Οικογένεια Μπαχ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Johann August Reinhold Bach και η οικογένειά του

Η οικογένεια Μπαχ ήταν μεγάλη οικογένεια μουσικών από τη Γερμανία. Αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στην παγκόσμια ιστορία λόγω της εκπληκτικής πολιτιστικής της προσφοράς, αφού ανέδειξε περισσότερους από πενήντα μουσικούς. Σε αυτό, σημαντικό ρόλο πρέπει να έπαιξε η αντίληψη που υπήρχε για τη μουσική ως είδος τέχνης που μπορούσε να καλλιεργηθεί και να περάσει από τη μια γενιά στην επόμενη. Η σταδιοδρομία ενός μέλους της οικογένειας στη μουσική αποφασιζόταν σχετικά νωρίς, και την (τουλάχιστον πρώιμη) εκπαίδευσή του αναλάμβαναν συνήθως άλλα μέλη της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, που πήρε μαθήματα από τον μεγαλύτερο αδελφό του, Γιόχαν Κρίστοφ, ενώ ο ίδιος με τη σειρά του υπήρξε δάσκαλος των παιδιών του αλλά και έξι ανιψιών του. Τα μέλη της οικογένειας έζησαν και εργάστηκαν κυρίως στην περιοχή της Θουριγγίας. Η συνεισφορά τους στη μουσική ζωή της περιοχής και ειδικά στο Έρφουρτ ήταν τόσο μεγάλη, ώστε μέχρι το 1793 οι μουσικοί της πόλης (Stadtpfeifer) αποκαλούνταν «Μπαχ», παρά το γεγονός πως κανείς δεν έφερε πλέον στην πόλη το όνομα της οικογένειας[1].

Ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ μελέτησε συστηματικά την ιστορία της οικογένειας και περίπου το 1735 ολοκλήρωσε την περίφημη Γενεαλογία του, η οποία αποτελεί μέχρι σήμερα το πλέον αξιόπιστο κείμενο που διαθέτουμε για αυτή, ειδικά για τις παλαιότερες γενεές. Αν και το πρωτότυπο έργο δεν διασώζεται, γνωστά είναι ορισμένα αντίγραφά του, μεταξύ αυτών και η Γενεαλογία που έφερε στο φως ο Καρλ Φίλιπ Εμάνουελ Μπαχ το 1774-75 και περιέχει ορισμένες συμπληρωματικές πληροφορίες και διορθώσεις του ιδίου. Για ορισμένα μέλη της οικογένειας, αν και πιθανότατα συνδέονται με τον γενάρχη Φάιτ Μπαχ του κλάδου του Βέχμαρ, παραμένει δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια ποια είναι η θέση τους στο γενεαλογικό δέντρο των Μπαχ[2].

Οικογενειακό δέντρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γενεαλογικό δέντρο των μουσικών της οικογένειας Μπαχ. Οι παρενθέσεις μετά τα ονόματα αναφέρονται στην αρίθμηση που ακολουθεί ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ στη Γενεαλογία του (1-53) ή μεταγενέστερη συμπληρωματική αρίθμηση (>53) [3].

Το σύνολο των μουσικών της οικογένειας Μπαχ περιλαμβάνει τα εξής μέλη:

Στον κλάδο του Βέχμαρ δεν ανήκουν οι εξής:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Andreas Kruse, Die Grenzgänge des Johann Sebastian Bach. 2. Auflage, Springer, Berlin Heidelberg 2014, σελ. 35, ISBN 978-3-642-54627-3
  2. Christoph Wolff, et al. "Bach." Grove Music Online. Oxford Music Online. Oxford University Press, 4 Αυγούστου 2016
  3. Wolff et al. (1993), σελ. 16-17

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Christoff Wolff, The New Grove Dictionary of Music and Musicians, ed. S. Sadie, London 1995
  • Wolff, C.; Emery W.; Helm, E. E.; Warburton E. & Derr, E. S. (1993). Die Bach-Familie. Stuttgart; Weimar: Metzler