Νομοθετικό Σώμα του Ουισκόνσιν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πολιτειακό Νομοθετικό Σώμα του Ουισκόνσιν
Coat of arms or logo
Είδος
ΤύποςΔιθάλαμο
ΣώματαΓερουσία
Συνέλευση
Ηγεσία
Πρόεδρος της Γερουσίας
Πρόεδρος της Συνέλευσης
Δομή
Κοινοβουλευτικές
Ομάδες
Δημοκρατικό Κόμμα
Ανεξάρτητοι
Ρεπουμπλικανικό Κόμμα
Εκλογές
Τελευταία εκλογή
2 Νοεμβρίου 2010
Τόπος συνεδριάσεων
Πολιτειακό Καπιτώλιο του Ουισκόνσιν, Μάντισον
Ιστοσελίδα
http://www.legis.state.wi.us

To Νομοθετικό Σώμα του Ουισκόνσιν είναι το πολιτειακό νομοθετικό σώμα της πολιτείας Ουισκόνσιν των ΗΠΑ. Το Νομοθετικό Σώμα είναι διθάλαμο σώμα αποτελούμενο από την Γερουσία του Ουισκόνσιν και την Συνέλευση του Ουισκόνσιν. Με τα δύο σώματα συνδυασμένα, το Νομοθετκό Σώμα του Ουισκόνσιν αποτελείται από 132 μέλη που αντιπροσωπεύουν ίσο αριθμό εκλογικών περιφερειών.

το Νομοθετικό Σώμα συνέρχεται στο πολιτειακό καπιτώλιο στο Μάντισον.

Μέλη και θητείες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όλα τα 99 μέλη της Συνέλευσης εκλέγονται σε κύκλο διετών θητειών χωρίς όρια θητείας. Παρομοίως, όλα τα 33 μέλη της Γερουσίας εκλέγονται σε τετραετή κύκλο, επίσης χωρίς όρια θητείας. Η μισή Γερουσία εκλέγεται κάθε δύο έτη. Πριν την τροποποίηση στο Σύνταγμα του Ουισκόνσιν το 1881, τα μέλη της Συνέλευσης υπηρετούσαν μονοετή θητεία, ενώ οι Γερουσιαστές εκλέγονταν κάθε δύο έτη. Το 100ο Νομοθετικό Σώμα του Ουισκόνσιν άρχισε στις 3 Ιανουαρίου 2011.

Αξιωματούχοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα μέλη και των δύο σωμάτων του Νομοθετικού Σώματος ψηφίζουν μέσα στις τάξεις τους για να επιλέξουν τους προεδρεύοντες αξιωματούχους, όπως τον Πρόεδρο της Συνέλευσης και τον Πρόεδρο της Γερουσίας. Αυτές οι υψηλόβαθμες θέσεις αντικατοπτρίζουν την κομματική πλειοψηφία και στα δύο σώματα. Μια τροποποίηση στο πολιτειακό σύνταγμα το 1979 αφαίρεσε τον Αναπληρωτή Κυβερνήτη του Ουισκόνσιν από την θέση του προεδρεύοντος αξιωματούχου της Γερουσίας, επιτρέποντας στους Γερουσιαστές να ψηφίζουν μέσα στις τάξεις τους για τον πρόεδρο του σώματος. Παρομοίως, ο ηγέτης της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας επιλέγονται επίσης από την ισχύ του κόμματος στα νομοθετικά σώματα και μέσα στη δική τους αντίστοιχη παράταξη.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]