγει από το Σάιρ άμεσα, μαζί με το Δαχτυλίδι, αφού το πλάσμα Γκόλουμ έχει συλληφθεί από τον Σάουρον και έχει προδώσει την τοποθεσία του Σάιρ. Ο Φρόντο, παίρνει μαζί του τον Σαμγουάιζ Γκάμτζι (Σαμ), τον φίλο και κηπουρό του. Ο Γκάνταλφ πηγαίνει στο Άιζενγκαρντ να μιλήσει, αλλά και για να πάρει τη συμβουλή και τη βοήθεια του μάγου Σάρουμαν του Λευκού, που αποκαλύπτει στον Γκάνταλφ ότι οι Νάζγκουλ (οι εννιά βασιλιάδες των ανθρώπων, που είχαν πάρει τα μαγικά δαχτυλίδια, αλλά τους διέφθηραν και έγιναν υπηρέτες του Σάουρον), έφυγαν από τη Μίνας Μόργκουλ (την πόλη τους, στα σύνορα της Μόρντορ) και κατευθύνονται προς το Σάιρ, για να πάρουν το Δαχτυλίδι. Ο Γκάνταλφ αποφασίζει να φύγει από το Άιζενγκαρντ για να βοηθήσει τον Φρόντο, αλλά ο Σάρουμαν, ήδη διεφθαρμένος από τη δύναμη του Σάουρον, αιχμαλωτίζει τον Γκάνταλφ. Ο Γκάνταλφ τότε, φυλακισμένος στον πύργο του Όρθανκ (ο πύργος στη μέση της κοιλάδας με το όνομα Άιζενγκαρντ), παρακολουθεί τον Σάρουμαν να εκτελεί τις διαταγές του Σάουρον και να διατάζει τους Ορκ του Άιζενγκαρντ να φτιάξουν όπλα και να παράγουν ένα νέο είδος Ορκ διασταυρωμένα με τελώνια, τους Ούρουκ-χάι.

Ενώ ταξιδεύουν προς το Μπρι (ένα χωριό των Ανθρώπων, ανατολικά της επικράτειας του Σάιρ), όπου ο Γκάνταλφ υποσχέθηκε να τους συναντήσει, οι Φρόντο και Σαμ θα προσθέσουν στην παρέα τους τα Χόμπιτ Μέρι και Πίπιν που τους συνάντησαν στον δρόμο. Μετά από μία επίθεση των Νάζγκουλ, καταφέρνουν να φτάσουν στο Μπρι. Εκεί, απογοητεύονται όταν ο Γκάνταλφ δεν εμφανίζεται, όμως γνωρίζουν έναν άντρα που φέρει τον τίτλο "Γοργοπόδαρος", έναν φίλο του Γκάνταλφ που δέχεται να τους οδηγήσει στο Ρίβεντελ (Σχιστό Λαγκάδι). Συνεχίζουν το ταξίδι τους και περνούν τη νύχτα στην κορυφή του Γουέδερτοπ (Κορυφή των Καιρών), όπου δέχονται επίθεση από τους Νάζγκουλ. Ο Γοργοπόδαρος μάχεται μαζί τους, ο ένας όμως, καταφέρνει να τραυματίσει τον Φρόντο σοβαρά. Κυνηγημένος από τους Νάζγκουλ, ο Φρόντο, βρίσκεται τώρα κάτω από τη φροντίδα της Άργουεν, η οποία έχει συνάψει ερωτική σχέση με τον Γοργοπόδαρο και είναι η κόρη του Ξωτικού βασιλιά Έλροντ, που βασιλεύει στο Σχιστό Λαγκάδι (Ρίβεντελ), μία πόλη των Ξωτικών, και μαζί με το άλογο της καλπάζουν για να φτάσουν στο Ρίβεντελ, κάτι που τελικά καταφέρνουν. Εκεί, ο Φρόντο θα θεραπευτεί από τον Έλροντ.

Στο Ρίβεντελ, ο Φρόντο, αφού συνέρχεται, βρίσκει τον Γκάνταλφ, ο οποίος έχει ξεφύγει από το Όρθανκ με τη βοήθεια ενός γιγάντιου αετού, και του εξηγεί που βρίσκεται και γιατί. Συναντάει επίσης και τον Μπίλμπο, που του χαρίζει τον αλυσιδωτό του θώρακα από Μίθριλ (που του τον είχε δωρίσει ο Θόριν στην Μάχη των Πέντε Στρατών), ένα μέταλλο που είναι φοβερά ανθεκτικό. Αργότερα, ο Έλροντ συγκαλεί ένα συμβούλιο για να αποφασίσουν τι θα κάνουν με το Δαχτυλίδι. Τελικά, αποφασίζουν να το καταστρέψουν. Το Δαχτυλίδι όμως, μπορεί να καταστραφεί μόνο στο Βουνό του Χαμού που βρίσκεται στη Μόρντορ (Χώρα του Σάουρον), όπου και σφυρηλατήθηκε. Ο Φρόντο προθυμοποιείται να πάει το Δαχτυλίδι στο Βουνό, συνοδευόμενος από τους Χόμπιτ φίλους του (Σαμ, Μέρι, Πίπιν). Μαζί τους πηγαίνουν ο Γκάνταλφ και ο Γοργοπόδαρος, που αποκαλύπτεται ότι είναι ο Άραγκορν, ο νόμιμος διάδοχος του θρόνου της Γκόντορ. Στη συντροφιά προστίθενται το Ξωτικό Λέγκολας, ο Νάνος Γκίμλι και ο Μπόρομιρ, γιος του Κυβερνήτη της Γκόντορ (Ντένεθορ). Όλοι μαζί σχηματίζουν τη Συντροφιά του Δαχτυλιδιού.

Το Ένα Δαχτυλίδι

Η Συντροφιά ξεκινάει τον δύσκολο δρόμο της και προσπαθεί να περάσει από το βουνό Καράντρας, αλλά ο Σάρουμαν, που εντοπίζει τη συντροφιά, αποκλείει το πέρασμα χρησιμοποιώντας μαγεία, δημιουργώντας μία ισχυρή θύελλα. Μετά από επιμονή του Γκίμλι, αποφασίζουν να ταξιδέψουν κάτω από τα βουνά, μέσω των Ορυχείων της Μόρια. Ο Φρόντο δέχεται, αλλά στην είσοδο των ορυχείων δέχονται επίθεση από τον φύλακα της λίμνης (ένα τέρας με πλοκάμια), που διαλύει τις πύλες και εγκλωβίζει τη συντροφιά εντός των ορυχείων. Μην έχοντας άλλη λύση, η ομάδα διασχίζει τα ορυχεία. Λίγο πριν φτάσουν στην έξοδο, βρίσκουν μία αίθουσα στην οποία υπάρχει ένας τάφος με το όνομα Μπάλιν, ξαδέρφου του Γκίμλι. Πριν προλάβουν το οτιδήποτε, δέχονται επίθεση από τα Τελώνια που έχουν κατακλύσει τα ορυχεία, καθώς και από ένα τρολ. Αφού καταφέρνουν να απωθήσουν τους εχθρούς τους, έρχονται αντιμέτωποι με τον Μπάλρογκ, έναν αρχαίο δαίμονα της φωτιάς και της σκιάς. Ο δαίμονας τους ακολουθεί μέχρι τη Γέφυρα του Κάζαντ-Ντουμ. Εκεί, ο Γκάνταλφ μάχεται με τον Μπάλρογκ, δίνοντας στους υπόλοιπους την ευκαιρία να δραπετεύσουν, αλλά ο δαίμονας παρασύρει τον Γκάνταλφ στην άβυσσο. Η Συντροφιά, μην μπορώντας να κάνει κάτι, συνεχίζει τον δρόμο της και φτάνει στο Λοθλόριεν (ένα Ξωτικοβασίλειο), όπου βρίσκει καταφύγιο από τους άρχοντες του τόπου, Γκαλάντριελ και Κέλεμπορν. Τη νύχτα, ο Φρόντο γνωρίζει την Γκαλάντριελ και αυτή, του λέει ότι είναι το πεπρωμένο του να κουβαλήσει το Δαχτυλίδι και να το καταστρέψει. Πριν αναχωρήσουν, η Γκαλάντριελ προμηθεύει την συντροφιά με δώρα.

Αφού φτάσουν στο Παρθ Γκάλεν, ο Μπόρομιρ προσπαθεί να πάρει το Δαχτυλίδι από τον Φρόντο. Ο Φρόντο φοράει το Δαχτυλίδι, και έτσι γίνεται αόρατος και τελικά καταφέρνει να ξεφύγει από τον, εκτός εαυτού, Μπόρομιρ. Έτσι, γνωρίζοντας ότι το Δαχτυλίδι είναι πολύ επικίνδυνο και δυνατό για τη Συντροφιά, αποφασίζει να πάει στη Μόρντορ μόνος του. Εν τω μεταξύ, η υπόλοιπη Συντοφιά δέχεται επίθεση από Ούρουκ-χάι, οι οποίοι εκτελούσαν τις διαταγές του Σάρουμαν. Οι Μέρι και Πίπιν αποσπούν την προσοχή των Ούρουκ-χάι, δίνοντας την ευκαιρία στον Φρόντο να δραπετεύσει. Ο Μπόρομιρ, μετανιωμένος για την πράξη του, τρέχει να βοηθήσει τα δύο Χόμπιτ και τραυματίζεται θανάσιμα. Πριν ο αρχηγός των Ορκ τον αποτελειώσει, φτάνει ο Άραγκορν και τον αποκεφαλίζει, αφού μονομαχήσουν. Προτού ο Μπόρομιρ πεθάνει, εξομολογείται στον Άραγκορν την πράξη του και μετανοεί, αναγνωρίζοντας παράλληλα τον Άραγκορν ως νόμιμο Βασιλέα της Γκόντορ. Οι Μέρι και Πίπιν πιάνονται αιχμάλωτοι και οι Άραγκορν, Γκίμλι και Λέγκολας αποφασίζουν να τους βρουν και να τους βοηθήσουν, αφήνοντας τον Φρόντο στη μοίρα του. Ο Φρόντο αρχίζει να απομακρύνεται προς τη Μόρντορ όταν εμφανίζεται ο Σαμ και επιμένει να τον πάρει μαζί του. Ο Φρόντο τον δέχεται και μαζί ξεκινούν το ταξίδι της καταστροφής του Δαχτυλιδιού.

Ηθοποιοί και Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Box office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με προϋπολογισμό 93.000.000 δολάρια[3], η ταινία έκανε άνοιγμα στην πρώτη θέση με 47,2 εκατομμύρια δολάρια στο πρώτο τριήμερο.[3] Στην Αμερική οι συνολικές εισπράξεις έφτασαν τα 316,1 εκατομμύρια δολάρια και στον υπόλοιπο κόσμο τα 582 εκατομμύρια δολάρια.[3] Παγκοσμίως απέφερε πάνω από 898,2 εκατομμύρια δολάρια.[3] Ήταν 2η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία τόσο στην Αμερική όσο και παγκοσμίως για το 2001.[3] Μέχρι σήμερα καταλαμβάνει την 62η θέση στη λίστα με τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες όλων των εποχών.[3]

Βραβεία & Υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οργάνωση Κατηγορία Υποψήφιος Αποτέλεσμα
Όσκαρ[4] Καλύτερη Ταινία Υποψηφιότητα
Σκηνοθεσία Πίτερ Τζάκσον Υποψηφιότητα
Διασκευασμένο Σενάριο Φραν Γουόλς, Φιλίπα Μπόγιενς & Πίτερ Τζάκσον Υποψηφιότητα
Β' Ανδρικού Ρόλου Ίαν ΜακΚέλεν Υποψηφιότητα
Καλλιτεχνική Διεύθυνση Γκραντ Μέιτζορ & Νταν Χένα Υποψηφιότητα
Φωτογραφία Άντριου Λέσνι Νίκη
Κοστούμια Νγκίλα Ντίκσον & Ρίτσαρντ Τέιλορ Υποψηφιότητα
Ήχος Κρίστοφερ Μπόις, Μάικλ Σίμανικ, Γκέθιν Κριγκ & Χάμοντ Πικ Υποψηφιότητα
Μοντάζ Τζον Γκίλμπερτ Υποψηφιότητα
Μακιγιάζ Πίτερ Όουεν & Ρίτσαρντ Τέιλορ Νίκη
Οπτικά Εφέ Τζιμ Ράιγκιελ, Ράνταλ Γουίλιαμ, Ρίτσαρντ Τέιλορ & Μαρκ Στέτσον Νίκη
Μουσική Χάουαρντ Σορ Νίκη
Τραγούδι (May It Be) Ένια Υποψηφιότητα
Χρυσές Σφαίρες[7] Καλύτερη Ταινία - Δράμα Υποψηφιότητα
Σκηνοθεσία Πίτερ Τζάκσον Υποψηφιότητα
Μουσική Χάουαρντ Σορ Υποψηφιότητα
Τραγούδι Ένια Υποψηφιότητα
Screen Actors Guild Awards[8] Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία σε Δευτεραγωνιστικό Ρόλο Ίαν ΜακΚέλεν Υποψηφιότητα
Καλύτερη Ερμηνεία από Καστ Υποψηφιότητα
BAFTA[9] Καλύτερη Ταινία Νίκη
Σκηνοθεσία Πίτερ Τζάκσον Νίκη
Διασκευασμένο Σενάριο Φραν Γουόλς, Φιλίπα Μπόγιενς & Πίτερ Τζάκσον Υποψηφιότητα
Β' Ανδρικού Ρόλου Ίαν ΜακΚέλεν Υποψηφιότητα
Φωτογραφία Άντριου Λέσνι Υποψηφιότητα
Σχεδιασμός Κοστουμιών Νγκίλα Ντίκσον & Ρίτσαρντ Τέιλορ Υποψηφιότητα
Μοντάζ Τζον Γκίλμπερτ Υποψηφιότητα
Μουσική Χάουαρντ Σορ Υποψηφιότητα
Μακιγιάζ & Κομμώσεις Πίτερ Κινγκ, Πίτερ Όουεν & Ρίτσαρντ Τέιλορ Νίκη
Σχεδιασμός Παραγωγής Γκραντ Μέιτζορ Υποψηφιότητα
Ήχος Κρίστοφερ Μπόις, Μάικλ Σίμανικ, Γκέθιν Κριγκ & Χάμοντ Πικ Υποψηφιότητα
Οπτικά Εφέ Τζιμ Ράιγκιελ, Ράνταλ Γουίλιαμ, Ρίτσαρντ Τέιλορ & Μαρκ Στέτσον Νίκη
Ταινία της Χρονιάς Νίκη

Το 2007 ψηφίστηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου στη 50η θέση στην κατηγορία AFI 100 Χρόνια... 100 Ταινίες (έκδοση 10ης επετείου)[5] και στη 2η θέση στην κατηγορία AFI 10 Top 10 Ταινίες Φαντασίας.[6] Επίσης, στην αμερικάνικη ιστοσελίδα IMDb (Διαδικτυακή βάση δεδομένων ταινιών) βρίσκεται στην εντέκατη (11η) θέση των 250 καλύτερων ταινιών έχοντας βαθμολογία 8,8.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. stopklatka.pl/film/wladca-pierscieni-druzyna-pierscienia. Ανακτήθηκε στις 9  Απριλίου 2016.
  2. «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού στο Rotten Tomatoes». Rotten Tomatoes. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Μαΐου 2011. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουνίου 2013. CS1 maint: Unfit url (link)
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 3,7 «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού στο Box Office Mojo». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2010. 
  4. 4,0 4,1 «The 74th Academy Awards (2002) Nominees and Winners». oscars.org. 24 Μαρτίου 2002. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2012. 
  5. 5,0 5,1 «AFI's 100 YEARS...100 Movies 10th Anniversary Edition». Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου. afi.com. Ανακτήθηκε στις 31 Μαρτίου 2011. 
  6. 6,0 6,1 «AFI 10 Top 10 Fantasy». Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου. afi.com. Ανακτήθηκε στις 31 Μαρτίου 2011. 
  7. «The 59th Annual Golden Globe Awards (2002)». goldenglobes.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Δεκεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2012. 
  8. «The 8th Annual Screen Actors Guild Awards». sagawards.org. 10 Μαρτίου 2002. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2012. 
  9. «BAFTA 2001». bafta.org. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]