Ντριμπλάρισμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Σε διάφορα αθλήματα, το ντριμπλάρισμα αναφέρεται στους ελιγμούς με μία μπάλα γύρω από έναν αμυντικό μέσω σύντομων επιδέξιων κινήσεων. Ο σκοπός μιας τέτοιας δράσης είναι η προσπέραση ενός αμυντικού νόμιμα και η δημιουργία ευκαιριών για σκοράρισμα.

Ποδόσφαιρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πελέ ντριμπλάρει τρεις Σουηδούς παίκτες στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1958.

Στο ποδόσφαιρο, η ντρίμπλα είναι μία από τις πιο δύσκολες δεξιότητες για τον έλεγχο της μπάλας και από τις πιο χρήσιμες κινήσεις στην επίθεση. Στο παιχνίδι, οι παίκτες προσπαθούν να προωθήσουν την μπάλα προς το τέρμα του αντιπάλου τους μέσω της ντρίμπλας (τρέξιμο με την μπάλα κοντά στα πόδια τους).

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα ντριμπλάρει τον Πίτερ Σίλτον στο «Γκολ του Αιώνα» στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986.

Η ντρίμπλα είναι συχνά πολύτιμη, κυρίως στο τρίτο μέρος του γηπέδου ή στα άκρα, όπου πραγματοποιούνται οι περισσότερες επιθέσεις. Συχνά δημιουργεί ανοικτό χώρο σε στενά σημεία όπου ο ντριμπλέρ μαρκάρεται καλά από έναν αμυντικό, και μπορεί είτε να σκοράρει ή να δημιουργήσει ευκαιρίες μετά από μια επιτυχημένη ντρίμπλα. Ωστόσο, μια κακή ντρίμπλα μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια της κατοχής όταν η μπάλα παρεμποδίζεται ή όταν αντιμετωπιστεί από έναν αμυντικό με τάκλιν.

Ο ικανότερος ντριμπλέρ της ιστορίας θεωρείται ο Βραζιλιάνος Γκαρίντσα, δύο φορές Παγκόσμιος πρωταθλητής με την Εθνική Βραζιλίας, στα Παγκόσμια Κύπελλα του 1958 και του 1962.[1][2][3] Σύμφωνα με επίσημα καταγεγραμμένα στατιστικά, ο παίκτης με τις περισσότερες ντρίμπλες στην ιστορία του ποδοσφαίρου είναι ο Αργεντινός Λιονέλ Μέσι. Μεταξύ άλλων, κατέχει τα ρεκόρ για τις περισσότερες ντρίμπλες στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου (110)[4], στην ιστορία της Ισπανικής Πριμέρα Ντιβιζιόν - Λα Λίγκα (1.797)[5], σε έναν αγώνα Πριμέρα Ντιβιζιόν (15)[6](2 φορές), καθώς και σε έναν τελικό Τσάμπιονς Λιγκ (10 επιτυχημένες ντρίμπλες, εναντίον της ιταλικής Γιουβέντους, το 2015)[7].

Καλαθοσφαίριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κόμπι Μπράιαντ ντριμπλάρει σε αγώνα του ΝΒΑ.

Στο καλαθοσφαίριση, ντρίμπλα είναι ο νόμιμος τρόπος προώθησης της μπάλας από έναν παίκτη, σε αντίθεση με (τα επίσης νόμιμα) την πάσα σε ένα άλλο παίκτη ή γύρισμα για το καλάθι. Εκτελείται με το χτύπημα της μπάλας στο πάτωμα συνεχώς με το ένα χέρι, ενώ περπατάει ή τρέχει στο παρκέ.

Η ντρίμπλα επιτρέπει πολύ πιο γρήγορη κίνηση και ως εκ τούτου περισσότερες ευκαιρίες για σκοράρισμα. Παρέχει επίσης την ευκαιρία στους παίκτες της αντίπαλης ομάδας να «κλέψουν» την μπάλα. Μόλις ένας παίκτης σταματήσει την ντρίμπλα και κρατάει την μπάλα, πρέπει να την περάσει είτε σε άλλο παίκτη ή να σουτάρει: αν ο παίκτης συνεχίζει να ντριμπλάρει, τότε ο διαιτητής διακόπτει το παιχνίδι για «μεταφορά της μπάλας», και δίνει την μπάλα πίσω στην άλλη ομάδα.

Διπλή ντρίμπλα καλείται όταν ένας παίκτης προσπαθεί να ντριμπλάρει με τα δύο χέρια ταυτόχρονα. Επίσης, όταν ξεκινάει την ντρίμπλα, στη συνέχεια την σταματάει και την ξαναξεκινάει. Σύμφωνα όμως με τους διεθνείς κανονισμούς του μπάσκετ, μόλις ένας παίκτης σταματήσει την ντρίμπλα και κρατάει την μπάλα, πρέπει να την περάσει είτε σε άλλο παίκτη (να την πασάρει) ή να σουτάρει : αν ο παίκτης ξαναρχίσει να ντριμπλάρει, τότε ο διαιτητής διακόπτει το παιχνίδι για «μεταφορά της μπάλας» και δίνει την μπάλα πίσω στην άλλη ομάδα. Παρομοίως και όταν ο παίκτης ντριμπλάρει με τα δύο χέρια ταυτόχρονα, πάλι η μπάλα δίνεται πίσω στην άλλη ομάδα.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Γκαρίντσα: Ο Βασιλιάς της Ντρίμπλας». Ανακτήθηκε στις 9 Ιουλίου 2022. 
  2. «Watch: Reacting to Garrincha – football's greatest ever dribbler». Ανακτήθηκε στις 9 Ιουλίου 2022. 
  3. «10 best dribblers of all-time». Ανακτήθηκε στις 9 Ιουλίου 2022. 
  4. «Messi overtook Maradona's World Cup dribbling record». BeSoccer (στα Αγγλικά). 27 Ιουνίου 2018. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουλίου 2020. 
  5. «Messi: The king of dribbling». MARCA in English (στα Αγγλικά). 27 Ιουλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουλίου 2020. 
  6. «Ο 33αρης Μέσι θύμισε τον... 20αρη Μέσι». 
  7. «Τελικά ήταν καλός ο Μέσι;». www.gazzetta.gr. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουλίου 2020. 
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Dribbling της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).