Ντόρα Τσάτσου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ντόρα Τσάτσου
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ντόρα Τσάτσου (Ελληνικά)
Γέννηση1932
Πειραιάς
Θάνατος15  Ιουνίου 2000
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταχορογράφος
χορεύτρια
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑλέξανδρος Συμεωνίδης
ΓονείςΚωνσταντίνος Τσάτσος και Ιωάννα Τσάτσου
ΟικογένειαΟικογένεια Τσάτσου

Η Ντόρα Τσάτσου (1932 - 15 Ιουνίου 2000) ήταν Ελληνίδα χορογράφος.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Καστέλλα του Πειραιά και ήταν κόρη του Κωνσταντίνου Τσάτσου και της Ιωάννας Σεφεριάδου. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά ασχολήθηκε με τον χορό ακολουθώντας καριέρα χορογράφου. Σπούδασε αρχικά στη σχολή Ραλλού Mάνου και στη συνέχεια στο σχολείο της Mάρθας Γκράχαμ, όπου πήγε με υποτροφία. Εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη και συμμετείχε στην ίδρυση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Την περίοδο 1975 με 1981, ήταν μόνιμη χορογράφος του Εθνικού Θεάτρου, ενώ παράλληλα δίδασκε στη Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, της οποίας διετέλεσε και διευθύντρια από το 1980 έως το 1988. Το 1992, ανέλαβε την διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1993. Επίσης είχε διδάξει στη Σχολή Σπύρου Ευαγγελάτου, στη Σχολή Μωραΐτη και αλλού. Χορογραφίες της παρουσίασε στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στην Επίδαυρο και αλλού. Για το έργο της Ντόρας Τσάτσου έχει κυκλοφορήσει το βιβλίο Ντόρα Τσάτσου - Αφιέρωμα.

Απεβίωσε στις 15 Ιουνίου του 2000 στην Αθήνα απο καρκίνο. Η κηδεία της έγινε, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, δημοσία δαπάνη. Ήταν παντρεμένη με τον Αλέξανδρο Συμεωνίδη, καθηγητή ιατρικής, και είχε δύο γιους, τον Κωνσταντίνο και τον Γιώργο.