Ολυμπιάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά το ομοίωμα αρχαίας ελληνικής τριήρους. Για άλλες χρήσεις, δείτε: Ολυμπιάς (αποσαφήνιση).

Το 1987, για λογαριασμό του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, ολοκληρώθηκε η ναυπήγηση και καθέλκηση ομοιώματος αρχαίας ελληνικής τριήρους, με το όνομα ΟΛΥΜΠΙΑΣ, βάσει όλων των αρχαιολογικών στοιχείων και των νόμων ναυπηγικής μηχανικής.

Με τη ναυπήγηση αυτή, δόθηκε οριστικό τέλος σε πολλές διαφωνίες που υπήρξαν, τόσο ως προς τις πραγματικές διαστάσεις όσο και προς τη λειτουργικότητα που είχε αυτός ο τύπος σκάφους, κατά την αρχαιότητα. Μετά την καθέλκυση (θέρος του 1987) και τις δοκιμές που ακολούθησαν, οι επιδόσεις που κατέγραψε η ΟΛΥΜΠΙΑΣ υπήρξαν αξιοσημείωτες. Κατάφερε και ανέπτυξε ταχύτητα πλεύσης, η οποία προσέγγιζε τους εννέα (9) κόμβους. Έπλευσε, επί ώρες, με ταχύτητα τεσσάρων (4) κόμβων, με τον μισό αριθμό κωπηλατών εκ περιτροπής. Εκτέλεσε στροφή πλοίου 180° σε χρόνο ενός λεπτού της ώρας και με τόξο μικρότερο των 2,5 μηκών του πλοίου. Επιπλέον, η εκπαίδευση των κωπηλατών στον συγχρονισμό της ερεσίας (κωπηλασίας) υπήρξε, σχετικά, σύντομη (δύο εβδομάδες).

Η ΟΛΥΜΠΙΑΣ

Γενικά χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ολικό μήκος: 36,90 μέτρα
Ολικό πλάτος: 5,50 μέτρα
Βύθισμα: 1,25 μέτρα
Εκτόπισμα: 70 τόνοι
΄Φέρει δύο ιστούς: έναν κύριο και έναν μικρότερο, πρώραθεν του κυρίου, επί των οποίων φέρονται ισάριθμα τετράγωνα πανιά.
Υλικό κατασκευής: Ξύλινο σκάφος, του οποίου το περίβλημα είναι από oregon pine, οι νομείς από δρυ, τύπου Virginia, και η καρίνα από iroko. Φέρει 20.000 ξύλινες σφήνες και 17.000 ορειχάλκινους χειροποίητους κάρφους (καρφιά). Η, δε, καλύπτρα του εμβόλου είναι από χυτό ορείχαλκο βάρους, περίπου, διακοσίων κιλών.
Η κωπηλασία γίνεται από ίδιο αριθμό κωπηλατών που έφερε κατά την αρχαιότητα η τριήρης.

Κυριότερες δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΟΛΥΜΠΙΑΣ (κατάπλωρα)
1987 (Αύγουστος): Τελετή παραλαβής. Έναρξη δοκιμαστικών πλόων.
1988 (Ιούνιος): Γύρισμα ταινίας από το BBC, μεταφορά στη Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη και συμμετοχή σε τοπικές εκδηλώσεις.
1988 (Ιούλιος): Πλόες σε νήσους του Αργοσαρωνικού και συμμετοχή σε τοπικές εκδηλώσεις.
1989 (Αύγουστος): Μεταφορά της ολυμπιακής φλόγας από την Ελευσίνα στο Φάληρο.
1993 (Ιούνιος): Μεταφορά της τριήρους ΟΛΥΜΠΙΑΣ στο Λονδίνο και συμμετοχή στις εκδηλώσεις του εορτασμού των 2.500 ετών του δημοκρατικού πολιτεύματος.
1994 (Ιούνιος): Μεταφορά της τριήρους στην Κέρκυρα και συμμετοχή σε τοπικές εκδηλώσεις.
1995-1996: Εκτεταμένες επισκευές.
1997: Αποφασίζεται η διακοπή των πλόων και η μόνιμη εκθεσιακή χρήση, στο πάρκο ναυτικής παράδοσης.
1998: Διαπιστώνονται εκτεταμένες φθορές που χρήζουν αποκατάστασης.
1999: Οι φθορές (σαράκι) έχουν πολλαπλασιαστεί και αποφασίζεται γενική επισκευή.
2002: Ξεκινούν εργασίες αντικατάστασης ξύλινων τμημάτων που είχαν υποστεί φθορά, σε ναυπηγείο της Ελευσίνας.
Η ΟΛΥΜΠΙΑΣ στη μόνιμη εγκατάστασή της.
2004: Ολοκληρώνονται οι επισκευές και στις 14 Μαΐου πραγματοποιείται η καθέλκυση. Μετά από δοκιμαστικούς πλόες, παραδόθηκε στον Δήμο Πειραιώς (9 Ιουλίου) όπου και συμμετείχε στη μεταφορά της ολυμπιακής φλόγας (11 Αυγούστου), όπου ένα μήνα μετά παραδόθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό.
2005: Τελικά, λόγω του υψηλού κόστους συντήρησης, αριθμού προσωπικού επάνδρωσης και απασχόλησης, και έλλειψης άλλου πρακτικού οφέλους για το Π.Ν. αποφασίσθηκε η μόνιμη εκθεσιακή χρήση στον ίδιο αρχικό χώρο που είχε προγενέστερα αποφασιστεί. Έτσι, στις 25 Νοεμβρίου 2005 η ΟΛΥΜΠΙΑΣ ανελκύθηκε στη μόνιμη σημερινή θέση της, υπαγόμενη οργανικά στο Θωρηκτό Γ. Αβέρωφ.


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]