Ντέιβ Μάρεϊ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ντέιβ Μάρρεϋ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Dave Murray (Αγγλικά)[1]
Γέννηση23  Δεκεμβρίου 1956 ή 1957
Λονδίνο
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΑγγλικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταheavy metal guitarist
μουσικός[2][3]
Περίοδος ακμής1972
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ντέιβ Μάρεϊ (David Michael "Dave" Murray, 23 Δεκεμβρίου 1956) είναι Άγγλος κιθαρίστας, γνωστός ως ένα εκ των δύο μουσικών (μαζί με τον Στιβ Χάρις) ο οποίος έχει παίξει σε όλους τους δίσκους του διάσημου heavy metal συγκροτήματος Iron Maiden.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ντέιβ Μάρεϊ γεννήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου του 1956 στο Έντμοτον του Λονδίνου από γονείς Σκωτσέζικης και Ιρλανδικής καταγωγής. Όπως και ο Στιβ Χάρις, που γεννήθηκε τον ίδιο χρόνο στο ίδιο μέρος, κατά την παιδική του ηλικία ήταν ποδοσφαιριστής και αθλητής του κρίκετ. Η οικογένεια του ήταν φτωχή – ο πατέρας του ήταν ανάπηρος και η μητέρα του δούλευε ημιαπασχόληση ως καθαρίστρια – και δεν εγκαταστάθηκαν κάπου αρκετά ώστε να καταφέρει να εδραιωθεί στις σχολικές ομάδες. Σύμφωνα με τον ίδιο, είχε φοιτήσει σε 12 διαφορετικά σχολεία ως την ηλικία των 16.

Το ενδιαφέρον του για τη ροκ μουσική εμφανίστηκε όταν βρισκόταν στην ηλικία των 15 ετών, μετά την ακρόαση του τραγουδιού "Voodoo Child (Slight Return)" του Τζίμι Χέντριξ στο ραδιόφωνο. Την επόμενη χρονιά, σχημάτισε το πρώτο του συγκρότημα με την ονομασία Stone Free, με τον Άντριαν Σμιθ στα φωνητικά. Το 1975, ήταν η χρονιά που πραγματοποίησε την πρώτη του ηχογράφηση για το σινγκλ "Café De Dance" των The Secret, ενώ πιο πριν είχε συνεργαστεί και με τους Electric Gas.

Στα τέλη του 1976, έκανε οντισιόν με τους Iron Maiden αναλαμβάνοντας την κιθάρα στη θέση των Ντέιβ Σάλλιβαν και Τέρι Ρανς. Λίγους μήνες αργότερα, ο Μάρεϊ απολύθηκε από τους Iron Maiden μετά τον καβγά του με τον τραγουδιστή Ντένις Γουίλκοκ στο κλαμπ "Bridgehouse". Αμέσως μετά, έγινε μέλος των Urchin του Άντριαν Σμιθ ηχογραφώντας το σινγκλ "She's A Roller", μετά την κυκλοφορία του οποίου του ζητήθηκε να επιστρέψει στους Iron Maiden. Αφού υπέγραψαν στη δισκογραφική εταιρεία "ΕΜΙ" το 1979, αποφάσισε να παραιτηθεί από την δουλειά του σαν φύλακας καταστήματος.

Η καριέρα του με τους Iron Maiden έχει ξεπεράσει τα τριάντα χρόνια παρουσίας στην διεθνή δισκογραφία, με τέσσερα # 1 άλμπουμ στη Μεγάλη Βρετανία, δεκάδες χρυσούς και πλατινένιους δίσκους, μεγάλες σινγκλ επιτυχίες και ένα βραβείο "Grammy" για το τραγούδι "El Dorado", το 2010.

Ο ήχος της κιθάρας του Μάρεϊ χαρακτηρίζεται από τα μελωδικά του σόλο και τη φυσικότητα του στο να τα εκτελέσει. Οι επιρροές του από τα μπλουζ είναι φανερές σε κομμάτια όπως το "Strange World", το "Phantom Of The Opera" και το "22 Acacia Avenue". Επίσης, κάνει έντονη χρήση του διπλού tapping, κάτι που είναι φανερό στα τραγούδια "Moonchild", "Seventh Son Of A Seventh Son", "Holy Smoke", "Public Enema No1" και "Sign Of The Cross".

Έχει συνεργαστεί με τους Psycho Motel για το τραγούδι "With You Again" του άλμπουμ "Welcome to the World", ενώ παλιότερα είχε συμμετάσχει στη φιλανθρωπική ηχογράφηση "Hear 'n Aid" και το κομμάτι "Stars".

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

με τους Iron Maiden[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Ανακτήθηκε στις 6  Οκτωβρίου 2019.
  2. Companies House. Mt-GVhhKWTZnRSAYdsjlC12zoUE. Ανακτήθηκε στις 3  Δεκεμβρίου 2020.
  3. Companies House. tG7xq4S0utbsA4fOWZJbd5jjkNw. Ανακτήθηκε στις 3  Δεκεμβρίου 2020.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]