Νικόλαος Θων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νικόλαος Θων
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Νικόλαος Θων (Ελληνικά)
Γέννηση1850
Αθήνα
Θάνατος1906
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Γερμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεπιχειρηματίας
Ο Νικόλαος Θων σε φωτογραφία της διοργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών αγώνων του 1906: Μιλτιάδης Νεγρεπόντης, Αλέξανδρος Μερκάτης, Σπυρίδων Στάης, Σπυρίδων Λάμπρος, Γεώργιος Στρέιτ, Διάδοχος Κωνσταντίνος, Πέτρος Καλλιγάς, Παύλος Σκουζές, Μ. Στελλάκης, Νικόλαος Θων, Κωνσταντίνος Μηλιώτης Κομνηνός.

Ο Νικόλαος Θων (1850 - 1906) ήταν Έλληνας αυλικός[1] και επιχειρηματίας.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1850. Ο γερμανικής καταγωγής πατέρας του, Κάρολος Θων (γερμ.: Karl Thon), ήταν υπασπιστής του βασιλιά Όθωνα. Η μητέρα του ονομαζόταν Μαριγώ Βογιατζή.

Υπήρξε επιμελητής της βασιλικής περιουσίας επί Γεωργίου Α', διευθυντής[2] του Εθνικού Θεάτρου, ιδιοκτήτης μεταλλείων στις Κυκλάδες και κάτοχος[1] τεράστιας ακίνητης περιουσίας. Είχε στην ιδιοκτησία του την ομώνυμη έπαυλη[1] στους Αμπελόκηπους, η οποία πωλήθηκε από τα μέλη της οικογένειας το 1921, μια πολυκατοικία στην οδό Ιπποκράτους, η οποία διατηρείται ακόμα και σήμερα, το Παλατάκι στο Χαϊδάρι, καθώς και το οικόπεδο[2] όπου κατασκευάστηκε το Εθνικό Θέατρο. Συνέβαλε στην χρηματοδότηση[1] της εκκλησίας Αγίου Νικολάου στα Πευκάκια Αθήνας, όπου βρισκόταν και η αρχική του κατοικία, καθώς και του Αγίου Γεωργίου του Λυκαβηττού. Διετέλεσε μέλος της οργανωτικής επιτροπής των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1906, πρόεδρος του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου και ιδρυτικό μέλος του Ομίλου Ερετών.

Απεβίωσε το 1906. Ήταν παντρεμένος με την Σοφία Τριανταφύλλου και είχε αποκτήσει έξι παιδιά: τον Κάρολο, την Αγγελική, την Μαρία, την Ιουλία, τον Αγαμέμνονα και τον Μιλτιάδη, ζωγράφο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Φύλλο 15ης Οκτωβρίου 2000 Αρχειοθετήθηκε 2012-01-30 στο Wayback Machine., σελ. 49, από την εφημερίδα "Η Καθημερινή"
  2. 2,0 2,1 Ιστορικό Εθνικού Θεάτρου, από την ιστοσελίδα του Εθνικού Θεάτρου