Νομοθετικό Σώμα της Αριζόνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πολιτειακό Νομοθετικό Σώμα της Αριζόνα
Coat of arms or logo
Είδος
ΤύποςΔιθάλαμο
ΣώματαΓερουσία
Βουλή των Αντιπροσώπων
Ηγεσία
Πρόεδρος της Γερουσίας
Κάρεν Φάν (Ρ)
Από 14 Ιανουαρίου 2019
Πρόεδρος της Βουλής
Εκλογές
Τελευταία εκλογή
3 Νοεμβρίου 2020
Τόπος συνεδριάσεων
Πολιτειακό Καπιτώλιο της Αριζόνα, Φοίνιξ
Ιστοσελίδα
http://www.azleg.gov/
Η τοποθεσία του πολιτειακού Καπιτωλίου της Αριζόνα στο Φοίνιξ.

Το Νομοθετικό Σώμα της Αριζόνα ειναι το πολιτειακό νομοθετικό σώμα της πολιτείας της Αριζόνα. Είναι διθάλαμο νομοθετικό σώμα που αποτελείται από μια κάτω βουλή, την Βουλή των Αντιπροσώπων, και μια άνω βουλή, την Γερουσία. Υπάρχουν 60 Αντιπρόσωποι και 30 Γερουσιαστές. Το πολιτειακό νομοθετικό σώμα συνέρχεται στο Σύμπλεγμα του Καπιτωλίου στην πολιτειακή πρωτεύουσα, το Φοίνιξ.

Περιφέρειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν 30 νομοθετικές περιφέρειες στην Αριζόνα, που καθεμία είναι πολυμερής εκλογική περιφέρεια. Κάθε περιφέρεια εκλέγει ένα Γερουσιαστή και 2 Αντιπροσώπους για μια διετή θητεία. Η διασταύρωση των περιφερειών της άνω και της κάτω βουλής σε μια μοναδική εκλογική περιφέρεια συναντάται μόνο σε επτά νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ: της Αριζόνα, του Αϊντάχο, του Μέριλαντ, του Νιου Τζέρσεϊ, της Βόρειας Ντακότα, της Νότιας Ντακότα, και της Ουάσινγκτον. Αφότου οι Αντιπρόσωποι και οι Γερουσιαστές εκλέγονται από τους ίδιους ακριβώς ανθρώπους, κάθε Βουλή του Νομοθετικού Σώματος της Αριζόνα τείνουν να έχουν μέλη με ταυτόσημες πολιτικές φιλοσοφίες, όπως φαίνεται και από το γεγονός (βλέπε κάτω) ότι υπάρχει παρόμοια αναλογία μεταξύ των 2 κομμάτων. Αυτό δημιουργεί, ουσιαστικά, ένα "μονοθάλαμο-δύο βουλών" νομοθετικό σώμα.

Κομματική σύνθεση και εκλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατόπιν τις γενικές εκλογές του 2020, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ελεγχει αμφότερα τα σώματα του Νομοθετικού Σώματος της Αριζόνα, με πλεονέκτημα επί του Δημοκρατικού Κόμματος 16-14 στη Γερουσία και 31-29 στη Βουλή.[1]

Στις γενικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2010, το Δημοκρατικό Κόμμα κέρδισε 1 έδρα στη Γερουσία της Αριζόνα, ενώ η σύνθεση της Βουλής παρέμεινε ίδια.[2]

Η κατανομή των αντιπροσώπων στο Νομοθετικό Σώμα της Αριζόνα είναι σήμερα ως ακολούθως:

Γερουσία: 16 Ρεπουμπλικανοί, 14 Δημοκρατικοί

Βουλή των Αντιπροσώπων: 31 Ρεπουμπλικανοί, 29 Δημοκρατικοί

Όρια θητείας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπηρετώντας διετείς θητείες, αμφότεροι οι Γερουσιαστές και οι Αντιπρόσωποι υπόκεινται στα όρια θητείας. Τα μέλη μπορούν υπηρετήσουν μόνο τέσσερις συνεχείς θητείες (ή οκτώ έτη) σε κάθε σώμα. Αφότου φθάσουν το όριο, τα πρώην μέλη είναι επανεκλέξιμα μετά από δύο έτη. Τα μέλη που περιορίζονται από την θητεία σε ένα σώμα συχνά αναζητούν και επιτυγχάνουν εκλογή στο άλλο σώμα (π.χ. Ράσσελ Πηρς).

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]