Νιλ ντεΓκρας Τάισον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Νιλ Ντεγκράς Τάισον)
Νιλ ντεΓκράς Τάισον
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Neil deGrasse Tyson (Αγγλικά)
Γέννηση5  Οκτωβρίου 1958[1][2][3]
Μανχάταν
ΕθνικότηταΑφροαμερικανοί
ΥπηκοότηταΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Χάρβαρντ, Πανεπιστήμιο Κολούμπια, Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν, Λύκειο Επιστημών του Μπρονξ και Κολέγιο Χάρβαρντ
Γονείςκαι Sunchita Tyson
ΒραβεύσειςIsaac Asimov Science Award (2009), Βραβείο Καινοτομίας Νάιτ (2015), μετάλλιο Διακεκριμένης Δημόσιας Υπηρεσίας της NASA, NAS Public Welfare Medal (2015), Hubbard Medal (2017), Stephen Hawking Medal For Science Communication (2017), Εταίρος της Επιτροπής Σκεπτικιστικής Έρευνας, Science Writing Award, Dwight Nicholson Medal for Outreach (2017) και λογοτεχνικό βραβείο Καρλ Σάντμπεργκ (2018)
Ιστοσελίδα
http://www.haydenplanetarium.org/tyson
Νιλ ντεΓκρας Τάισον στην IMDb
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ερευνητικός τομέαςαστροφυσική, Φυσική κοσμολογία και κοσμολογία
Ιδιότητααστροφυσικός, συγγραφέας επιστημονικών έργων, καθηγητής, εκλαϊκευτής της επιστήμης, κοσμολόγος, φιλόσοφος, μη μυθοπλαστικός συγγραφέας, φυσικός, αστρονόμος, Trekkie και ηθοποιός
Διδακτορικός καθηγητήςR. Michael (Robert) Rich
Ακαδημαϊκός τίτλοςδιδακτορικό δίπλωμα
Υπογραφή

Ο Νιλ Ντε-Γκρας Τάισον (αγγλικά: Neil deGrasse Tyson, γέννηση: 5 Οκτωβρίου, 1958) είναι Αμερικανός αστροφυσικός, κοσμολόγος, συγγραφέας και επιστημονικός επικοινωνιολόγος. Είναι διευθυντής στο Πλανητάριο Χέιντεν που βρίσκεται στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη. Από το 2006 είναι ο παρουσιαστής του επιστημονικού, εκπαιδευτικού προγράμματος NOVA scienceNOW στο μη-κερδοσκοπικό αμερικανικό κανάλι PBS και εμφανίζεται συχνά στην τηλεόραση. Στις 5 Αυγούστου 2011 ανακοινώθηκε ότι ο Τάισον θα παρουσιάσει την εκπομπή ντοκιμαντέρ σχετικά με το διάστημα, που αποτελεί συνέχεια της κλασικής εκπομπής Cosmos: A Personal Voyage του Καρλ Σέιγκαν, με το όνομα Cosmos: A Spacetime Odyssey.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Νέα Υόρκη. Ενδιαφέρθηκε για την αστρονομία στην ηλικία των εννέα χρόνων, όταν επισκέφθηκε το Πλανητάριο Χέιντεν. Αφού αποφοίτησε από το Λύκειο Επιστημών του Μπρονξ, όπου ήταν αρχισυντάκτης του Περιοδικού Φυσικών Επιστημών, πήρε το πτυχίο του στη Φυσική, στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ το 1980. Το 1989 πήρε πτυχίο μάστερ στην Αστρονομία, στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, ενώ το 1991 πήρε το διδακτορικό του στην αστροφυσική, στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια.

Το 2016, εμφανίστηκε στη τηλεοπτική σειρά 100 πράγματα που πρέπει να κάνεις πριν το λύκειο του Nickelodeon κάνοντας τον εαυτό του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) Internet Movie Database. nm1183205. Ανακτήθηκε στις 16  Οκτωβρίου 2015.
  2. (Αγγλικά) SNAC. w6dk44gv. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. «Encyclopædia Britannica» (Αγγλικά) biography/Neil-deGrasse-Tyson. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]