ΟΕ Σαντ Αντρέου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
U.E. Sant Andreu
Επίσημη ονομασίαUnió Esportiva Sant Andreu
Σύντομο όνομαΟΥΕΣΑ (UESA)
ΠροσωνύμιοΑλς Κουαντριμπαράτς (Els Quadribarrats)
Ίδρυση21 Ιανουαρίου 1909
ΈδραΒαρκελώνη, Ισπανία
ΣτάδιοΚαμπ Μουνισιπάλ Ναρσίς Σάλα (Camp Municipal Narcís Sala)
ΧρώματαΚίτρινο, Κόκκινο
ΠρόεδροςΜανουέλ Καμίνο
ΠροπονητήςΤσάβι Μολίστ
ΠρωτάθλημαΣεγούντα Φεντερασίον
Ιστότοποςhttp://www.uesantandreu.cat/
Πρώτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα

Η Ουνιό Εσπορτίβα Σαντ Αντρέου (Αθλητική Ένωση Αγίου Ανδρέα) είναι ισπανική ποδοσφαιρική ομάδα από τη Βαρκελώνη στην αυτόνομη κοινότητα της Καταλονίας. Πιο συγκεκριμένα ιδρύθηκε το 1909 στην αυτόνομη τότε περιοχή του Σάντ Αντρέου ντε Παλομάρ (Sant Andreu de Palomar). Έδρα της ομάδας είναι το Camp Municipal Narcís Sala χωρητικότητας 6.563 θεατών. Συμμετέχει στη Σεγούντα Φεντερασίον. Μετράει 11 συμμετοχές στη Σεγούντα Ντιβιζιόν και 17 στη Σεγούντα Ντιβιζιόν Β'.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη αναφορά στη δημιουργία ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου στην περιοχή του Σάντ Αντρέου (Sant Andreu) βρίσκεται σε ένα άρθρο της εφημερίδας Ελ Μούντο Ντεπορτίβο (El Mundo Deportivo) στις 21 Ιανουαρίου 1909. Αυτός ο σύλλογος ονομαζόταν FC Z ή απλά Ζέτα. Την ίδια χρονία αυτός ο σύλλογος έγινε επίσημος με το όνομα ΦΚ Αντρεουένκ (FC Andreuenc). Το πρώτο γήπεδο της ομάδας ήταν το Καμπ ντε λας Μεντεσίνας (Camp de les Medecines), που βρισκόταν στην διασταύρωση της οδού Εσκόσια (Carrer Escòcia) με την λεωφόρο Βαρκελώνης (σήμερα Concepció Arenal) και αργότερα μετακόμισε στο Καν Τισό (Can Tisó), στην περιοχή Τρινιτάτ. Η φανέλα της ΦΚ Αντρεουένκ είχε κόκκινες και κίτρινες ρίγες

Το 1911, ορισμένοι παίκτες χώρισαν από την Αντρεουένκ για να αναζητήσουν καταφύγιο στην Κασάλ Νασιοναλίστα Ρεπουμπλικάνα (Casal Nacionalista Republicanà), όπου γεννήθηκε η ιδέα της ίδρυσης μιας νέας ομάδας, γεννώντας έτσι την Αβενς ΦΚ (Avenç FC). Το 1913 η L'Avenç πέρασε στον σύλλογο Φένιξ Αντρεουένκ (Fénix Andreuenc), και υιοθέτησε το όνομα Λ’ Αβένς νταλ Σπορτ (L'Avenç del Sport). Η ομάδα αυτή ιδρύθηκε από τον Λιουίς Μοντέλ (Lluís Montell), ο οποίος ήταν φίλος του ποιητή του Sant Andreu Ignasi Iglésias, και το όνομα του συλλόγου παρέπεμπε στο τυπογραφείο που είχε δημιουργήσει ο ίδιος ο Iglesias μαζί με τον Àngel Guimerà.

Τη σεζόν 1914-15, η Λ’ Αβένς νταλ Σπορτ έπαιξε για πρώτη φορά στο γήπεδο που βρίσκρται μεταξύ των οδών Βιρζίλι (Virgili) και Σάντα Κολόμα (Santa Coloma), στη σημερινή τοποθεσία του σταδίου Ναρσίς Σάλα (Narcís Sala). Ο σύλλογος αρχικά υιοθέτησε τα ερυθρόλευκα χρώματα για τη φανέλα του.

Το 1925 οι διάφοροι σύλλογοι της περιοχής (Avenç, FC Andreuenc, Esport Ciclista Andreuenc και Section Atlética Vida de l'Ateneu Obrer de Sant Andreu) συγχωνεύτηκαν, παίρνοντας το οριστικό όνομα Unió Esportiva Sant Andreu, που άλλαξε μόνο κατά τη διάρκεια της Δημοκρατίας. (όπου ονομαζόταν και πάλι Avenç) και αναγκαστικά την περίοδο του Φράνκο (CD San ​​'Andrés). Ο σύλλογος έκανε το ντεμπούτο του στη Δεύτερη Κατηγορία τη σεζόν 1950/51, κατά το πρώτο στάδιο της προεδρίας του Ναρσίς Σάλα ι Βίλα (Narcís Sala i Vila).

Το Δημοτικό Στάδιο Ναρσίς Σάλα εγκαινιάστηκε στις 19 Μαρτίου 1970, ανοίγοντας μια δεκαετία που θα ήταν ιστορική για την πορεία της ομάδας στη Β' Κατηγορία.

Μετά από μια περίοδο επτά ετών στην Tercera και ενός στην Primera Catalana, τη σεζόν 2004-05 η ομάδα πέτυχε την άνοδο στη Σεγούντα Β. Την ίδια χρονιά, ο Ferran Martorell εντάχθηκε στο Sports Foundation ως αντιπρόεδρος και βασικό μέρος της βάσης του συλλόγου.

Στις 18 Νοεμβρίου 2008, η U.E Sant Andreu έγινε αθλητική ανώνυμη εταιρεία (sociedad anónima deportiva) . Συνολικά, τέθηκαν προς πώληση 35.200 μετοχές, συνολικής αξίας 3,52 εκατ. ευρώ. Ο Joan Gaspart Solves έγινε ο μεγαλομέτοχος του συλλόγου μέχρι το 2011, όταν και πούλησε τις μετοχές του στον νέο πρόεδρο Manuel Camino. Ο Camino είναι ο πρόεδρος της Sant Andreu μέχρι σήμερα, με εξαίρεση τη σεζόν 2014/2015, όταν πούλησε και αργότερα αγόρασε πίσω την ιδιοκτησία του συλλόγου από τη Βραζιλιάνα Ντινόρα Σάντα Άνα, γνωστή μάνατζερ ποδοσφαριστών.

Στις 4 Ιουνίου 2023, επιτεύχθηκε  η άνοδος στη 2η RFEF στον τελικό των πλέι οφ ανόδου εναντίον της Salamanca Club de Fútbol UDS στο Helmántico με σκορ 1-2 ενώ στο πρώτο ματς οι δύο ομάδες είχαν αναδειχθεί ισόπαλες 1-1. Το ματς διακόπηκε από χαλάζι για πάνω από μία ώρα [1] Περισσότεροι από 400 οπαδοί της Σαντ Αντρέου έκαναν ταξίδι 8 οκτώ ωρών και πανηγύρισαν την άνοδο της αγαπημένης του ομάδας. Έτσι,  μετά απο 15 χρόνια αναμονής, την σεζόν 2023-4 η Σάντ Αντρέου θα αγωνίζεται στην Σεγούντα Φεντερασιόν.

Εμφάνιση Ομάδας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η φανέλα της ομάδας είναι κίτρινη με τις τέσσερις κόκκινες ρίγες και το παντελόνι είναι μαύρο. Το έτος 2005 το σήμα του συλλόγου τροποποιήθηκε μετά από ψηφοφορία των μελών, καταργώντας έτσι την ισπανική σημαία και τοποθετώντας στη θέση της τη σημαία της περιοχής του Σάντ Αντρέου

Andreuenc
1909-1925
Avenç
1911-1925
UESA
1925-1940
CDSA
1939-1940
CDSA
1940-1954
CDSA
1954-1973
UESA
1973-2009
UESA
2009-2010
UESA
2010-2012
UESA
2012-2013
UESA
2013-2014

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «El Sant Andreu aconsegueix un ascens històric a Segona RFEF». beteve.cat (στα Καταλανικά). 4 Ιουνίου 2023. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουνίου 2023.