Νομός Κορυτσάς (Ελλάδα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Νομός Κορυτσάς ήταν νομός της Ελλάδας από το 1914 έως το 1916 που βρισκόταν στην Βόρεια Ήπειρο και την σημερινή Αλβανία. Η διοικητική διαίρεση αυτή δε πρέπει να συγχέεται με τον σημερινό Αλβανικό Νομό Κορυτσάς που έχει διαφορετικά όρια.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βόρεια Ήπειρος απελευθερώθηκε το 1913 κατά τον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο, και η πόλη της Κορυτσάς απελευθερώθηκε από τον ελληνικό στρατό το 1912[1], αλλά προσαρτήθηκε επίσημα στο Ελληνικό κράτος στις 20 Μαρτίου 1916[2]. Η Βόρεια Ήπειρος χωρίστηκε σε δύο νομούς, τον Νομό Αργυροκάστρου με πρωτεύουσα το Αργυρόκαστρο[3] και τον Νομό Κορυτσάς με πρωτεύουσα την Κορυτσά. Ο νομός σταμάτησε να υπάρχει επίσημα όταν τα εδάφη του προσαρτήθηκαν επίσημα στην Αλβανία στις 26 Μαΐου 1918[4].Σήμερα τα εδάφη του τέως ελληνικού νομού αποτελούν τον σημερινό Αλβανικό νομό Κορυτσάς που έχει διαφορετική έκταση, ενώ δεν πρέπει να περιελάμβανε τότε επίσης το χωριό Βερνίκι (Vërnik) της σημερινής επαρχίας Ντέβολης (πρέπει να ανήκε στην Επαρχία Καστοριάς του Νομού Φλωρίνης).

Πόλεις και χωριά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημαντικές πόλεις του Νομού Κορυτσάς, εκτός από την ομώνυμη Κορυτσά, ήταν οι ιστορικές πόλεις Ερσέκα, Βίγλιστα και Πλιάσα.

Επαρχίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Noμός Κορυτσάς διαιρούνταν το 1915 στις δυο επαρχίες Κολωνίας και Κορυτσάς.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Α΄Βαλκανικός πόλεμος
  2. Παππά, σελ. 297
  3. Παππά, σελ. 303
  4. Παππά, σελ. 307

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]