Ορνιθοληστής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ορνιθοληστής
Χρονικό πλαίσιο απολιθωμάτων:
Ύστερο Ιουρασικό, 154Ma

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Σαυρόψιδα (Sauropsida)
Υπερτάξη: Δεινοσαύρια (Dinosauria)
Τάξη: Σαυρίσχια (Saurischia)
Υποτάξη: Θηριόποδα (Theropoda)
Γένος: Ορνιθοληστής (Ornitholestes)
Είδος: O. hermanni

Ο Ορνιθοληστής ήταν ένα είδος δεινοσαύρου και πιο συγκεκριμένα είναι ένα είδος μικρού θηριόποδου με μήκος δύο μέτρα από το ρύγχος ως την ουρά. Έζησε στο ύστερο Ιουράσιο, πριν περίπου 154 εκατομμύρια χρόνια. Το είδος είναι γνωστό από ένα και μοναδικό μέχρι σήμερα σκελετό, ο οποίος ανακαλύφθηκε στο Ουαϊόμινγκ το 1900.

Ο Ορνιθοληστής όπως λέει και το όνομά του ήταν πολύ ικανός ληστής αυγών. Τα αρσενικά είχαν χνουδωτό, λευκό φτέρωμα με χρυσοκίτρινο ρύγχος, τα οποία αναδεικνύονταν κατά τη διάρκεια της εαρινής και της θερινής εποχής του ζευγαρώματος με ένα έντονα κόκκινο λοφίο και με κόκκινες, μαύρες και μπλε κηλίδες και ραβδώσεις. Τα θηλυκά είχαν υπόλευκο άσπρο φτέρωμα με σποραδικές μαύρες και γκρι κηλίδες, όμως το κεφάλι τους ήταν φαλακρό και είχε κόκκινο κεραμιδί χρώμα όπως του σημερινού γύπα.

Τα αρσενικά και τα θηλυκά επέλεγαν ένα σύντροφο για όλη τους τη ζωή και ανέτρεφαν 3 με 4 νεοσσούς κάθε χρόνο. Ζευγάρια Ορνιθοληστών θα συναντούσαμε σε τόπους φωλιάσματος σαυρόποδων.

Τα ζώα αυτά δεν είχαν κάποια συγκεκριμένη κατοικία, καθώς ακολουθούσαν τα κοπάδια των σαυρόποδων, ώστε να μπορούν να τρέφονται με τα αυγά τους και να ταΐζουν τους νεοσσούς τους.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Διαδρομές στον κόσμο των δεινοσαύρων, Henry Gee και Luis V. Rey