Οσμάν Β΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οσμάν Β΄
عثمان ثانى
Χαλίφης του Ισλάμ
Υπηρέτης των δύο Ιερών Προσκυνημάτων
Περίοδος26 Φεβρουαρίου 1618 - 20 Μαΐου 1622 (4 έτη & 2 μήνες)
ΠροκάτοχοςΜουσταφά Α΄
ΔιάδοχοςΜουσταφά Α΄
Γέννηση3 Νοεμβρίου 1604
Τοπ Καπί, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Θάνατος20 Μαΐου 1622 (17 ετών)
Επταπύργιο, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφήςΤουρμπές Αχμέτ Α΄, Μπλε Τζαμί, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
ΣύζυγοςΑϊσέ Σουλτάνα
Μεϊλισάχ Χατούν
Ακιλέ Ρουκιγιέ Χατούν
ΕπίγονοιΗγεμόνας Ομέρ
Ηγεμόνας Μουσταφά
Ζεϊνέπ Σουλτάνα
Πλήρες όνομα
   Σαχ Οσμάν μπιν Αχμέτ
ΟίκοςΟσμανιδών
ΠατέραςΑχμέτ Α΄
ΜητέραΜαχφιρούζ Χατιτζέ Σουλτάνα
ΘρησκείαΙσλάμ
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Οσμάν Β΄ (II. Osman, 3 Νοεμβρίου 1604 - 20 Μαΐου 1622) ήταν ο 16ος σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το 1618 μέχρι το 1622. Από τους Τούρκους αναφέρεται και ως Οσμάν B΄ ο νέος.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Οσμάν Β΄

Ο Οσμάν Β΄ γεννήθηκε το 1604 στο παλάτι Τοπ Καπί στην Κωνσταντινούπολη. Ήταν γιος του σουλτάνου Αχμέτ Α΄ και της Μαχφιρούζ Χατιτζέ Σουλτάν. Από μικρή ηλικία λόγω θανάτου της μητέρας του ανέλαβε την εκπαίδευσή του η Κιοσέμ σουλτάνα και αργότερα έγινε σπουδαίος ποιητής. Η Κιοσέμ σουλτάνα του τού είχε μάθει πολλές γλώσσες, όπως Αραβικά, Περσικά, Λατινικά, Ελληνικά και Ιταλικά. Πήρε τον θρόνο το 1618 όταν διαδέχθηκε τον θείο του Μουσταφά Α΄. Ο Οσμάν παρά τη νεαρή ηλικία του, είχε τα χαρίσματα ενός μονάρχη, έτσι εκστράτευσε αρκετές φορές χωρίς όμως να επιτύχει αξιόλογες νίκες.

Εκστρατεία της Περσίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1618 επιτέθηκε στην Περσία για να αποκρούσει περσική επίθεση στην Ανατολία. Ανακατέλαβε τις πόλεις Ντιγιαρμπακίρ, Βαν, Αβνίκ και πολιόρκησε το Ταμπρίζ αλλά ηττήθηκε και υποχώρησε.

Εκστρατεία της Ουγγαρίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε μια προσπάθεια να ανακαταλάβει την Ουγγαρία, η οποία προσαρτήθηκε από τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή αλλά μεγάλο τμήμα της χάθηκε από τον γιο του Σελίμ τον Μέθυσο, εισέβαλε στη χώρα και κατέκτησε τα κάστρα Αράκ, Σικλος, Σερετσια και κινήθηκε προς το Πέτροβαράντιν με στόχο να προωθηθεί μέχρι τη Βουδαπέστη, πρωτεύουσα της Ουγγαρίας. Ηττήθηκε πριν φτάσει στο κάστρο από τον Αυστριακό στρατό στη μάχη του Νόβισαντ, όπου ο στρατός του υπέστη πανωλεθρία και οι δυνάμεις του σχεδόν αποδεκατίστηκαν.

Εκστρατεία στη Μολδαβία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1620 έσπευσε σε βοήθεια του πρίγκιπα της Τρανσυλβανίας, ενάντια στους Αψβούργους της Αυστρίας. Μπήκε θριαμβευτικά στο Ιάσιο μετά από πολιορκία 76 ημερών και αρχικά νίκησε τους στρατηγούς του βασιλιά της Πολωνίας Σιγισμούνδου Γ΄ Βάζα στα Cecora (Tutora). Ανέβηκε τον Προύθο, ωστόσο ο γιος του Σιγισμούνδου (μέλλων βασιλιάς Βλαδίσλαος Δ΄ Βάζα) νίκησε με ευκολία τον στρατό των Οθωμανών το 1621 στο Khotyn. Στη μάχη μάλιστα ο ίδιος ο Σουλτάνος έσπασε το χέρι του και τραυματίστηκε σχεδόν θανάσιμα.

Σχέση με την Κιοσέμ Σουλτάν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προφανώς ο Οσμάν είχε καλή σχέση με την Κιοσέμ Σουλτάν καθώς την είχε επισκεφτεί στο Παλιό Παλάτι. Επίσης μπορεί να τον είχε μεγαλώσει επειδή προφανώς η μητέρα του δεν ήταν ζωντανή μετά το 1614.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύζυγοι

Παιδιά

  • Ηγεμόνας Ομέρ (1621-1622), γιος της Μεϊλισάχ Χατούν
  • Ηγεμόνας Μουσταφά (1622-1623), γιος της Ακιλέ Χατούν, δίδυμος με τη Ζεϊνέπ Σουλτάν
  • Ζεϊνέπ Σουλτάν (1622-1623), κόρη της Ακιλέ Χατούν, δίδυμη με τον Ηγεμόνα Μουσταφά

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επειδή θεωρούσε τους Γενίτσαρους υπεύθυνους για την ήττα τους στη μάχη με τους Πολωνούς αποφάσισε να τους διαλύσει, όμως αυτοί επαναστάτησαν, τον συνέλαβαν, τον ακρωτηρίασαν, τον διαπόμπευσαν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και τέλος τον έκλεισαν στο Επταπύργιο όπου τον έπνιξαν στις 20 Μαρτίου 1622. Τάφηκε στο Μπλε Τζαμί. Τον διαδέχθηκε ο θείος του Μουσταφά Α΄.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εγκυκλοπαίδεια Νέα Δομή,Αθήνα 1996 από την Ελευθεροτυπία, τόμος 26, σελ.52.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]