Οδαλίσκη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οδαλίσκη ονομαζόταν κατά την οθωμανική εποχή μια παρθένα σκλάβα σε ένα σαράι (παλάτι). Υπηρετούσε ως βοηθός ή μαθητευόμενη κάποιας παλλακίδας ή συζύγου του άρχοντα και υπήρχε η περίπτωση κατά τη διάρκεια της ζωής της να ανέβει ιεραρχικά ώστε να γίνει μια από εκείνες. Οι περισσότερες οδαλίσκες θεωρούνταν μέρος του χαρεμιού, δηλαδή του οίκου, του Σουλτάνου.

Η λέξη προέρχεται από την τούρκικη «odalık», η οποία σημαίνει «καμαριέρα» και είναι συγγενική του «οντά», που σημαίνει «δωμάτιο» ή «κρεβατοκάμαρα».

Η οδαλίσκη δεν ανήκε εξ αρχής στις παλλακίδες του σουλτάνου. Ανήκε στην κατώτερη τάξη της ιεραρχίας ενός χαρεμιού, υπηρετώντας όχι το σουλτάνο, αλλά τις γυναίκες και τις παλλακίδες του ως καμαριέρα. Οι οδαλίσκες ήταν στην πλειονότητα τους σκλάβες, που είχαν παραχωρηθεί στο σουλτάνο ως δώρο, αν και ορισμένες οικογένειες από τη Γεωργία και τον Καύκασο ενθάρρυναν τα κορίτσια τους να γίνουν μέλη του χαρεμιού ως οδαλίσκες, ελπίζοντας πως θα μπορούσαν στο μέλλον να γίνουν ερωμένες, ευνοούμενες ή ακόμη και σουλτάνες.

Στη γενική περίπτωση, μια οδαλίσκη δεν παρουσιαζόταν ποτέ ενώπιον του σουλτάνου και βρισκόταν υπό την άμεση επίβλεψη της Βαλιντέ. Αν μια οδαλίσκη ήταν ασυνήθιστα όμορφη ή ήταν προικισμένη στο χορό και το τραγούδι, εκπαιδευόταν ως υποψήφια παλλακίδα. Εαν επιλεγόταν, μια τέτοια κοπέλα προσέφερε σεξουαλικές υπηρεσίες στο σουλτάνο, και μοναχά μετά από μια τέτοια συνεύρεση ανέβαινε ιεραρχικά στη θέση της παλλακίδας. Αν η επαφή της παλλακίδας με το σουλτάνο είχε ως αποτέλεσμα τη γέννηση ενός γιου, γινόταν μια από τις συζύγους του. Στην Οθωμανική Αυτοκρατορία μια παλλακίδα συναντούσε το σουλτάνο μοναχά μια φορά, εκτός κι αν ήταν πραγματικά ξεχωριστή, κερδίζοντας την προσοχή του.

Στη σύγχρονη εποχή, η λέξη «οδαλίσκη» μπορεί να αναφέρεται σε μια ερωμένη ή παλλακίδα οποιουδήποτε πλούσιου άνδρα. Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, οι οδαλίσκες αποτέλεσαν κεντρικό θέμα ενός καλλιτεχνικού κινήματος, του Οριενταλισμού, κάνοντας εμφάνιση σε πολλούς ερωτικούς πίνακες της εποχής.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]