Νταούντα Μαλάμ Γουανκέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νταούντα Μαλάμ Γουανκέ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση6  Μαΐου 1946
Yélou
Θάνατος15  Σεπτεμβρίου 2004
Νιαμέυ
Χώρα πολιτογράφησηςΝίγηρας
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός[1]
στρατιωτικός[1]
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαNational Movement for the Development of Society
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαPresident of Niger (Απριλίου 1999 – Δεκέμβριος 1999)[2]

Ο Νταούντα Μαλάμ Γουανκέ (Daouda Malam Wanké) υπήρξε στρατιωτικός και πολιτικός ηγέτης στο Νίγηρα. Κατέλαβε την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα, το 1999, στη διάρκεια του οποίου ανατράπηκε και δολοφονήθηκε ο δικτάτορας Ιμπραχίμ Μπαρέ Μαϊνασαρά. Ήταν μέλος της εθνοτικής ομάδας Χάουσα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Γιελού, ολη κοντά στην πρωτεύουσα Νιαμέ. Έτος γεννήσεώς του θεωρείται το 1954[3] ενώ άλλες αναφέρουν ότι γεννήθηκε το 1946.[4] Ακολούθησε στρατιωτική καριέρα φθάνοντας ως το βαθμό του Ταγματάρχη, ενώ διορίστηκε επικεφαλής της φρουράς του προέδρου Μαϊνασαρά.

Αρχηγός κράτους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 9 Απριλίου του 1999 ηγήθηκε στρατιωτικού πραξικοπήματος, στη διάρκεια του οποίου δολοφονήθηκε ο πρόεδρος Μαϊνασαρά, ο οποίος είχε καταλάβει την εξουσία με τον ίδιο τρόπο.[5][6] Επί δύο ημέρες η πολιτική κατάσταση στο Νίγηρα ήταν αβέβαιη καθώς ο πρωθυπουργός Ιμπραχίμ Χασάνε Μαγιάκι και αρκετά άλλα άτομα διεκδίκησαν επίσης την προεδρία. Στις 11 Απριλίου του 1999 ο Γουανκέ έγινε πρόεδρος και ηγήθηκε προσωρινής κυβέρνησης, η οποία προετοίμασε τη διεξαγωγή των εκλογών αργότερα τον ίδιο χρόνο.[7] Η κυβέρνηση του Γουανκέ τήρησε την υπόσχεσή της και παρέδωσε την εξουσία σε έναν δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο τον Μαμαντού Ταντζά, στις 22 Δεκεμβρίου του 1999.

Ασθένεια και θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γουανκέ αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας με την καρδιά του και υπέφερε από υψηλή αρτηριακή πίεση. Τους τελευταίους μήνες της ζωής του πραγματοποίησε ταξίδια στη Λιβύη, στο Μαρόκο και στην Ελβετία για ιατρική φροντίδα. Απεβίωσε στις 15 Σεπτεμβρίου του 2004 αφήνοντας μια σύζυγο και 3 παιδιά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]