Ούλριχ Ζβίγγλιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ούλριχ Ζβίγγλιος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ulrich Zwingli (Γερμανικά Ελβετίας)
Γέννηση1  Ιανουαρίου 1484[1][2][3]
Wildhaus[4]
Θάνατος11  Οκτωβρίου 1531[1][2][3]
Kappel am Albis[4]
Αιτία θανάτουπεσών σε μάχη
Χώρα πολιτογράφησηςΠαλαιά Ελβετική Συνομοσπονδία
ΘρησκείαΚαλβινισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςλατινική γλώσσα[5]
Γερμανικά[6]
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Βιέννης
Πανεπιστήμιο της Βασιλείας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταθεολόγος[4]
μεταφραστής
ιερέας
προτεστάντης μεταρρυθμιστής[4]
συγγραφέας[7]
ιεροκήρυκας
Οικογένεια
ΣύζυγοςAnna Reinhart
ΤέκναRegula Gwalther-Zwingli
Wilhelm Zwingli
Huldrich Zwingli
Anna Zwingli
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςSecond War of Kappel και Ιταλικοί πόλεμοι
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαAntistes
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Ο Ζβίγγλιος όπως απεικονίσθηκε σε ελαιογραφία του Hans Asper το έτος του θανάτου του (Μουσείο Τέχνης του Βίντερτουρ).

Ο Χούλντριχ ή Ούλριχ Τσβίνγκλι, γνωστός με την εξελληνισμένη μορφή του ονόματός του ως Ζβίγγλιος (Huldrych/Ulrich(t) Zwingli[8], 1 Ιανουαρίου 1484 – 11 Οκτωβρίου 1531) ήταν πρωτοπόρος και ηγέτης του κινήματος που είναι γνωστό ως θρησκευτική Μεταρρύθμιση στην Ελβετία. Γεννημένος σε μία εποχή ανόδου του ελβετικού εθνικισμού, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και ιδίως στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας, κέντρο του αναγεννησιακού ουμανισμού. Συνέχισε τις ουμανιστικές μελέτες του όσο υπηρετούσε ως βικάριος στο Γκλάρους και αργότερα στο Αϊνζήντελν, όπου επηρεάσθηκε από τα έργα του Εράσμου, τον οποίο επισκέφθηκε.

Το 1518 ο Ζβίγγλιος έγινε εφημέριος στην ενορία Γκροσμύνστερ στη Ζυρίχη, όπου άρχισε να κηρύσσει τις ιδέες του για τη μεταρρύθμιση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Στην πρώτη δημόσια ομιλία του, το 1522, επιτέθηκε κατά της νηστείας της Τεσσαρακοστής. Στις δημοσιεύσεις του σημείωνε τη διαφθορά στην εκκλησιαστική ιεραρχία, υποστήριζε ότι οι κληρικοί έπρεπε να νυμφεύονται και καταδίκαζε την προσκύνηση των εικόνων στους χώρους λατρείας. Το 1524 μετέβαλε την πίστη του για τον Μυστικό Δείπνο, μετά από ένα όνειρό του, όπως ισχυρίσθηκε, και το επόμενο έτος εισήγαγε μία νέα ακολουθία κοινωνίας προς αντικατάσταση της Θείας Λειτουργίας. Από την άλλη πλευρά, ο Ζβίγγλιος συγκρούσθηκε και με τους Αναβαπτιστές, κάτι που οδήγησε στη δίωξή τους.

Η Μεταρρύθμιση εξαπλώθηκε σε άλλα μέρη της Ελβετίας, αλλά αρκετά καντόνια αντιστάθηκαν σε αυτή, προτιμώντας να παραμείνουν ρωμαιοκαθολικά. Ο Ζβίγγλιος συγκρότησε μία συμμαχία των «μεταρρυθμισμένων» καντονίων, η οποία επέφερε τη διαίρεση της Συνομοσπονδίας σε θρησκευτική βάση. Το 1529 ένας πόλεμος ανάμεσα στις δύο πλευρές αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή. Στο μεταξύ, οι ιδέες του Ζβίγγλιου έγιναν γνωστές στον Λούθηρο και άλλους μεταρρυθμιστές. Συναντήθηκαν στη λεγόμενη «Συνάντηση του Μαρβούργου» τον Οκτώβριο του 1529 και, παρότι συμφώνησαν σε πολλά δογματικά σημεία, δεν μπόρεσαν να φθάσουν σε ομοφωνία πάνω στο θέμα της πραγματικής ή όχι παρουσίας του Χριστού στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Το 1531 η συμμαχία του Ζβίγγλιου εφάρμοσε έναν αποτυχημένο αποκλεισμό τροφοδοσίας στα ρωμαιοκαθολικά καντόνια, τα οποία απάντησαν με μία αντεπίθεση σε ώρα που η Ζυρίχη ήταν απροετοίμαστη. Ο Ζβίγγλιος σκοτώθηκε στη μάχη σε ηλικία 47 ετών. Οι απόψεις του συνεχίζουν να επιβιώνουν σήμερα στις καλβινιστικές ομολογίες.

  • Ο αστεροειδής 7908 Ζβίνγκλι (Zwingli), που ανακαλύφθηκε στις 26 Μαρτίου 1971, πήρε το όνομά του από τον Ζβίγγλιο στις 8 Δεκεμβρίου 1998.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Τσεχική Εθνική Βάση Δεδομένων Καθιερωμένων Όρων. jo2004214896. Ανακτήθηκε στις 23  Νοεμβρίου 2019.
  2. 2,0 2,1 2,2 «Ökumenisches Heiligenlexikon» H/Huldreich_Zwingli.html.
  3. 3,0 3,1 3,2 «Gran Enciclopèdia Catalana» (Καταλανικά) Grup Enciclopèdia. 0073478.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 «Historische Lexikon der Schweiz» (Γερμανικά, Γαλλικά, Ιταλικά) Βέρνη. 1998. 010447. Ανακτήθηκε στις 19  Μαΐου 2021.
  5. CONOR.SI. 105694051.
  6. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) καθιερωμένοι όροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. data.bnf.fr/ark:/12148/cb119297669. Ανακτήθηκε στις 10  Οκτωβρίου 2015.
  7. «Library of the World's Best Literature». Library of the World's Best Literature. 1897.
  8. Κατά τον Potter η γραφή που προτιμούσε ο ίδιος ο Ζβίγγλιος ήταν «Huldrych». Σώζεται εξάλλου υπογραφή του με την εκλατινισμένη μορφή του ονόματός του: Huldrychus Zwinglius.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Huldrych Zwingli της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).