Νικόλαος Ουζουνίδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νικόλαος Ουζουνίδης
Γενικές πληροφορίες
ΚατοικίαΟδησσός
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική, Ελληνική
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΈμπορος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΦιλικός

Ο Νικόλαος Ουζουνίδης ήταν Έλληνας έμπορος του 18ου αιώνα και ένα από τα πρώτα μέλη της Φιλικής Εταιρίας. Ήταν από τους πρωτεργάτες της προεπαναστατικής περιόδου και σημαντικός δωρητής της οργάνωσης.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάγονταν από τη Θεσσαλονίκη. Ήταν έμπορος για αρκετά χρόνια στην Οδησσό. Την περίοδο που βρίσκονταν στη Μόσχα, ήρθε σε επαφή με έναν εκ των τριών ιδρυτών της Φιλικής Εταιρίας, τον Νικόλαο Σκουφά, ο οποίος τον μυεί στην μυστική οργάνωση. Σύμφωνα με το αρχείο του Παναγιώτη Σέκερη, έγινε μέλος της μυστικής οργάνωσης στις 7 Σεπτεμβρίου 1815. Αποτελεί πιθανώς το δεύτερο κατά σειρά πρόσωπο μετά τον Γεώργιο Σέκερη που εγγράφεται σε αυτήν, μετά την ίδρυση της οργάνωσης στην Οδησσό το 1814.[1][2] Ήταν ο πρώτος υποστηριχτής του Σκουφά, όταν προσπαθούσε ο τελευταίος να πείσει του Έλληνες εμπόρους της ρωσικής πόλης, να συνδράμουν στους σκοπούς της οργάνωσης, σε μια δύσκολη επιχειρηματικά περίοδο για τον συνιδρυτή της εταιρίας.[3] Έπειτα ο Ουζουνίδης, φέρεται να μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη και να βοηθά στην προετοιμασία του απελευθερωτικού αγώνα, που εκδηλώνεται με την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Βρασίδας Σωτηρόπολος (2006). Ο πρωτοφιλικός Παναγιώτης Αναστασόπουλος. Αλφειός. σελ. 48. 
  2. (Αγγλικά) Μαρία Ανεμοδούρα (22 Ιανουαρίου 2008). «Society of Friends (Filiki Etairia)». Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Κωνσταντινούπολη. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Αυγούστου 2020. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2012.  Unknown parameter |traduction= ignored (βοήθεια)
  3. «Νικόλαος Σκουφάς». Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Εύξεινος Πόντος. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2012.