Ορτύκι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ορτύκι
Ορτύκι φωτογραφημένο στη Γαλικία της Ισπανίας
Ορτύκι φωτογραφημένο στη Γαλικία της Ισπανίας
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Πτηνά (Aves)
Τάξη: Ορνιθόμορφα (Galliforma)
Οικογένεια: Φασιανίδες (Phasianidae)
Γένος: (Coturnix)
Είδος: C. coturnix
Διώνυμο
Coturnix coturnix

Το κοινό ορτύκι (επιστημονική ονομασία: Coturnix) είναι μεσαίο προς μικρό πτηνό της οικογένειας των φασιανιδών. Εντοπίζεται σε αρκετές περιοχές της Ευρώπης. Δεν πρέπει να συγχέεται με το ιαπωνικό ορτύκι που, αν και παρόμοιο στην όψη, ζει στην Ασία και έχει διαφορετικές συνήθειες. Είναι μικρό πουλί, με σώμα σε στρογγυλό σχήμα, χρώματος καφέ ριγέ με μια λευκή ρίγα κοντά στα μάτια. Έχει μέγεθος γύρω στα είκοσι εκατοστά και βάρος γύρω στα εκατό γραμμάρια.

Το είδος είναι βαδιστικό και τρέφεται με σπόρους και έντομα που βρίσκει στο έδαφος. Διακρίνεται δύσκολα όταν κρύβεται σε σπαρτά και φυλλωσιές και αποφεύγει το πέταγμα, προτιμώντας να περπατά. Ωστόσο, ως αποδημητικό πτηνό καλύπτει πολύ μεγάλες αποστάσεις πετώντας, καθώς περνά το καλοκαίρι στην Αφρική και την Ινδία. Γεννά 6 ως 12 αυγά, τα οποία εκκολάπτονται σε 16-18 ημέρες.

Το ορτύκι είναι δημοφιλές θήραμα. Καθώς υπάρχει ζήτηση για το κρέας και τα αυγά του, υπάρχουν και εκτροφεία ορτυκιών.

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Cramp, Stanley, επιμ. (1980). «Coturnix coturnix Quail». Handbook of the Birds of Europe the Middle East and North Africa. The Birds of the Western Palearctic. II: Hawks to Bustards. Oxford: Oxford University Press. σελίδες 496–503. ISBN 978-0-19-857505-4. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]