Ξενοφών Γρηγόρης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ξενοφών Γρηγόρης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ξενοφών Γρηγόρης (Ελληνικά)
Γέννηση1902
Σπανοχώρι Λευκάδας
Θάνατος4  Μαΐου 1988
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
ΣπουδέςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΕνιαία Δημοκρατική Αριστερά
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμέλος της Βουλής των Ελλήνων (εκλογική περιφέρεια Λευκάδας)

Ο Ξενοφών Γρηγόρης (Σπανοχώρι Λευκάδας 1902-1988) ήταν Έλληνας γιατρός και πολιτικός της Αριστεράς. Ήταν βουλευτής Λευκάδας έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές του 1963 και έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές του 1964 με απόφαση του Εκλογοδικείου, τον Ιούλιο του του 1964[1] Ήταν παντρεμένος με τη Χαρίκλεια και απέκτησαν 3 παιδιά το Γιώργο,την Έμη και την Παναγιώτα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτα χρόνια και σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καταγόταν από φτωχική οικογένεια της Λευκάδας. Φοίτησε στο Γυμνάσιο της Χώρας στα 1914 και σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου των Αθηνών. Αρνήθηκε να συνεχίσει τις σπουδές του στις ΗΠΑ με υποτροφία του ιδρύματος Ροκφέλερ. Αφοσιώθηκε με ευθύνη στο λειτούργημά του και σε ολόκληρο το νησί όταν έλεγαν "ο γιατρός" εννοούσαν τον ίδιο.

Πολεμική και αντιστασιακή δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940 έλαβε μέρος και προσέφερε τις υπηρεσίες του. Ανέπτυξε αντιστασιακή δράση εναντίον των Ναζί (και ως γραμματέας του ΕΑΜ Λευκάδας) έπειτα από την εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα, το 1941. Παράλληλα μερίμνησε για τη δημιουργία ιατρείων και κέντρων εμβολιασμού αλλά και για τη συγκρότηση ενόπλων ομάδων κατά των κατακτητών. Για την τελευταία του δράση φυλακίστηκε στην απομόνωση από τους Ιταλούς επί πέντε μήνες. Την περίοδο εκείνη προσβλήθηκε από φυματίωση και η υγεία του επιδεινώθηκε από τον εκτοπισμό του μετά την απελευθέρωση.

Βουλευτής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολιτεύτηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του και εξελέγη βουλευτής με την ΕΔΑ το 1963 και το 1964. Κατά την επταετία της χούντας, ο Ξενοφών Γρηγόρης και η σύζυγός του, Χαρίκλεια, υπέστησαν νέες εξορίες στη Γυάρο και στη Λέρο. Το 1970 εξαιτίας "ανηκέστου βλάβης της υγείας του" επέστρεψε από την εξορία στη Λευκάδα, όπου συνέχισε να ασκεί το ιατρικό του λειτούργημα αφιλοκερδώς (σε πολλές περιπτώσεις πλήρωνε ο ίδιος για τα φάρμακα των ασθενών του).

Θάνατος και κληρονομιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πέθανε στις 4 Μαΐου 1988 σε ηλικία 86 ετών.[2] Το ιατρικό υλικό του (ανάμεσα στο οποίο και το μικροσκόπιο που χρησιμοποιούσε), δωρίστηκαν στη Χαραμόγλειο Βιβλιοθήκη από την κόρη του Ξενοφώντα, Παναγιώτα Γρηγόρη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ελληνικόν who is who, 1965, σελ. 667.
  2. "Η Λευκάδα έχασε τον γιατρό της Έφυγε χτες ο αγωνιστής Ξενοφών Γρηγόρης", Τα Νέα, 5 Μαΐου 1988, σελ. 7.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Άρθρα και ομιλίες των: Απόστολου Μαργέλη, Γιώργου Κτενά, Πάνου Σταματέλου, Γιάννη Αθηνιώτη, από το έργο – αφιέρωμα του Συλλόγου Λευκαδίων Πάτρας (2001).
  • Σύλλογος Λευκαδίων Ηλιούπολης «Η Φανερωμένη», Ημερολόγιο 2001. Προσωπικότητες της Λευκάδας του 19ου και του 20ού αιώνα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]