Νομοθετικό Σώμα της Νεβάδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νομοθετικό Σώμα της Νεβάδα
Είδος
ΤύποςΔιθάλαμο
ΣώματαΓερουσία
Συνέλευση
Ηγεσία
Προσωρινός Πρόεδρος της Γερουσίας
Μάικλ Α. Σνάιντερ (Δ)
Από 6 Φεβρουαρίου 2009
Speaker of the Assembly
Τζον Οκεγκουέρα (Δ)
Από 7 Φεβρουαρίου 2011
Δομή
Κοινοβουλευτικές
Ομάδες
Δημοκρατικό Κόμμα
Ρεπουμπλικανικό Κόμμα
Εκλογές
Τελευταία εκλογή
2 Νοεμβρίου 2010
Τόπος συνεδριάσεων
Πολιτειακό Καπιτώλιο της Νεβάδα, Κάρσον Σίτι
Ιστοσελίδα
http://www.leg.state.nv.us

Το Νομοθετικό Σώμα της Νεβάδα είναι το πολιτειακό νομοθετικό σώμα της πολιτείας Νεβάδα των ΗΠΑ. Το Νομοθετικό Σώμα είναι ένα διθάλαμο σώμα, αποτελούμενο από την κάτω βουλή, την Συνέλευση της Νεβάδα, με 42 μέλη, και την άνω βουλή, την Γερουσία της Νεβάδα, με 21 μέλη. Τα 63 μέλη του Νομοθετικού Σώματος εκλέγονται από έναν ίσο αριθμό συστατικών περιφερειών σε όλη την πολιτεία. Το Νομοθετικό Σώμα είναι το τρίτο μικρότερο διθάλαμο πολιτειακό νομοθετικό σώμα στις Ηνωμένες Πολιτείες (το Νομοθετικό Σώμα της Αλάσκα είναι το μικρότερο διθάλαμο, με μόνο 60 μέλη, και η Γενική Συνέλευση του Ντελάγουερ έχει 62 μέλη).

Το σώμα συνέρχεται στο Κτίριο του Νομοθετικού Σώματος της Νεβάδα (Nevada Legislature Building) στο Κάρσον Σίτι.

Θητείες των μελών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα μέλη της Συνέλευσης εκλέγονται για μια διετή θητεία με όριο θητείας τις έξι θητείες (12 έτη). Τα μέλη της Γερουσίας εκλέγονται για μια τετραετή θητεία και αντιμετωπίζουν ομοίως όριο τριών θητειών (12 έτη). Τα όρια θητείας τροποποιήθηκαν στο Σύνταγμα της Νεβάδα μετά από ένα δημοψήφισμα το 1996.

Ορισμός του Νομοθετκού Σώματος από τον νόμο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Σύνταγμα της Νεβάδα ορίζει το μέγιστο μέγεθος του Νομοθετικού Σώματος σε 75 μέλη (Άρθρο 15, Ενότητα 6), και προβλέπει ότι η Γερουσία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το ένα τρίτο ούτε μεγαλύτερη από το μισό του μεγέθους της Συνέλευσης. Στην Απογραφή των ΗΠΑ 2000, ο αριθμός των μελών για αμφότερα τα σώματα είναι 63, δώδεκα μέλη λιγότερα από το μέγιστο μέγεθος που δηλώνεται στο πολιτειακό σύνταγμα.

Συνεδριάσεις και προϋποθέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη επίσημη εργάσιμη ημέρα του Νομοθετικού Σώματος είναι η πρώτη Δευτέρα μετά την εκλογή. Οι συνεδριάσεις του σώματος είναι διετείς, και συμβαίνουν σε περιττά έτη. Το Νομοθετικό Σώμα της Νεβάδα είναι ένα μόνο πό τα έξι σώματα που έχουν διετείς συνεδριάσεις.

Μέρη συσκέψεων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πολιτειακό Καπιτώλιο της Νεβάδα το 1875

Επί επτά έτη μετά την προαγωγή της Νεβάδα σε πολιτεία το 1864, το Νομοθετικό Σώμα της Νεβάδα δεν είχε κατάλληλο μέρος συνεδριάσεων. Το 1869, το Νομοθετικό σώμα πέρασε την State Capitol Act, που υπογράφηκε ως νόμος από τον Κυβερνήτη Χένρυ Τζ. Μπλάσντελ, παρέχοντας $100.000 για την κατασκευή ενός κτιρίου καπιτωλίου. Υπό την επίβλεψη του σχεδιαστή Τζόζεφ Γκόσλινγκ, η κατασκευή άρχισε το 1870. Το Νομοθετικό Σώμα συνήλθε πρώτα στο μη ολοκληρωμένο πολιτειακό καπιτώλιο το επόμενο έτος, ενώ η κατασκευή ολοκληρώθηκε στο μέσο του έτους. Το Νομοθετικό Σώμα συνέχισε να συναντάται στο πολιτειακό καπιτώλιο μέχρι το 1971, όταν αμφότερα τα σώματα μετακόμισαν στο Legislative Building που κατασκευάσθηκαν λίγο νότια του αρχικού καπιτωλίου. Σήμερα, το παλαιό πολιτειακό καπιτώλιο συνεχίσει να φιλοξενεί το αξίωμα του κυβερνήτη και άλλους εκτελεστικούς αξιωματούχους. Οι πρώην αίθουσες της Συνέλευσης και της Γερουσίας είναι τώρα μουσεία και ανοικτές για συνελεύσεις.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]