Ντεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ουσαφάις)
Ντεν
Επιγραφή από ελεφαντόδοντο που δείχνει τον Ντεν να σκοτώνει εχθρό
Φαραώ της Αιγύπτου
Περίοδοςπάνω από 32 έτη (30ος αι. π.Χ.)
ΠροκάτοχοςΜερνεΐτ
ΔιάδοχοςΑνετζίμπ
Τόπος ταφήςΆβυδος
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )
G5D46
N35
Ντεν και Ντεβέν D[w]n σε ιερογλυφικά

Ο Ντεν ή Ντεβέν ((Den ή Dewen) ή, κατά τον Μανέθωνα, Ουσαφάης ή Ουσαφάιδας) ήταν Αιγύπτιος βασιλιάς της 1ης δυναστείας Φαραώ.

Ήταν γιος και διάδοχος του Ντζετ και της Μερνεΐτ (Merneith)[1]. Σε αιγυπτιακά αρχεία αναφέρονται πόλεμοι που έκανε με φυλές Βεδουΐνων στο Σινά. Ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον τίτλο του βασιλέα της Άνω και Κάτω Αιγύπτου και χρησιμοποίησε το έμβλημα με τις δυο κορώνες, τη μία κόκκινη και την άλλη λευκή. Τα δύο χρώματα συμβόλιζαν τα δύο βασίλεια.

Το δάπεδο του τάφου του στην νεκρόπολη της Αβύδου είναι από κόκκινο γρανίτη και είναι η πρώτη φορά στην Αίγυπτο που χρησιμοποιήθηκε ο γρανίτης ως οικοδομικό υλικό.

Σύμφωνα με μελέτη του Τόμπυ Γουίλκινσον για τη Στήλη του Παλέρμο, ο Ντζετ βασίλεψε τουλάχιστον 32 χρόνια[2]. Ο Γουίλκινσον αναφέρει ότι τα μεσαία έτη της βασιλείας του Ντζετ διατηρούνται στη Στήλη του Καΐρου (L Απόσπασμα 5), ενώ τα ύστερα έτη καταγράφονται στο μητρώο ΙΙΙ της στήλης του Παλέρμο[3].

Επιγραφή από ελεφαντόδοντο από την Άβυδο απεικονίζει τον Ντεν κατά τη στιγμή της «κατάκτησης της Ανατολής» (ο όρος «ανατολή» θεωρείται ότι αναφέρεται στο Σινά). Το όνομα Ντεν σημαίνει «ο Ώρος που χτυπά»[4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Merneith»
  2. Toby Wilkinson, Royal Annals of Ancient Egypt: The Palermo Stone and Its Associated Fragments, (Kegan Paul International), 2000. 79.
  3. Wilkinson, Royal Annals of Ancient Egypt, p.258
  4. Peter Clayton, Chronicle of the Pharaohs, Thames & Hudson Ltd. 2006 paperback, p.16

Σχετική Βιβιλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Toby A. H. Wilkinson: Early Dynastic Egypt, Routledge, London/New York 1999, ISBN 0-415-18633-1, 75-78.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]