Ντέβον (κομητεία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ντέβον)

Συντεταγμένες: 50°42′N 3°48′W / 50.7°N 3.8°W / 50.7; -3.8

Ντέβον

Σημαία

Έμβλημα
ΧώραΗνωμένο Βασίλειο
Διοικητική υπαγωγήΝοτιοδυτική Αγγλία
ΠρωτεύουσαΈξετερ
Έκταση6.706,9855 km² (2016)[1]
Πληθυσμός1.209.773 (2020)[2]
Γεωγραφικές συντεταγμένες50°42′0″N 3°48′0″W

Το Ντέβον (pron.: παλαιότερα Ντέβονσαϊρ, στη βρυθονική διάλεκτο του Ντέβον Dewnant, στα κορνικά Dewnens, στα ουαλικά Dyfnaint, στα βρετονικά Devnent) είναι μια κομητεία του νοτιοδυτικού τμήματος της Αγγλίας, η οποία πλαισιώνεται από την Κορνουάλη στα δυτικά και το Ντόρσετ και το Σόμερσετ στα ανατολικά. Αποτελεί την 4η μεγαλύτερη κομητεία στην Αγγλία. Η ονομασία Devonshire χρησιμοποιούταν παλιότερα, όμως πλέον δεν χρησιμοποιείται παρά σε ορισμένα ονόματα και αξιώματα (ο Δούκας του Ντέβονσαϊρ για παράδειγμα). Εμφανίζεται ακόμη στις πινακίδες σήμανσης εντός της κομητείας. Η Κομητεία του Ντέβον διαδέχτηκε το παλιό βρετονικό βασίλειο της Dumnonia, το οποίο, μετά την κατάληψή του από τους Αγγλοσάξονες, περιορίστηκε στην βρετανική Κορνουάλη. Η ονομασία Devon προέρχεται από αυτήν.

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κομητειακό συμβούλιο αποτελείται από 41 συντηρητικούς (41,9% των ψήφων), που το διοικούν. Η αντιπολίτευση αποτελείται από 14 φιλελεύθερους-δημοκράτες (29,9%), 4 εργατικούς (6,1%) και 1 πράσινο (6,8%). Υπάρχουν επίσης και 2 ανεξάρτητοι (4,6%).

Τουρισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ντέβον είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός, χάρη στις παραλίες και τα εθνικά πάρκα του, στο Ντάρτμουρ και το Έξμουρ. Οι δύο ακτές του Ντέβον είναι δημοφιλείς για τις παραλίες τους. Η βόρεια ακτή βρίσκεται επί της Διώρυγας του Μπρίστολ και αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους σέρφερ ενώ η νότια ακτή, επί της Μάγχης, αποτελεί παραδοσιακό μέρος παραθερισμού για τους Βρετανούς με τα παραθαλάσσια θέρετρα του Τορκί και του Έξμαουθ.

Γαστρονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα σκόουν με κρέμα και μαρμελάδα φράουλας, γνωστά ως «Devonshire cream tea». Το Ντέβον είναι επίσης περιοχή παραγωγής μηλίτη, γάλατος και κρέατος.

Πόλεις του Ντέβον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σχετικό Λήμμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Devon στο Wikimedia Commons