Ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων Κύπρου (ποδόσφαιρο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων
Άλλες ονομασίες: Ντέρμπι ΑΠΟΕΛ - Ομόνοια
Λευκωσιάτικο ντέρμπι
Πόλη: Λευκωσία
Ομάδες: ΑΠΟΕΛ, Ομόνοιας
Διοργανώσεις: Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Super Cup
Πρώτος αγώνας: ΑΠΟΕΛΟμόνοια 2–0
24 Οκτωβρίου 1953 (φιλικός)
Πρώτος επίσημος αγώνας: ΟμόνοιαΑΠΟΕΛ 0–0
12 Δεκεμβρίου 1953
Τελευταίος αγώνας: ΑΠΟΕΛΟμόνοια 0-1

16 Μαρτίου 2024 (πρωτάθλημα,30η αγωνιστική)

Επίσημοι αγώνες: 199
Περισσότερες νίκες: ΑΠΟΕΛ (81)
Περισσότερα γκολ: ΑΠΟΕΛ (288)
Μεγαλύτερη νίκη: ΑΠΟΕΛ - Ομόνοια 0–5
6 Νοεμβρίου 1988

Το Ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλωνΝτέρμπι ΑΠΟΕΛ-Ομόνοια ή Λευκωσιάτικο ντέρμπι) είναι η ποδοσφαιρική αναμέτρηση ανάμεσα στον ΑΠΟΕΛ Λευκωσίας και στην Ομόνοια Λευκωσίας. Αποτελεί το σημαντικότερο ντέρμπι στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Η αντιπαλότητα των δύο ομάδων και των φιλάθλων τους είναι έντονη λόγω πολιτικών διαφορών, τοπικής διαμάχης και κοινωνικού χάσματος.

Σημαντικό στοιχείο σχετικά με τις αναμετρήσεις των δύο ομάδων αποτελεί το γεγονός ότι οι δύο ομάδες, από την πρώτη περίοδο που συναντήθηκαν, το 1953, έχουν κοινή έδρα.

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ΑΠΟΕΛ και η Ομόνοια αποτελούν τις δύο κορυφαίες ομάδες του κυπριακού ποδοσφαίρου τόσο σε συγκομιδή τίτλων και διακρίσεων, όσο και σε μαζικότητα φιλάθλων που τις ακολουθούν. Οι αναμετρήσεις τους στις περισσότερες περιπτώσεις κινούν το ενδιαφέρον και των οπαδών άλλων ομάδων και θεωρείται το σπουδαιότερο ποδοσφαιρικό ντέρμπι στην Κύπρο, ακόμα και όταν δεν είναι βαθμολογικά ή αγωνιστικά σημαντικό.

Ο ΑΠΟΕΛ ιδρύθηκε το 1926 και η Ομόνοια το 1948.

Ίδρυση ΑΠΟΕΛ και πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την εποχή της ίδρυσης του ΑΠΟΕΛ στην Κύπρο υπήρχαν ελάχιστα σωματεία που ασχολούνταν με το ποδόσφαιρο. Στη Λευκωσία είχαν δημιουργηθεί η Ένωσις Νέων Τραστ στην οποία συγκεντρώθηκε η κοινωνική ελίτ της Λευκωσίας (γιατροί, δικηγόροι, δικαστικοί, έμποροι κ.α.) και ο Ποδοσφαιρικός Σύνδεσμος Πανεργατικός, τα μέλη του οποίου άνηκαν κυρίως στην εργατική τάξη.[1][2]

Το 1922 έφτασε στην Κύπρο ο εξ Αλεξάνδρειας ελληνικής καταγωγής Γεώργιος Πούλιας, ο οποίος ήταν ένας ισχυρός και δραστήριος οικονομικός παράγοντας της εποχής, με εμπλοκή και στην πολιτική.[3] Ο Γεώργιος Πούλιας ήταν λάτρης του αθλητισμού και ειδικά του ποδοσφαίρου. Ασχολήθηκε αμέσως με τα αθλητικά δρώμενα της Κύπρου.[4] Ανέπτυξε εξωδιοικητική ανάμιξη στην ποδοσφαιρική ομάδα του Τραστ. Αίτημα του να εγγραφεί ως μέλος της ομάδας απορρίφθηκε, μάλλον από φόβο να μην περιέλθει το σωματείο στην κυριαρχία του λόγω της οικονομικής του δύναμης.[3] Εμπνευστής της ίδρυσης του νέου σωματείου ήταν ο ποδοσφαιριστής του Τραστ Διομήδης Συμεωνίδης,[3] ο οποίος είχε αναπτύξει μια φιλική σχέση με τον Γεώργιο Πούλια.[5] Την ιδέα του Διομήδη Συμεωνίδη για ίδρυση νέου σωματείου ενστερνίστηκε και υλοποίησε ο Γεώργιος Πούλιας,[6] δρομολογώντας ενέργειες ώστε να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη μεταξύ ατόμων που συμφωνούσαν μαζί τους. Η σύσκεψη οδήγησε στην ιδρυτική συνέλευση της 8ης Νοεμβρίου 1926.[3][5][7] Το νέο σωματείο ονομάστηκε Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας (Π.Ο.Ε.Λ.).[3][7]

Το 1928 το σωματείο μετονομάστηκε σε Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας (Α.Π.Ο.Ε.Λ.).[3] Το νέο σωματείο αγκαλιάστηκε από όλα τα κοινωνικά στρώματα της Λευκωσίας, ενώ ο Τραστ συνέχισε να εκπροσωπεί την κοινωνική ελίτ της πόλης.[3] Η ποδοσφαιρική ομάδα του ΑΠΟΕΛ συμμετείχε στα πρωταθλήματα πόλεων.[8][9] Το 1934 ιδρύεται η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ), με τον ΑΠΟΕΛ να αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά της μέλη.[10][11] Η ΚΟΠ ανέλαβε την διοργάνωση του πρωταθλήματος Α΄ κατηγορίας και του κυπέλλου Κύπρου. Την εποχή εκείνη το σημαντικότερο παιχνίδι στο νεοσύστατο κυπριακό πρωτάθλημα ήταν τα παιχνίδια μεταξύ ΑΠΟΕΛ και Τραστ.[12] Μέχρι το 1938 που ο Τραστ διαλύθηκε.

Ίδρυση Ομόνοιας και πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ομόνοια ιδρύθηκε το 1948. Την περίοδο ίδρυσης της Ομόνοιας, στην Ελλάδα υπήρχαν πολιτικές αναταραχές λόγω της διαμάχης μεταξύ δεξιών και αριστερών στον ελληνικό εμφύλιο. Η κατάσταση στην Ελλάδα μεταφέρθηκε και στην Κύπρο και διείσδυσε τόσο στην πολιτική ζωή του τόπου, όσο και στον αθλητισμό.[13] Οι περισσότεροι αθλητικοί παράγοντες ασχολούνταν και με την πολιτική. Οι αριστεροί αθλητές αποκλείονταν από τους συλλόγους της εποχής ώσυε να επικρατεί σε αυτούς το εθνικόφρονο κλίμα.[14][15] Λόγω των περιορισμών αυτών, οι αριστεροί αθλητές και φίλαθλοι ίδρυσαν νέα σωματεία. Στις 7 Μαρτίου 1948 ιδρύεται η Νέα Σαλαμίνα στην Αμμόχωστο και στις 10 Απριλίου 1948 η Αλκή στη Λάρνακα.

Πριν από τους παγκύπριους αγώνες στίβου το Μάιο του 1948, ο ΣΕΓΑΣ, (Σύνδεσμος Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων), ζήτησε από όλους τους Γυμναστικούς Συλλόγους της Κύπρου, τα μέλη και τους αθλητές τους, να υπογράψουν δημόσια διακήρυξη όπου θα εκφράζουν την υποστήριξη τους προς τη Δεξιά παράταξη στον ελληνικό εμφύλιο, θα δήλωναν «εθνικοφρόνων φρονημάτων» και θα καταδίκαζαν τη δράση της Αριστεράς.[13][14] Οι Γυμναστικοί Σύλλογοι και οι δεξιοί αθλητές υπέγραψαν τις δηλώσεις αυτές. Ο μόνος σύλλογος που αρνήθηκε να υπογράψει τη δήλωση αυτή ήταν ο Γυμναστικός Σύλλογος «Κινύρας» Πάφου και για αυτό τον απέκλεισαν από τους αγώνες. Οι προοδευτικοί αθλητές ήταν αντίθετοι με τη δήλωση που έκαναν οι σύλλογοι τους, αρνήθηκαν να υπογράψουν τις δηλώσεις και να αποκηρύξουν τα ιδεολογικά τους πιστεύω.[13][14] Επιπρόσθετα, οι αριστεροί αθλητές αποφάσισαν να στηρίξουν τον Γυμναστικό Σύλλογο «Κινύρα» Πάφου, αν τελικά δεν του επέτρεπαν να λάβει μέρος στους Παγκύπριους Αγώνες. Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο ΓΣΕ απαγόρευσε στη Νέα Σαλαμίνα την είσοδος των αθλητών της στάδιο ΓΣΕ.[13][14] Αντίστοιχα, ο Γυμναστικός Σύλλογος Ζήνωνας (ΓΣΖ) σε γενική συνέλευση, απαγόρευσε από την Αλκή να χρησιμοποιεί το στάδιο της Λάρνακας.[14][16] Αντίστοιχη πρόταση για αποκλεισμό Τούρκων και καθολικών απορρίφθηκε. Στη Λευκωσία είχε ιδρυθεί μέσα στο Μάιο ο Ορφέας Λευκωσίας.

Τον ίδιο μήνα, ο ΑΠΟΕΛ απέστειλε τηλεγράφημα στο ΣΕΓΑΣ, «εγκάρδιο αδελφικό χαιρετισμό σε ολόκληρη την ελληνική αθλούμενη νεολαία» κι ευχόταν, «όπως τερματισθεί η εθνοκτόνος ανταρσία» στην Ελλάδα. Η διοίκηση του σωματείου κάλεσε όλους τους αθλητές και ποδοσφαιριστές του σωματείου να προσυπογράψουν σχετική δήλωση, με την οποία θα συνηγορούσαν με το περιεχόμενο του τηλεγραφήματος. Οι αριστεροί παράγοντες και αθλητές του ΑΠOEΛ θεώρησαν το χαρακτηρισμό «εθνοκτόνος ανταρσία», πρόκληση και κομματική τοποθέτηση του σωματείου τους. Μερικοί ποδοσφαιριστές του ΑΠΟΕΛ διαχώρισαν τη θέση τους και αρνήθηκαν να υπογράψουν τις δηλώσεις. Από εκεί και πέρα, ανέλαβε δράση ο Τύπος, ο οποίος με συνεχή ρεπορτάζ και σχόλιά του, έριχνε λάδι στη φωτιά, πυροδοτώντας την τελική έκρηξη. Ακολούθησε η επ΄ αόριστον τιμωρία πέντε αθλητών του AΠOEΛ από το σωματείο τους. Έτσι, οι ποδοσφαιριστές αυτοί αποσκίρτησαν από τον AΠOEΛ και μαζί με αρκετούς άλλους ίδρυσαν στις 4 Ιουνίου 1948 νέο σωματείο στη Λευκωσία, τον Αθλητικό Σύλλογο Ομόνοια Λευκωσίας.[14][16] Από την πρώτη μέρα της ίδρυσης της η Ομόνοια συγκέντρωσε χιλιάδες οπαδούς, οι οποίοι αυξάνονταν μετά τις επιτυχίες της ομάδας. Οι φίλαθλοι της προέρχονταν κυρίως από την αριστερή εργατική λαϊκή τάξη. Η Ομόνοια τις επόμενες δεκαετίες έγινε η λαοφιλέστερη ομάδα της Κύπρου και χαρακτηρίστηκε ως «ομάδα του λαού».[17]

Λόγο των αριστερών φρονημάτων των μελών τους, τα νέα σωματεία δεν γίνονταν δεκτά στις τάξεις της ΚΟΠ και έτσι προχώρησαν στην ίδρυση μιας νέας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, της Κυπριακής Ερασιτεχνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΚΕΠΟ), το Δεκέμβριο του 1948.[18][19][20] Η νέα ομοσπονδία, που διοργάνωνε πρωταθλήματα και κύπελλα,[21] έγινε αφορμή για να στραφούν στα γήπεδα χιλιάδες νέοι φίλαθλοι. Οι αγώνες του πρωταθλήματος της ΚΕΠΟ προσέλκυαν πολύ περισσότερους φιλάθλους από αυτούς της ΚΟΠ.[22][17] Τα σωματεία μέλη της ΚΕΠΟ ήταν υπέρ της ενοποίησης του κυπριακού ποδοσφαίρου. Προσπαθούσαν για τρία συνεχόμενα χρόνια να πείσουν την ΚΟΠ να τα δεχθεί ως μέλη της, αλλά η ΚΟΠ απέρριπτε το αίτημα τους.[23] Δύο ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες και η διεξαγωγή δύο πρωταθλημάτων σε μια μικρή χώρα, όπως η Κύπρος, ήταν κάτι το πρωτοφανές. Δημιουργούνταν προβλήματα οικονομικής φύσεως και αθλητικών υποδομών. Ο διαχωρισμός αποτελούσε τροχοπέδη στις προοπτικές για πρόοδο και ανάπτυξη του κυπριακού ποδοσφαίρου.[13][24][25][26] Επιπρόσθετα, τα σωματεία θεωρούσαν ότι το πνεύμα του αθλητισμού είναι η συναδέλφωση και φιλία και όχι διαχωρισμός και διακρίσεις. Οι βάσεις για την ενοποίηση του Κυπριακού Ποδοσφαίρου άρχισαν να μπαίνουν με την πρώτη έκδοση της αθλητικής εφημερίδας Αθλητική, η οποία άρχισε σταυροφορία υπέρ της ενοποίησης το Δεκέμβριο του 1952. Μέσω της ίδιας εφημερίδας ακούστηκαν για πρώτη φορά φωνές για ενοποίηση, πέρα από το χώρο της ΚΟΠ (ξένοι προπονητές σωματείων ΚΟΠ). Η ΚΟΠ καταδίκασε τις δηλώσεις των προπονητών των δικών της σωματείων θεωρώντας πως «ήταν αντίθετες με το πνεύμα της Ομοσπονδίας».[25] Οι παράγοντες της ΚΟΠ αρχικά κράτησαν εχθρική στάση καταδικάζοντας όσους ενεργούσαν υπέρ της ενοποίησης.[25] Το καλοκαίρι του 1953 όλοι σχεδόν οι κορυφαίοι αθλητικοί παράγοντες της εποχής τάσσονταν υπέρ της ενοποίησης του κυπριακού ποδοσφαίρου. Τον Αύγουστο του 1953 η Ομόνοια, η Νέα Σαλαμίνα, η Αλκή και ο Ανταίος υπέβαλλαν κοινή αίτηση στην ΚΟΠ για εγγραφή στη δύναμη της ως σωματεία Α΄ κατηγορίας. Τον επόμενο μήνα, στις 19 Σεπτεμβρίου 1953, η ΚΟΠ έκανε δεκτή την αίτηση της Ομόνοιας, της Νέας Σαλαμίνας και του Ανταίου για ένταξη τους στην ΚΟΠ.[25][27][28] Η πολεμική όμως της ΚΟΠ προς τα σωματεία αυτά συνεχίστηκε.[25] Απέρριψε την αίτηση της Αλκής, του Ορφέα και του Νέου Αστέρα Μόρφου (τα δύο πρώτα εντάχθηκαν ένα χρόνο αργότερα),[27] ενώ επικαλούμενη το καταστατικό της, υποστήριξε ότι μόνο μια ομάδα έπρεπε να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας και οι άλλες δύο στην Β΄ κατηγορία. Τα σωματεία της ΚΕΠΟ αποδέχτηκαν τις προϋποθέσεις αυτές με σκοπό να επιτευχθεί τελικά η ενοποίηση. Σε ειδική συνεδρία της ΚΕΠΟ αποφασίστηκε να ενταχθεί στην Α΄ κατηγορία η Ομόνοια και στη Β΄ κατηγορία η Νέα Σαλαμίνα και ο Ανταίος.[29] Μετά τις εξελίξεις αυτές, η ΚΕΠΟ αυτοδιαλύθηκε.[24]

Πρώτος αγώνας (φιλικός)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο παιχνίδι μεταξύ ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια διεξήχθη λίγο μετά την ενοποίηση του κυπριακού ποδοσφαίρου. Ο αγώνας ήταν φιλικός και πραγματοποιήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1953 στο Παλιό Γ.Σ.Π., με τον ΑΠΟΕΛ να κερδίζει με 2–0.[30][31] Σύμφωνα με τις εφημερίδες της εποχής, παρατηρήθηκε «η μεγαλύτερη συρροή φιλάθλων της τελευταίας δεκαετίας», ενώ το παιχνίδι ξεκίνησε πριν την προκαθορισμένη ώρα έναρξης (3:15 μ.μ.) λόγω συνωστισμού στις εξέδρες του σταδίου. Οι ποδοσφαιριστές της Ομόνοιας εμφανίστηκαν με λουλούδια στα χέρια και φώναξαν τρεις φορές, «ΑΠΟΕΛ», ενώ οι παίκτες του ΑΠΟΕΛ ανταπέδωσαν  φωνάζοντας τρεις φορές, «Ομόνοια». Οι φίλαθλοι κάθισαν ανάμεικτα στην εξέδρα, όπου βρήκαν. Οι εισπράξεις ήταν 500 λίρες. Ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε 2–0 με γκολ του Σιαντρή (11’) και του Ππόλου (40’).[32][31][33][34] Διαιτητής της συνάντησης ήταν ο Άγγλος Ντίκινσον.[31]

Ενδεκάδες:

ΑΠΟΕΛ: Αντρίκκος, Αναστασιάδης, Κώστας Ταλιάνος, Στυλιανόπουλος, Λαζαρίδης, Λοΐζος, Ανδρέας Σταυρινίδης «Σιαντρής», Κκερεμένος, Νικούδι, Γρηγοριάδης, Γεώργιος Ππόλος

Ομόνοια: Πέπης, Τάκης, Σταύρος Ψύλλος, Λιονταρής, Αγησίλαος Τσιαλής, Γεώργιος Γιωρκάτζης, Σωτήρης, Γιάννος, Στέφος, Κώτσιος, Κώστας Λυμπουρής

Πρώτος επίσημος αγώνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρώτος επίσημος αγώνας μεταξύ των δύο ομάδων έγινε στις 12 Δεκεμβρίου 1953 στα πλαίσια του παγκυπρίου πρωταθλήματος 1953–54. Ο αγώνας αυτός έγινε στα πλαίσια της πρώτης αγωνιστικής του πρωταθλήματος στην κοινή έδρα τους, στο παλιό ΓΣΠ. Τυπικά γηπεδούχος ήταν η Ομόνοια. Ο αγώνας τελείωσε ισόπαλος χωρίς τέρματα.[32][31][35][36] Διαιτητής του πρώτου επίσημου αγώνα ήταν ο Βάσος Αϊβαλιώτης.[37]

Ενδεκάδες[37]:

Ομόνοια: (Πάμπος Αβρααμίδης) Ντίνος Ζαχαριάδης, Τάκης Αντωνίου, Χαμπής Φιλίππου, Αγησίλαος Τσιαλής, Σταύρος Ψύλλος, Γεώργιος Γιωρκάτζης, Μηλίκος Δημητρίου, Γιάννος Γεωργίου, Σωτηράκης Παναγή, Κώτσιος Δημοσθένους, Κώστας Λυμπουρής

ΑΠΟΕΛ: (Μπέλλα Γκούντμαν) Λέλλος Γεωργιάδης, Τάκης Αναστασιάδης, Θεόδωρος Στυλιανόπουλος, Λοϊζος Λουκά, Κώστας Ταλιάνος, Ανδρέας Λαζαρίδης, Ηρόδοτος Γρηγοριάδης, Ανδρέας Σταυρινίδης «Σιαντρής», Γεώργιος Ππόλος, Λοϊζος Παντελίδης, Νίκος Ιακωβίδης «Νικούδι»

Έδρα αγώνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ποδοσφαιρική ομάδα του ΑΠΟΕΛ χρησιμοποιούσε ως έδρα το παλιό ΓΣΠ από την ίδρυση της έως και το 1978. Η Ομόνοια χρησιμοποίησε το στάδιο αυτό ως έδρα από το 1953 (έως το 1978), μετά την ενοποίηση του κυπριακού ποδοσφαίρου, αφού την περίοδο 1948–1953 δεν της επιτρεπόταν από τις αρχές του ΓΣΠ. Ως εκ τούτου, οι αγώνες μεταξύ των δύο ομάδων από το 1953 έως το 1978 διεξάγονταν στο παλιό ΓΣΠ.

Το 1978 εγκαινιάστηκε το Μακάρειο Στάδιο το οποίο αποτέλεσε έδρα των δύο ομάδων ως το 1999 που εγκαινιάστηκε το νέο ΓΣΠ. Από τότε οι δύο ομάδες αγωνίζονται σε αυτό το στάδιο, το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα στάδιο της Κύπρου.

Μονάχα ένας αγώνας έγινε σε ουδέτερο γήπεδο, στο Τσίρειο Στάδιο στη Λεμεσό,[12] την περίοδο 1992–93.

Στατιστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνολικά στατιστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον πίνακα που ακολουθεί, παρουσιάζεται η συνολική προϊστορία των αναμετρήσεων ανάμεσα στον ΑΠΟΕΛ και στην Ομόνοια για τις επίσημες διοργανώσεις (Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Super Cup).

Συνολικά
Ομάδα Αγώνες Νίκες Ισοπαλίες Ήττες ΓΥ. ΓΚ.
ΑΠΟΕΛ 199 81 58 60 288 237
Ομόνοια 199 60 58 81 237 288
Σύνολο 199 141 58 141 525 525

Στατιστικά ανά διοργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι δύο ομάδες αγωνίστηκαν μαζί σε τρεις διοργανώσεις: στο πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας, στο κύπελλο Κύπρου και στο Super Cup. Ο πίνακας που ακολουθεί παρουσιάζει τα συνολικά στατιστικά των αγώνων των δύο ομάδων ανά διοργάνωση.

Συνολικά
Διοργάνωση Αγώνες Νίκες ΑΠΟΕΛ Ισοπαλίες Νίκες Ομόνοιας ΓΥ ΑΠΟΕΛ ΓΥ Ομόνοιας
Πρωτάθλημα 160 62 50 48 229 190
Κύπελλο 34 16 8 10 50 37
Super Cup 5 3 0 2 9 10
Σύνολο 199 81 58 60 288 237

Ο πίνακας που ακολουθεί παρουσιάζει τα στατιστικά των αγώνων των δύο ομάδων ανά διοργάνωση με τυπικά γηπεδούχο τον ΑΠΟΕΛ (οι δύο ομάδες χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν κοινή έδρα).

Με γηπεδούχο τον ΑΠΟΕΛ
Διοργάνωση Αγώνες Νίκες ΑΠΟΕΛ Ισοπαλίες Νίκες Ομόνοιας ΓΥ ΑΠΟΕΛ ΓΥ Ομόνοιας
Πρωτάθλημα 79 33 29 18 115 89
Κύπελλο 18 8 5 5 26 20
Super Cup 3 3 0 0 8 5
Σύνολο 101 46 34 23 149 114

Σημείωση: στους 2 τελικούς κυπέλλου και στους 3 αγώνες για το Super Cup στους οποίους νικητής ήταν ο ΑΠΟΕΛ γηπεδούχος θεωρείται ο ΑΠΟΕΛ.


Ο πίνακας που ακολουθεί παρουσιάζει τα στατιστικά των αγώνων των δύο ομάδων ανά διοργάνωση με τυπικά γηπεδούχο την Ομόνοια (οι δύο ομάδες χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν κοινή έδρα).

Με γηπεδούχο την Ομόνοια
Διοργάνωση Αγώνες Νίκες ΑΠΟΕΛ Ισοπαλίες Νίκες Ομόνοιας ΓΥ ΑΠΟΕΛ ΓΥ Ομόνοιας
Πρωτάθλημα 80 29 21 30 114 101
Κύπελλο 16 8 3 5 24 17
Super Cup 2 0 0 2 1 5
Σύνολο 98 38 24 37 139 123

Σημείωση: στον ένα τελικό κυπέλλου και στους 2 αγώνες για το Super Cup στους οποίους νικήτρια ήταν η Ομόνοια γηπεδούχος θεωρείται η Ομόνοια.

Αποτελέσματα ανά διοργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωτάθλημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας, οι δύο ομάδες αγωνίστηκαν μαζί σε 58 επίσημα πρωταθλήματα Α΄ κατηγορίας (δεν συμπεριλαμβάνεται η περίοδος 2016–17 η οποία είναι σε εξέλιξη). Επιπλέον, αγωνίστηκαν μαζί και στο πρωτάθλημα της περιόδου 1963–64, το οποίο όμως διακόπηκε. Πριν την διακοπή οι δύο ομάδες αγωνίστηκαν μαζί μόνο μια φορά.[37] Ο αγώνας αυτός θεωρείται επίσημος.

Από τα 59 πρωταθλήματα,

  1. στα 48 οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν από 2 φορές
  2. στα 9 αναμετρήθηκαν από τέσσερις φορές καθώς το πρωτάθλημα διεξαγόταν σε δύο φάσειςα
  3. την περίοδο 1994–95 διεξήχθησαν τρεις αγώνες (δύο στην έδρα του ΑΠΟΕΛ και ένας στην έδρα της Ομόνοιας) επειδή το πρωτάθλημα είχε διεξαχθεί σε τρεις γύρους.

Από την περίοδο 1953-54 το ντέρμπι των αιωνίων δεν διεξήχθη μοναχά σε 3 επίσημες διοργανώσεις του πρωταθλήματος Α΄ κατηγορίας:

  1. την περίοδο 1972–73 δεν διεξήχθη το ντέρμπι των αιωνίων επειδή η Ομόνοια συμμετείχε στην Α΄ Εθνική Ελλάδας και όχι στην Α΄ κατηγορία Κύπρου[38]
  2. την περίοδο 1973–74 δεν διεξήχθη το ντέρμπι των αιωνίων επειδή ο ΑΠΟΕΛ συμμετείχε στην Α΄ Εθνική Ελλάδας και όχι στην Α΄ κατηγορία Κύπρου[38]
  3. την περίοδο 1974–75 δεν διεξήχθησαν επίσημα παιχνίδια μεταξύ των δύο ομάδων επειδή ο ΑΠΟΕΛ συμμετείχε ανεπίσημα στο πρωτάθλημα.[38]
Αποτελέσματα των δύο ομάδων στο πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας [39][40][37][41]
Περίοδος Αγωνιστική Ημερομηνία Γηπεδούχος Στάδιο Αποτέλεσμα
1953-54 12-12-1953 Ομόνοια Παλιό Γ.Σ.Π. 0 – 0[35][36]
09-01-1954 ΑΠΟΕΛ Παλιό Γ.Σ.Π. 1 – 0[35][42]
1954-55 04-12-1954 ΑΠΟΕΛ Παλιό Γ.Σ.Π. 0 – 0
18-05-1955 Ομόνοια Παλιό Γ.Σ.Π. 0 – 2
1955-56 24-12-1955 Ομόνοια Παλιό Γ.Σ.Π. 0 – 0
31-03-1956 ΑΠΟΕΛ Παλιό Γ.Σ.Π. 1 – 2[42]
1956-57 02-05-1957 ΑΠΟΕΛ Παλιό Γ.Σ.Π. 1 – 2
30-06-1957 Ομόνοια Παλιό Γ.Σ.Π. 2 – 1
1957-58 01-03-1958 Ομόνοια Παλιό Γ.Σ.Π. 1 – 0
11-05-1958 ΑΠΟΕΛ Παλιό Γ.Σ.Π. 1 – 1
1959-60 29-11-1959 Ομόνοια Παλιό Γ.Σ.Π. 1 – 0
19-03-1960 ΑΠΟΕΛ Παλιό Γ.Σ.Π. 1 – 2
1960-61 03-12-1960 ΑΠΟΕΛ Παλιό Γ.Σ.Π. 1 – 3
04-03-1961 Ομόνοια Παλιό Γ.Σ.Π. 3 – 2
1961-62 20-12-1961 Ομόνοια Παλιό Γ.Σ.Π. 2 – 0
20-06-1962 ΑΠΟΕΛ Παλιό Γ.Σ.Π. 2 – 3
1962-63 17-11-1962 ΑΠΟΕΛ Παλιό Γ.Σ.Π. 3 – 1
02-03-1963 Ομόνοια Παλιό Γ.Σ.Π. 2 – 2
1963-64 19-10-1963 Ομόνοια Παλιό Γ.Σ.Π. 1 – 0
1964-65 05-12-1964 Ομόνοια Παλιό Γ.Σ.Π. 1 – 5[42]
17-04-1965 ΑΠΟΕΛ Παλιό Γ.Σ.Π. 3 – 2
1965-66 27-11-1965 Ομόνοια Παλιό Γ.Σ.Π. 2 – 2
28-02-1966 ΑΠΟΕΛ Παλιό Γ.Σ.Π. 0 – 2
1966-67 28-11-1966 Ομόνοια Παλιό Γ.Σ.Π. 1 – 1
18-02-1967 ΑΠΟΕΛ Παλιό Γ.Σ.Π. 2 – 2
1967-68 13-11-1967 ΑΠΟΕΛ Παλιό Γ.Σ.Π. 1 – 1
10-03-1968 Ομόνοια Παλιό Γ.Σ.Π. 2 – 6[42]
1968-69 04-01-1969 ΑΠΟΕΛ Παλιό Γ.Σ.Π. 0 – 1
01-03-1969 Ομόνοια Παλιό Γ.Σ.Π. 2 – 1
1969-70 02-11-1969 ΑΠΟΕΛ Παλιό Γ.Σ.Π. 3 – 2
01-02-1970 Ομόνοια Παλιό Γ.Σ.Π. 1 – 0
1970-71 10-10-1970 Ομόνοια Παλιό Γ.Σ.Π. 2 – 4
10-02-1971 ΑΠΟΕΛ Παλιό Γ.Σ.Π. 0 – 0
1971-72 10-10-1971 ΑΠΟΕΛ Παλιό Γ.Σ.Π. 1 – 1
09-01-1972 Ομόνοια Παλιό Γ.Σ.Π. 1 – 0
1975-76 3η αγωνιστική 19-10-1975 Ομόνοια Παλιό Γ.Σ.Π. 0 – 1[36]
16η αγωνιστική 01-02-1976 ΑΠΟΕΛ Παλιό Γ.Σ.Π. 0 – 1[36]
1976-77 16-01-1977 Ομόνοια Παλιό Γ.Σ.Π. 0 – 3
30-04-1977 ΑΠΟΕΛ Παλιό Γ.Σ.Π. 0 – 0
1977-78 14-01-1978 Ομόνοια Παλιό Γ.Σ.Π. 1 – 1
23-04-1978 ΑΠΟΕΛ Παλιό Γ.Σ.Π. 1 – 2
1978-79 03-12-1978 ΑΠΟΕΛ Παλιό Γ.Σ.Π. 0 – 0
18-03-1979 Ομόνοια Μακάρειο Στάδιο 1 – 1
1979-80 24-11-1979 Ομόνοια Μακάρειο Στάδιο 1 – 0
23-10-1980 ΑΠΟΕΛ Μακάρειο Στάδιο 1 – 2
1980-81 04-01-1981 Ομόνοια Μακάρειο Στάδιο 2 – 1
04-04-1981 ΑΠΟΕΛ Μακάρειο Στάδιο 1 – 0
1981-82 25-10-1981 ΑΠΟΕΛ Μακάρειο Στάδιο 1 – 1
30-01-1982 Ομόνοια Μακάρειο Στάδιο 1 – 0
1982-83 10-10-1982 ΑΠΟΕΛ Μακάρειο Στάδιο 0 – 0
16-01-1983 Ομόνοια Μακάρειο Στάδιο 1 – 0
1983-84 30-10-1983 Ομόνοια Μακάρειο Στάδιο 1 – 1
12-02-1984 ΑΠΟΕΛ Μακάρειο Στάδιο 2 – 2
1984-85 20-01-1985 Ομόνοια Μακάρειο Στάδιο 5 – 3[35]
18-05-1985 ΑΠΟΕΛ Μακάρειο Στάδιο 0 – 0
1985-86 15-12-1985 Ομόνοια Μακάρειο Στάδιο 0 – 2
15-03-1986 ΑΠΟΕΛ Μακάρειο Στάδιο 1 – 1
1986-87 25-10-1986 ΑΠΟΕΛ Μακάρειο Στάδιο 1 – 0
01-03-1987 Ομόνοια Μακάρειο Στάδιο 2 – 1
1987-88 24-01-1988 Ομόνοια Μακάρειο Στάδιο 0 – 0
29-05-1988 ΑΠΟΕΛ Μακάρειο Στάδιο 1 – 0
1988-89 06-11-1988 ΑΠΟΕΛ Μακάρειο Στάδιο 0 – 5[35][42]
19-02-1989 Ομόνοια Μακάρειο Στάδιο 0 – 1
1989-90 15-10-1989 Ομόνοια Μακάρειο Στάδιο 1 – 2
11-02-1990 ΑΠΟΕΛ Μακάρειο Στάδιο 1 – 0
1990-91 04-11-1990 ΑΠΟΕΛ Μακάρειο Στάδιο 1 – 1
09-02-1991 Ομόνοια Μακάρειο Στάδιο 1 – 2
1991-92 14-12-1991 ΑΠΟΕΛ Μακάρειο Στάδιο 2 – 0
22-03-1992 Ομόνοια Μακάρειο Στάδιο 3 – 3
1992-93 13-01-1993 ΑΠΟΕΛ Τσίρειο Στάδιο 2 – 2
15-05-1993 Ομόνοια Μακάρειο Στάδιο 3 – 2
1993-94 09-01-1994 Ομόνοια Μακάρειο Στάδιο 3 – 1
16-04-1994 ΑΠΟΕΛ Μακάρειο Στάδιο 3 – 2
1994-95 29-10-1994 Ομόνοια Μακάρειο Στάδιο 5 – 2[42]
14-01-1995 ΑΠΟΕΛ Μακάρειο Στάδιο 1 – 1
20-05-1995 ΑΠΟΕΛ Μακάρειο Στάδιο 3 – 3
1995-96 06-01-1996 Ομόνοια Μακάρειο Στάδιο 2 – 4
05-05-1996 ΑΠΟΕΛ Μακάρειο Στάδιο 1 – 1
1996-97 11η αγωνιστική ΑΠΟΕΛ Μακάρειο Στάδιο 2 – 2
23η αγωνιστική 12-04-1997 Ομόνοια Μακάρειο Στάδιο 1 – 0
1997-98 10η αγωνιστική 29-11-1997 Ομόνοια Μακάρειο Στάδιο 1 – 1
22η αγωνιστική 04-04-1998 ΑΠΟΕΛ Μακάρειο Στάδιο 0 – 0
1998-99 10η αγωνιστική 28-11-1998 ΑΠΟΕΛ Μακάρειο Στάδιο 1 – 2
22η αγωνιστική 20-03-1999 Ομόνοια Μακάρειο Στάδιο 1 – 0
1999-00 12η αγωνιστική 18-12-1999 ΑΠΟΕΛ Νέο Γ.Σ.Π. 3 – 3
24η αγωνιστική 15-04-2000 Ομόνοια Νέο Γ.Σ.Π. 3 – 2
2000-01 8η αγωνιστική 18-11-2000 ΑΠΟΕΛ Νέο Γ.Σ.Π. 1 – 0
20η αγωνιστική 24-02-2001 Ομόνοια Νέο Γ.Σ.Π. 3 – 2
2001-02 3η αγωνιστική 29-09-2001 ΑΠΟΕΛ Νέο Γ.Σ.Π. 3 – 0[43]
15η αγωνιστική 02-02-2002 Ομόνοια Νέο Γ.Σ.Π. 2 – 1[44]
2002-03 13η αγωνιστική 07-12-2002 ΑΠΟΕΛ Νέο Γ.Σ.Π. 0 – 0[45]
25η αγωνιστική 04-05-2003 Ομόνοια Νέο Γ.Σ.Π. 3 – 4[46]
2003-04 13η αγωνιστική 0-12-2003 Ομόνοια Νέο Γ.Σ.Π. 0 – 1[47]
25η αγωνιστική 18-04-2004 ΑΠΟΕΛ Νέο Γ.Σ.Π. 1 – 2[48]
2004-05 5η αγωνιστική 23-10-2004 ΑΠΟΕΛ Νέο Γ.Σ.Π. 3 – 1[49]
18η αγωνιστική 19-02-2005 Ομόνοια Νέο Γ.Σ.Π. 1 – 1[50]
2005-06 10η αγωνιστική 12-11-2005 ΑΠΟΕΛ Νέο Γ.Σ.Π. 2 – 1[51]
23η αγωνιστική 08-04-2006 Ομόνοια Νέο Γ.Σ.Π. 1 – 0[52]
2006-07 1η αγωνιστική 13-08-2006 Ομόνοια Νέο Γ.Σ.Π. 1 – 2[53]
14η αγωνιστική 16-12-2006 ΑΠΟΕΛ Νέο Γ.Σ.Π. 2 – 2[54]
2007-08 12η αγωνιστική 08-12-2007 ΑΠΟΕΛ Νέο Γ.Σ.Π. 1 – 0[55]
25η αγωνιστική 15-03-2008 Ομόνοια Νέο Γ.Σ.Π. 2 – 1[56]
27η αγωνιστική 29-03-2008 Ομόνοια Νέο Γ.Σ.Π. 1 – 2[57]
31η αγωνιστική 03-05-2008 ΑΠΟΕΛ Νέο Γ.Σ.Π. 2 – 2[58]
2008-09 5η αγωνιστική 20-10-2008 ΑΠΟΕΛ Νέο Γ.Σ.Π. 3 – 2[59]
18η αγωνιστική 17-01-2009 Ομόνοια Νέο Γ.Σ.Π. 0 – 1[60]
28η αγωνιστική 06-04-2009 Ομόνοια Νέο Γ.Σ.Π. 1 – 2[61]
32η αγωνιστική 09-05-2009 ΑΠΟΕΛ Νέο Γ.Σ.Π. Μηδενισμόςα[62][63][64][65]
2009-10 13η αγωνιστική 13-12-2009 Ομόνοια Νέο Γ.Σ.Π. 1 – 1[66]
26η αγωνιστική 21-03-2010 ΑΠΟΕΛ Νέο Γ.Σ.Π. 1 – 2[67]
27η αγωνιστική 28-03-2010 ΑΠΟΕΛ Νέο Γ.Σ.Π. 0 – 1[68]
31η αγωνιστική 02-05-2010 Ομόνοια Νέο Γ.Σ.Π. 1 – 0[69]
2010-11 5η αγωνιστική 03-10-2010 ΑΠΟΕΛ Νέο Γ.Σ.Π. 3 – 0[70]
18η αγωνιστική 22-01-2011 Ομόνοια Νέο Γ.Σ.Π. 0 – 1[71]
28η αγωνιστική 10-04-2011 ΑΠΟΕΛ Νέο Γ.Σ.Π. 2 – 0[72]
32η αγωνιστική 11-05-2011 Ομόνοια Νέο Γ.Σ.Π. 1 – 0[73]
2011-12 13η αγωνιστική 11-12-2011 Ομόνοια Νέο Γ.Σ.Π. 1 – 3[74]
26η αγωνιστική 23-03-2012 ΑΠΟΕΛ Νέο Γ.Σ.Π. 0 – 0[75]
27η αγωνιστική 31-03-2012 Ομόνοια Νέο Γ.Σ.Π. 1 – 2[76]
31η αγωνιστική 05-05-2012 ΑΠΟΕΛ Νέο Γ.Σ.Π. 1 – 2[77]
2012-13 5η αγωνιστική 07-10-2012 Ομόνοια Νέο Γ.Σ.Π. 0 – 0[78]
18η αγωνιστική 19-01-2013 ΑΠΟΕΛ Νέο Γ.Σ.Π. 1 – 1[79]
27η αγωνιστική 06-04-2013 Ομόνοια Νέο Γ.Σ.Π. 3 – 0[80]
31η αγωνιστική 21-05-2013 ΑΠΟΕΛ Νέο Γ.Σ.Π. 4 – 3[81]
2013-14 13η αγωνιστική 16-12-2013 ΑΠΟΕΛ Νέο Γ.Σ.Π. 2 – 0[82]
26η αγωνιστική 19-03-2014 Ομόνοια Νέο Γ.Σ.Π. 0 – 0[83]
29η αγωνιστική 05-04-2014 Ομόνοια Νέο Γ.Σ.Π. 0 – 0[84]
34η αγωνιστική 07-05-2014 ΑΠΟΕΛ Νέο Γ.Σ.Π. 2 – 1[85]
2014-15 11η αγωνιστική 30-11-2014 ΑΠΟΕΛ Νέο Γ.Σ.Π. 1 – 0[86]
22η αγωνιστική 28-02-2015 Ομόνοια Νέο Γ.Σ.Π. 1 – 1[87]
24η αγωνιστική 14-03-2015 Ομόνοια Νέο Γ.Σ.Π. 1 – 1[88]
29η αγωνιστική 02-05-2015 ΑΠΟΕΛ Νέο Γ.Σ.Π. 3 – 2[89]
2015-16 10η αγωνιστική 09-11-2015 Ομόνοια Νέο Γ.Σ.Π. 2 – 2[90]
23η αγωνιστική 13-02-2016 ΑΠΟΕΛ Νέο Γ.Σ.Π. 2 – 0[91]
28η αγωνιστική 12-03-2016 ΑΠΟΕΛ Νέο Γ.Σ.Π. 2 – 1[92]
33η αγωνιστική 23-04-2016 Ομόνοια Νέο Γ.Σ.Π. 0 – 2[93]
2016-17 13η αγωνιστική 03-12-2016 Ομόνοια Νέο Γ.Σ.Π. 1 – 4[94]
26η αγωνιστική 04-03-2017 ΑΠΟΕΛ Νέο Γ.Σ.Π. 2 – 1
30η αγωνιστική 09-04-2017 ΑΠΟΕΛ Νέο Γ.Σ.Π. 1 – 0
35η αγωνιστική 03-05-2017 Ομόνοια Νέο Γ.Σ.Π. 1 – 3
2017-18 12η αγωνιστική 17-11-2017 Ομόνοια Νέο Γ.Σ.Π. 1 – 3
25η αγωνιστική 17-02-2018 ΑΠΟΕΛ Νέο Γ.Σ.Π. 2 – 1
27η αγωνιστική 04-03-2018 Ομόνοια Νέο Γ.Σ.Π. 0 – 2
32η αγωνιστική 15-04-2018 ΑΠΟΕΛ Νέο Γ.Σ.Π. 4 – 1
2018-19 2η αγωνιστική 31-10-2018 ΑΠΟΕΛ Νέο Γ.Σ.Π. 2 – 0
13η αγωνιστική 16-12-2018 Ομόνοια Νέο Γ.Σ.Π. 1 – 2
26η αγωνιστική 30-03-2019 ΑΠΟΕΛ Νέο Γ.Σ.Π. 1 – 1
31η αγωνιστική 11-05-2019 Ομόνοια Νέο Γ.Σ.Π. 1 – 2
2019-20 11η αγωνιστική 02-12-2019 Ομόνοια Νέο Γ.Σ.Π. 0 – 0
22η αγωνιστική 02-03-2020 ΑΠΟΕΛ Νέο Γ.Σ.Π. 0 – 0
2020-21 13η αγωνιστική 07-12-2020 ΑΠΟΕΛ Νέο Γ.Σ.Π. 0 – 3
26η αγωνιστική 20-02-2021 Ομόνοια Νέο Γ.Σ.Π. 1 – 0
2021-22 11η αγωνιστική 26-12-2021 ΑΠΟΕΛ Νέο Γ.Σ.Π. 4 – 2
22η αγωνιστική 25-02-2022 Ομόνοια Νέο Γ.Σ.Π. 2 – 4
2022-23 12η αγωνιστική 27-11-2022 ΑΠΟΕΛ Νέο Γ.Σ.Π. 4 – 0
25η αγωνιστική 25-02-2023 Ομόνοια Νέο Γ.Σ.Π. 0 – 2
27η αγωνιστική 11-03-2023 Ομόνοια Νέο Γ.Σ.Π. 1 –1
32η αγωνιστική 01-05-2023 ΑΠΟΕΛ Νέο Γ.Σ.Π.
0 –0
2023-24 3η αγωνιστική 03-09-2023 Ομόνοια Νέο Γ.Σ.Π. 2 –1
16η αγωνιστική 23-12-2023 ΑΠΟΕΛ Νέο Γ.Σ.Π. 3 – 0
30η αγωνιστική 16-03-2024 ΑΠΟΕΛ Νέο Γ.Σ.Π. 0 – 1

αΤην περίοδο 2008–09 οι δύο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες 4 φορές αλλά ο τελευταίος αγώνας τους διακόπηκε λόγω επεισοδίων. Η δικαστική επιτροπή της ΚΟΠ μηδένισε και τις δύο ομάδες. Ο αγώνας αυτός δεν υπολογίζεται στα στατιστικά των αγώνων των δύο ομάδων.

Κύπελλο Κύπρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο κύπελλο Κύπρου, οι δύο ομάδες τέθηκαν αντίπαλες 21 φορές. Συνολικά έδωσαν 34 αγώνες. Τρεις φορές αποτέλεσαν το ζευγάρι του τελικού με τον ΑΠΟΕΛ να έχει 2 νίκες έναντι μιας της Ομόνοιας.[38] Επιπλέον, το ΑΠΟΕΛ πέτυχε 12 προκρίσεις και η Ομόνοια 6.

Αποτελέσματα των δύο ομάδων στο κύπελλο Κύπρου
Περίοδος Φάση Ημερομηνία Γηπεδούχος Στάδιο Αποτέλεσμα Πρόκριση/Κυπελλούχος
1963-64 Προημιτελικά ΑΠΟΕΛ Παλιό ΓΣΠ 2 – 1 ΑΠΟΕΛ
Ομόνοια Παλιό ΓΣΠ 1 – 1
1967-68 Α΄ γύρος ΑΠΟΕΛ Παλιό ΓΣΠ 1 – 0 ΑΠΟΕΛ
1968-69 Τελικός 29-06-1969 - Παλιό ΓΣΠ 1 – 0[95] ΑΠΟΕΛ
1975-76 Ημιτελικά ΑΠΟΕΛ Παλιό ΓΣΠ 1 – 0 ΑΠΟΕΛ
1977-78 Ημιτελικά Ομόνοια Παλιό ΓΣΠ 0 – 2 ΑΠΟΕΛ
1980-81 Α΄ γύρος ΑΠΟΕΛ Μακάρειο Στάδιο 1 – 2 Ομόνοια
1981-82 Ημιτελικά Ομόνοια Μακάρειο Στάδιο 1 – 0 Ομόνοια
1984-85 Προημιτελικά Ομόνοια Μακάρειο Στάδιο 3 – 1 Ομόνοια
ΑΠΟΕΛ Μακάρειο Στάδιο 2 – 3
1986-87 Β΄ γύρος ΑΠΟΕΛ Μακάρειο Στάδιο 1 – 0 ΑΠΟΕΛ
Ομόνοια Μακάρειο Στάδιο 0 – 1
1991-92 Προημιτελικά ΑΠΟΕΛ Μακάρειο Στάδιο 1 – 1 Ομόνοια
Ομόνοια Μακάρειο Στάδιο 3 – 2
1994-95 Ημιτελικά Ομόνοια Μακάρειο Στάδιο 0 – 2 ΑΠΟΕΛ
ΑΠΟΕΛ Μακάρειο Στάδιο 1 – 1
1995-96 Ημιτελικά ΑΠΟΕΛ Μακάρειο Στάδιο 1 – 2 ΑΠΟΕΛ
Ομόνοια Μακάρειο Στάδιο 0 – 2
1996-97 Τελικός 17-05-1997 - Μακάρειο Στάδιο 2 – 0[96] ΑΠΟΕΛ
1998-99 Προημιτελικά ΑΠΟΕΛ Μακάρειο Στάδιο 2 – 2 ΑΠΟΕΛ
Ομόνοια Μακάρειο Στάδιο 0 – 3
1999-00 Τελικός 10-11-1999 - Νέο ΓΣΠ 4 – 2[97] Ομόνοια
2005-06 Ημιτελικά 26-04-2006 ΑΠΟΕΛ Νέο ΓΣΠ 3 – 3[98] ΑΠΟΕΛ
03-05-2006 Ομόνοια Νέο ΓΣΠ 1 – 3
2006-07 Ημιτελικά 11-04-2007 Ομόνοια Νέο ΓΣΠ 1 – 1[99] Ομόνοια
25-04-2007 ΑΠΟΕΛ Νέο ΓΣΠ 1 – 2[100]
2007-08 Ημιτελικά 23-04-2008 Ομόνοια Νέο ΓΣΠ 2 – 1[101] ΑΠΟΕΛ
07-05-2008 ΑΠΟΕΛ Νέο ΓΣΠ 2 – 0[102]
2014-15 Ημιτελικά 08-04-2015 ΑΠΟΕΛ Νέο ΓΣΠ 3 – 0[103] ΑΠΟΕΛ
22-04-2015 Ομόνοια Νέο ΓΣΠ 0 – 0[104]
2020-21 Προημιτελικά 24-02-2021 ΑΠΟΕΛ Νέο ΓΣΠ 1 – 1 ΑΠΟΕΛ
10-03-2021 Ομόνοια Νέο ΓΣΠ 0 – 1
2022-23 Προημιτελικά 15-02-2023 Ομόνοια Νέο ΓΣΠ 1 – 2 Ομόνοια
01-03-2023 ΑΠΟΕΛ Νέο ΓΣΠ 0 –2

Super Cup[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για το Super Cup, οι δύο ομάδες τέθηκαν αντίπαλες 5 φορές. Ο ΑΠΟΕΛ πέτυχε 3 νίκες και η Ομόνοια 2.[105]

Έτος Ημερομηνία Στάδιο Αποτέλεσμα Νικητής Ονομασία Super Cup
1979[106] 28-09-1979 Μακάρειο Στάδιο 3 – 0 Ομόνοια Ασπίδα Στυλιανάκη
1980[107] 05-10-1980 Μακάρειο Στάδιο 2 – 1 Ομόνοια Ασπίδα Στυλιανάκη
1984[108] 26-09-1984 Μακάρειο Στάδιο 3 – 2 ΑΠΟΕΛ Ασπίδα Στυλιανάκη
1993[109] 20-09-1993 Μακάρειο Στάδιο 4 – 3 ΑΠΟΕΛ Ασπίδα ΚΟΠ
2011[109] 07-08-2011 Νέο Γ.Σ.Π. 1 – 0 ΑΠΟΕΛ Super Cup

Συγκριτικές θέσεις στην Α΄ κατηγορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πίνακας που ακολουθεί παρουσιάζει τις θέσεις που τερμάτισαν οι δύο ομάδες ανά περίοδο στο πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας.

Θ. 54 55 56 57 58 60 61 62 63 65 66 67 68 69 70 71 72 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 3 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2
3 3 3 3 3 3 3 3 3 4 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3
4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4
5 5 5 5 5 5 5 5
6 6 6 6 6
7 7 7 7 7
8 8
9 9 9 9
10
11
12
13
14
15
16

Κλειδί
ΑΠΟΕΛ
Ομόνοια

Σύνολο: Η Ομόνοια τερμάτισε 31 φορές σε υψηλότερη θέση, o ΑΠΟΕΛ τερμάτισε 29 φορές σε υψηλότερη θέση.

Στατιστικά ανά στάδιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στους πίνακες που ακολουθούν παρουσιάζονται τα στατιστικά των αγώνων των δύο ομάδων ανά διοργάνωση ανά στάδιο διεξαγωγής των αγώνων.

Στάδιο Διοργάνωση Αγώνες Νίκες ΑΠΟΕΛ Ισοπαλίες Νίκες Ομόνοιας ΓΥ ΑΠΟΕΛ ΓΥ Ομόνοιας
Νέο Γ.Σ.Π. Πρωτάθλημα 86 41 19 16 134 77
Κύπελλο 13 5 4 4 20 17
Super Cup 1 1 0 0 1 0
Σύνολο 100 47 23 20 155 94
Μακάρειο Στάδιο Πρωτάθλημα 41 11 16 14 50 58
Κύπελλο 15 6 3 6 22 18
Super Cup 4 2 0 2 8 10
Σύνολο 60 19 19 22 80 86
Παλιο ΓΣΠ Πρωτάθλημα 42 10 14 18 53 53
Κύπελλο 6 5 1 0 8 2
Σύνολο 48 15 15 18 61 55
Τσίρειο Στάδιο Πρωτάθλημα 1 0 1 0 2 2


Με γηπεδούχο τον ΑΠΟΕΛ

Ο πίνακας που ακολουθεί παρουσιάζει τα στατιστικά των αγώνων των δύο ομάδων ανά διοργάνωση ανά στάδιο διεξαγωγής του αγώνα με τυπικά γηπεδούχο το ΑΠΟΕΛ (οι δύο ομάδες χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν κοινή έδρα).


Στάδιο Διοργάνωση Αγώνες Νίκες ΑΠΟΕΛ Ισοπαλίες Νίκες Ομόνοιας ΓΥ ΑΠΟΕΛ ΓΥ Ομόνοιας
Νέο Γ.Σ.Π. Πρωτάθλημα 38 23 9 6 68 36
Κύπελλο 6 2 2 2 10 8
Super Cup 1 1 0 0 1 0
Σύνολο 45 26 11 8 79 44
Μακάρειο Στάδιο Πρωτάθλημα 20 6 11 3 23 23
Κύπελλο 8 2 3 3 11 11
Super Cup 2 2 0 0 7 5
Σύνολο 30 10 14 6 41 39
Παλιο ΓΣΠ Πρωτάθλημα 21 4 8 9 22 28
Κύπελλο 4 4 0 0 5 1
Σύνολο 25 8 8 9 27 29
Τσίρειο Στάδιο Πρωτάθλημα 1 0 1 0 2 2

Σημείωση: στους 2 τελικούς κυπέλλου και στους 3 αγώνες για το Super Cup στους οποίους νικητής ήταν ο ΑΠΟΕΛ γηπεδούχος θεωρείται ο ΑΠΟΕΛ.

Με γηπεδούχο την Ομόνοια

Ο πίνακας που ακολουθεί παρουσιάζει τα στατιστικά των αγώνων των δύο ομάδων ανά διοργάνωση ανά στάδιο διεξαγωγής του αγώνα με τυπικά γηπεδούχο την Ομόνοια (οι δύο ομάδες χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν κοινή έδρα).


Στάδιο Διοργάνωση Αγώνες Νίκες ΑΠΟΕΛ Ισοπαλίες Νίκες Ομόνοιας ΓΥ ΑΠΟΕΛ ΓΥ Ομόνοιας
Νέο Γ.Σ.Π. Πρωτάθλημα 38 18 10 10 56 41
Κύπελλο 7 3 2 2 10 9
Super Cup 0 0 0 0 0 0
Σύνολο 45 21 12 12 66 50
Μακάρειο Στάδιο Πρωτάθλημα 21 5 5 11 27 35
Κύπελλο 7 4 0 3 11 7
Super Cup 2 0 0 2 1 5
Σύνολο 30 9 5 16 39 47
Παλιο ΓΣΠ Πρωτάθλημα 21 6 6 9 31 25
Κύπελλο 2 1 1 0 3 1
Σύνολο 23 7 7 9 34 26

Σημείωση: στον ένα τελικό κυπέλλου και στους 2 αγώνες για το Super Cup στους οποίους νικήτρια ήταν η Ομόνοια γηπεδούχος θεωρείται η Ομόνοια.

Συχνότητα αποτελεσμάτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πίνακας που ακολουθεί παρουσιάζει τη συχνότητα των αποτελεσμάτων των αγώνων των δύο ομάδων (ανεξαρτήτως γηπεδούχου ομάδας και διοργάνωσης).

Συνολικά
Αποτέλεσμα Συχνότητα Νίκες ΑΠΟΕΛ Νίκες Ομόνοιας
0–0 19 - -
1–0 40 21 19
1–1 25 - -
2–0 18 15 3
2–1 36 15 21
2–2 10 - -
3–0 9 6 3
3–1 9 6 3
3–2 13 6 7
3–3 4 - -
4–0 1 1 0
4–1 2 2 0
4–2 5 4 1
4–3 3 3 0
5–0 1 0 1
5–1 1 1 0
5–2 1 0 1
5–3 1 0 1
6–2 1 1 0
Σύνολο 199 81 60

Ο πίνακας που ακολουθεί παρουσιάζει τη συχνότητα των αποτελεσμάτων των αγώνων των δύο ομάδων λαμβάνοντας υπόψη τη γηπεδούχο ομάδα.

Αναλυτικά
Αποτέλεσμα Γηπεδούχος ΑΠΟΕΛ Γηπεδούχος Ομόνοια
0–0 11 8
0–1 4 7
0–2 2 8
0–3 1 2
0–5 1 0
1–0 14 15
1–1 13 12
1–2 12 9
1–3 1 4
1–4 0 1
1–5 0 1
2–0 7 1
2—1 6 9
2–2 7 3
2–3 2 0
2–4 0 3
2–6 0 1
3–0 4 2
3–1 2 2
3–2 6 5
3–3 3 1
3–4 0 1
4–0 1 0
4–1 1 0
4–2 1 1
4–3 2 0
5–2 0 1
5–3 0 1
Σύνολο 101 98

Ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν και με τις δύο ομάδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λίστα που ακολουθεί περιλαμβάνει ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν και με τις δύο ομάδες:[110][111]

Προπονητές που εργάστηκαν και στις δύο ομάδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επτά προπονητές εργάστηκαν και στις δύο ομάδες:[110]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Μελετίου 2011, σελ. 18
  2. Γαβριηλίδης & Παπαμωυσέως 2001, σελ. 11
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 Μελετίου 2011, σελ. 19
  4. Γαβριηλίδης & Παπαμωυσέως 2001, σελ. 12
  5. 5,0 5,1 Μελετίου, Γιώργος. «ΑΠΟΕΛ : 82 χρόνια ένδοξης ιστορίας». magazine.apopsi.com.cy. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Νοεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2015. 
  6. Μελετίου 2011, σελ. 69
  7. 7,0 7,1 «Η Ίδρυση του ΑΠΟΕΛ». ΑΠΟΕΛ. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Νοεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2015. 
  8. Γαβριηλίδης & Παπαμωυσέως 2001, σελ. 13
  9. Μελετίου 2011, σελ. 32
  10. Γαβριηλίδης & Παπαμωυσέως 2001, σελ. 15
  11. Μελετίου 2011, σελ. 33-34
  12. 12,0 12,1 Στεφανίδης, Γιώργος (30 Νοεμβρίου 2014). «Ντέρμπι «αιωνίων» ετών... 60!» (PDF). Χαραυγή. σελ. 23. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 9 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2016. 
  13. 13,0 13,1 13,2 13,3 13,4 «ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ». Αθλητισμός. Δήμος Αμμοχώστου. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Νοεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2012. 
  14. 14,0 14,1 14,2 14,3 14,4 14,5 Μελετίου 2011, σελ. 97-98
  15. Στυλιανού & Γεωργίου 1988, σελ. 16
  16. 16,0 16,1 Στυλιανού & Γεωργίου 1988, σελ. 21
  17. 17,0 17,1 Μελετίου 2011, σελ. 141
  18. Στυλιανού & Γεωργίου 1988, σελ. 23
  19. Μελετίου 2011, σελ. 98
  20. Γαβριηλίδης & Παπαμωυσέως 2001, σελ. 51
  21. Μελετίου 2011, σελ. 140
  22. Στυλιανού & Γεωργίου 1988, σελ. 24
  23. Γαβριηλίδης & Παπαμωυσέως 2001, σελ. 19
  24. 24,0 24,1 Μελετίου 2011, σελ. 142
  25. 25,0 25,1 25,2 25,3 25,4 Γαβριηλίδης & Παπαμωυσέως 2001, σελ. 61
  26. Γαβριηλίδης & Παπαμωυσέως 2001, σελ. 23
  27. 27,0 27,1 Μελετίου 2011, σελ. 204
  28. Γαβριηλίδη 2001, σελ. 59
  29. Στυλιανού & Γεωργίου 1988, σελ. 37-41
  30. Μελετίου 2011, σελ. 214
  31. 31,0 31,1 31,2 31,3 ««Το Αποέλ ενίκησε την Ομόνοιαν»». Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. 2012-12-11. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-12-09. https://web.archive.org/web/20161209192337/http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=69535. Ανακτήθηκε στις 2016-12-09. 
  32. 32,0 32,1 Παπαδάκης, Μικαέλος (13 Φεβρουαρίου 2016). «Τα γεγονότα του 1948 και η γέννηση της Ομόνοιας». ΡΕΠΟΡΤΕΡ. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2016. 
  33. «Το πρώτο γκολ πριν από 62 χρόνια». 24sports.com.cy. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-12-09. https://web.archive.org/web/20161209192739/http://www.24sports.com.cy/mobile.php?modid=2&artid=110931. Ανακτήθηκε στις 2016-12-09. 
  34. Παπαδάκη, Μικαέλο (30 Νοεμβρίου 2016). «Ο εμφύλιος στον ΑΠΟΕΛ και η γέννηση της Ομόνοιας». ΡΕΠΟΡΤΕΡ. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2016. 
  35. 35,0 35,1 35,2 35,3 35,4 Κυριάκου, Άκης (30 Νοεμβρίου 2014). «ΑΠΟΕΛ - Ομόνοια στο απόλυτο ντέρμπι». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2016. 
  36. 36,0 36,1 36,2 36,3 «ΡΕΤΡΟ: Το «αιώνιο» ντέρμπι 40 χρόνια πριν». dialogos.com.cy. 8 Νοεμβρίου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2016. 
  37. 37,0 37,1 37,2 37,3 Τρύφωνος, Τρύφωνας (11 Δεκεμβρίου 2011). «Προϊστορία στα ντέρμπι ΑΠΟΕΛ-Ομόνοιας». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2016. 
  38. 38,0 38,1 38,2 38,3 Κυριάκου, Άκης (8 Νοεμβρίου 2015). «Το ντέρμπι αιωνίων γίνεται 62 ετών». www.sigmalive.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2016. 
  39. Παπαμωυσέως 2013, σελ. 192
  40. Καραγιάννης, Βόρις (22 Ιανουαρίου 2011). «Η ιστορία γράφεται με αριθμούς». www.sigmalive.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2016. 
  41. «Omonia Nicosia - Apoel Nicosia». www.footballderbies.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2016. 
  42. 42,0 42,1 42,2 42,3 42,4 42,5 «Ντέρμπι βαρύ σαν ιστορία». Ντέρμπι βαρύ σαν ιστορία. 27 Φεβρουαρίου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2016. 
  43. «3 ΑΠΟΕΛ - ΟΜΟΝΟΙΑ 0». Ο Φιλελεύθερος. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2016. 
  44. «2 ΟΜΟΝΟΙΑ - ΑΠΟΕΛ 1». Ο Φιλελεύθερος. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2016. 
  45. «0 ΑΠΟΕΛ-Ομόνοια 0». Ο Φιλελεύθερος. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2016. 
  46. «3 Ομόνοια-ΑΠΟΕΛ 4». Ο Φιλελεύθερος. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2016. 
  47. «0 Ομόνοια - ΑΠΟΕΛ 1». Ο Φιλελεύθερος. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2016. 
  48. «1 ΑΠΟΕΛ - Ομόνοια 2». Ο Φιλελεύθερος. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2016. 
  49. «3 ΑΠΟΕΛ - Ομόνοια 1». Ο Φιλελεύθερος. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2016. 
  50. «1 Ομόνοια - ΑΠΟΕΛ 1». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2016. 
  51. «2 AΠOEΛ - Oμόνοια 1». Ο Φιλελεύθερος. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2016. 
  52. «1 Oμόνοια - AΠOEΛ 0». Ο Φιλελεύθερος. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2016. 
  53. «Ολική γαλαζοκίτρινη ανατροπή» (PDF). Ο Φιλελεύθερος. 14 Αυγούστου 2006. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Νοεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2016. CS1 maint: Unfit url (link)
  54. «Έγινε του «Χ»απέσιη» (PDF). Ο Φιλελεύθερος. 18 Δεκεμβρίου 2006. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 9 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2016. 
  55. «Χώρισαν οι δρόμοι τους» (PDF). Ο Φιλελεύθερος. 9 Δεκεμβρίου 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 9 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2016. 
  56. «Η καρδιά του... τριφυλλιού» (PDF). Ο Φιλελεύθερος. 16 Μαρτίου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 9 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2016. 
  57. «Ο Σκοπιανός Κόπερφιλντ» (PDF). Ο Φιλελεύθερος. 30 Μαρτίου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 9 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2016. 
  58. «Ωραίος και μοιραίος» (PDF). Ο Φιλελεύθερος. 4 Μαΐου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 9 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2016. 
  59. «Προφίλ Αγώνα - ΑΠΟΕΛ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΟΜΟΝΟΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ». www.cfa.com.cy. ΚΟΠ. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Νοεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2016. 
  60. «Προφίλ Αγώνα - ΟΜΟΝΟΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΑΠΟΕΛ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ». www.cfa.com.cy. ΚΟΠ. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Νοεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2016. 
  61. «Προφίλ Αγώνα - ΟΜΟΝΟΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΑΠΟΕΛ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ». www.cfa.com.cy. ΚΟΠ. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Νοεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2016. 
  62. «Μηδενίστηκαν ΑΠΟΕΛ – Ομόνοια». www.cfa.com.cy. ΚΟΠ. 21 Μαΐου 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιανουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2016. 
  63. «Ανισόρροποι ...» (PDF). Ο Φιλελεύθερος. 11 Μαΐου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 6 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2016. 
  64. «Αν είναι δυνατόν...(video)». www.24sports.com.cy. 10 Μαΐου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιανουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2015. 
  65. «Ειδήσεις - Έπεσε με διακοπή η αυλαία». www.cfa.com.cy. ΚΟΠ. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2016. 
  66. «Προφίλ Αγώνα - ΟΜΟΝΟΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΑΠΟΕΛ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ». www.cfa.com.cy. ΚΟΠ. 13 Δεκεμβρίου 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2016. 
  67. «Προφίλ Αγώνα - ΑΠΟΕΛ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΟΜΟΝΟΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ». www.cfa.com.cy. ΚΟΠ. 21 Μαρτίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2016. 
  68. «Προφίλ Αγώνα - ΑΠΟΕΛ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΟΜΟΝΟΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ». www.cfa.com.cy. ΚΟΠ. 28 Μαρτίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2016. 
  69. «Προφίλ Αγώνα - ΟΜΟΝΟΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΑΠΟΕΛ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ». www.cfa.com.cy. ΚΟΠ. 2 Μαΐου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2016. 
  70. «Προφίλ Αγώνα - ΑΠΟΕΛ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΟΜΟΝΟΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ». www.cfa.com.cy. ΚΟΠ. 3 Οκτωβρίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2016. 
  71. «Προφίλ Αγώνα - ΟΜΟΝΟΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΑΠΟΕΛ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ». www.cfa.com.cy. ΚΟΠ. 22 Ιανουαρίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2016. 
  72. «Προφίλ Αγώνα - ΑΠΟΕΛ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΟΜΟΝΟΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ». www.cfa.com.cy. ΚΟΠ. 10 Απριλίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2016. 
  73. «Προφίλ Αγώνα - ΟΜΟΝΟΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΑΠΟΕΛ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ». www.cfa.com.cy. ΚΟΠ. 11 Μαΐου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2016. 
  74. «Προφίλ Αγώνα - ΟΜΟΝΟΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΑΠΟΕΛ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ». www.cfa.com.cy. ΚΟΠ. 11 Δεκεμβρίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2016. 
  75. «Προφίλ Αγώνα - ΑΠΟΕΛ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΟΜΟΝΟΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ». www.cfa.com.cy. ΚΟΠ. 23 Μαρτίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2016. 
  76. «Προφίλ Αγώνα - ΟΜΟΝΟΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΑΠΟΕΛ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ». www.cfa.com.cy. ΚΟΠ. 31 Μαρτίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2016. 
  77. «Προφίλ Αγώνα - ΑΠΟΕΛ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΟΜΟΝΟΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ». www.cfa.com.cy. ΚΟΠ. 5 Μαΐου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2016. 
  78. «Προφίλ Αγώνα - ΟΜΟΝΟΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΑΠΟΕΛ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ». www.cfa.com.cy. ΚΟΠ. 7 Οκτωβρίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2016. 
  79. «Προφίλ Αγώνα - ΑΠΟΕΛ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΟΜΟΝΟΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ». www.cfa.com.cy. ΚΟΠ. 19 Ιανουαρίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2016. 
  80. «Προφίλ Αγώνα - ΟΜΟΝΟΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΑΠΟΕΛ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ». www.cfa.com.cy. ΚΟΠ. 6 Απριλίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2016. 
  81. «Προφίλ Αγώνα - ΑΠΟΕΛ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΟΜΟΝΟΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ». www.cfa.com.cy. ΚΟΠ. 12 Μαΐου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2016. 
  82. «Προφίλ Αγώνα - ΑΠΟΕΛ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΟΜΟΝΟΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ». www.cfa.com.cy. ΚΟΠ. 16 Δεκεμβρίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2016. 
  83. «Προφίλ Αγώνα - ΟΜΟΝΟΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΑΠΟΕΛ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ». www.cfa.com.cy. ΚΟΠ. 19 Μαρτίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2016. 
  84. «Προφίλ Αγώνα - ΟΜΟΝΟΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΑΠΟΕΛ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ». www.cfa.com.cy. ΚΟΠ. 5 Απριλίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2016. 
  85. «Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου - Επίσημη Ιστοσελίδα». www.cfa.com.cy. ΚΟΠ. 7 Μαΐου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2016. 
  86. «Προφίλ Αγώνα - ΑΠΟΕΛ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΟΜΟΝΟΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ». www.cfa.com.cy. ΚΟΠ. 30 Νοεμβρίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2016. 
  87. «Προφίλ Αγώνα - ΟΜΟΝΟΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΑΠΟΕΛ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ». www.cfa.com.cy. ΚΟΠ. 28 Φεβρουαρίου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2016. 
  88. «Προφίλ Αγώνα - ΟΜΟΝΟΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΑΠΟΕΛ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ». www.cfa.com.cy. ΚΟΠ. 14 Μαρτίου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2016. 
  89. «Προφίλ Αγώνα - ΑΠΟΕΛ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΟΜΟΝΟΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ». www.cfa.com.cy. ΚΟΠ. 2 Μαΐου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2016. 
  90. «Προφίλ Αγώνα - ΟΜΟΝΟΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΑΠΟΕΛ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ». www.cfa.com.cy. ΚΟΠ. 9 Νοεμβρίου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2016. 
  91. «Προφίλ Αγώνα - ΑΠΟΕΛ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΟΜΟΝΟΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ». www.cfa.com.cy. ΚΟΠ. 13 Φεβρουαρίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2016. 
  92. «Προφίλ Αγώνα - ΑΠΟΕΛ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΟΜΟΝΟΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ». www.cfa.com.cy. ΚΟΠ. 12 Μαρτίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2016. 
  93. «Προφίλ Αγώνα - ΟΜΟΝΟΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΑΠΟΕΛ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ». www.cfa.com.cy. ΚΟΠ. 23 Απριλίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2016. 
  94. «Προφίλ Αγώνα - ΟΜΟΝΟΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΑΠΟΕΛ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ». www.cfa.com.cy. ΚΟΠ. 3 Δεκεμβρίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2016. 
  95. ΚΟΠ (Οκτώβριος 2014). Το περιοδικό της ΚΟΠ. Λευκωσία: ΚΟΠ, σελ. 71. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2015-08-31. https://www.webcitation.org/6bCcsilKi?url=http://www.cfa.com.cy/images/DownloadsGr/KOP-T11FS.pdf. Ανακτήθηκε στις 2016-12-09. 
  96. Γαβριηλίδης & Παπαμωυσέως 2001, σελ. 140-141
  97. Γαβριηλίδης & Παπαμωυσέως 2001, σελ. 146-147
  98. «ΚΥΠΕΛΛΟ 2005/2006 Ημιτελική φάση». Ο Φιλελεύθερος. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2016. 
  99. «Το ντέρμπι άρχισε νωρίς» (PDF). Ο Φιλελεύθερος. 12 Απριλίου 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 9 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2016. 
  100. «Ξεχείλιζε από πάθος» (PDF). Ο Φιλελεύθερος. 26 Απριλίου 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 9 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2016. 
  101. «Πράσινος πρώτος λόγος» (PDF). Ο Φιλελεύθερος. 24 Απριλίου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 26 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2016. 
  102. «Ξεχείλιζε από θέληση και πάθος» (PDF). Ο Φιλελεύθερος. 8 Μαΐου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 26 Μαρτίου 2015. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2016. 
  103. «Ειδήσεις - Στιγμιότυπα ημιτελικών». www.cfa.com.cy. ΚΟΠ. 8 Απριλίου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2016. 
  104. «Στον τελικό το ΑΠΟΕΛ». www.cfa.com.cy. ΚΟΠ. 22 Απριλίου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2016. 
  105. «Cyprus - List of Super Cup Finals». www.rsssf.com. 18 Αυγούστου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2016. 
  106. Στεφανίδης 2015, σελ. 73-76
  107. ΚΟΠ (Οκτώβριος 2016). Το περιοδικό της ΚΟΠ. Λευκωσία: ΚΟΠ, σελ. 70. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-11-05. https://www.webcitation.org/6lnIFl1KD?url=http://www.cfa.com.cy/images/DownloadsGr/KOP-T23%20GIA%20SITE.pdf. Ανακτήθηκε στις 2016-12-09. 
  108. Κυριάκου, Άκης (7 Αυγούστου 2016). «Από ασπίδες σε τιμητικές και Σούπερ Καπ». www.sigmalive.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 18 Αυγούστου 2016. 
  109. 109,0 109,1 «Αγώνες - Κατακτήσεις / Super Cup». backend.cfa.com.cy. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 10 Αυγούστου 2016. 
  110. 110,0 110,1 «Ήταν ταμπού, έγινε... φαινόμενο!». Balla.com.cy. 2015-11-09. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-12-10. https://web.archive.org/web/20161210205642/http://www.balla.com.cy/itan-tabou-egine-fainomeno. Ανακτήθηκε στις 2016-12-10. 
  111. «Οι μετακινήσεις ΑΠΟΕΛ-Ομόνοιας». 24sports.com.cy. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-12-10. https://web.archive.org/web/20161210205908/http://www.24sports.com.cy/mobile.php?modid=2&artid=104000. Ανακτήθηκε στις 2016-12-10. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γαβριηλίδης, Μιχάλης· Παπαμωυσέως, Στέλιος (2001). Ένας αιώνας Κυπριακό ποδόσφαιρο. Λευκωσία: Ο Συγγραφέας. ISBN 9963-8720-1-8. 
  • Μελετίου, Γιώργος (2011). Κυπριακό ποδόσφαιρο 1900-1960. Λευκωσία: Power Publishing. ISBN 978-9963-688-87-6. 
  • Στυλιανού, Πάμπος· Γεωργίου, Νεόφυτος (1988). Νέα Σαλαμίνα, 40 χρόνια πρωτοπόρας αθλητικής πορείας. Κύπρος: Νέα Σαλαμίνα Αμμοχώστου. 
  • Στυλιανού, Πάμπος (1998). 50 χρόνια Νέα Σαλαμίνα 1948-1998. Κύπρος: Νέα Σαλαμίνα Αμμοχώστου. ISBN 978-9963-8370-0-7. 
  • Παπαμωυσέως, Στέλιος (2013). Από την ενοποίηση... στ' αστέρια (Κυπριακό ποδόσφαιρο 1953-2013). Λευκωσία: Ο Συγγραφέας. 
  • Στεφανίδης, Γιώργος (2015). Μεγάλες Στιγμές Κυπριακού Ποδοσφαίρου 1934-2014. Κύπρος: Γιώργος Στεφανίδης. ISBN 978-9963-8841-3-1.