Νικόλαος Αγιομνήτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νικόλαος Αγιομνήτης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση15ος αιώνας
Αθήνα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμοναχός
βιβλιογράφος
Οικογένεια
ΓονείςΜιχαήλ Αγιομνήτης
ΑδέλφιαΝικηφόρος Αγιομνήτης

Ο δε γε ανακαινισμός της παρούσης νυν βίβλον εγεγόνη δια χειρός εμού του ευτελούς και αμαθούς Νικολάου υιού παπά Μιχαήλ του Αγιομνήτη εν τω ςϡοα' και οι αναγιγνώσκοντες εύχεσθαί μοι δυσσωπώ δια τον Κύριον έρρωσθαι

— Σημείωση του Νικόλαου Αγιομνήτη
σε κώδικα του 1463

Ο Νικόλαος Αγιομνήτης ήταν βυζαντινός βιβλιογράφος του 15ου αιώνα.

Η καταγωγή του ήταν από την Αθήνα. Λίγα στοιχεία για την ζωή του μαθαίνουμε από ένα σημείωμα στον κώδικα που φυλάγεται στην βιβλιοθήκη του ισπανικού σεκουριάλου με αύξοντα αριθμό Y-III-14.[1] Το σημείωμα, αλλά και ο κώδικας αυτός γράφτηκαν από τον ιερομόμαχο Νικηφόρο, και μικρότερο αδελφό του Νικολάου. Πατέρας τους ήταν ο ιερέας Μιχαήλ Αγιομνήτης από την Αθήνα, ο οποίος βρήκε βίαιο και μοιραίο θάνατο από τους Τούρκους. Μετά την κατάληψη τς Αθήνας το 1456 από τον Ομάρ ή μετά την δεύτερη το 1458 από τον Μωάμεθ, η οικογένεια μοιράστηκε για να ξεφύγει από τα δεινά του πολέμου, ο Νικόλαος έγινε όπως και ο αδελφός του μοναχός και εγκαταστάθηκε στο Άγιο Όρος.

Έργα του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανακαίνισε το έτος 1463 τον βομβύκινο κώδικα που φυλάγεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη Αθηνών με αύξοντα αριθμό 209, που γράφτηκε τον δέκατο τέταρτο αιώνα. Ο κώδικας αυτός περιέχει τις πράξεις των Αποστόλων και τις επιστολές του Παύλου.

Έναν χρόνο αργότερα, το 1464 συναντάμε τον Νικόλαο Αγιομνήτη, όταν αυτός ανακαινίζει τον κώδικα του 14ου αιώνα που φυλάγεται στην Μονή Ιβήρων στο Άγιο Όρος με τον αύξοντα αριθμό 380. Ο κώδικας αυτός περιέχει έργα του Ιωάννη Δαμασκηνού.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Miller, επιμ. (1848). Catalogue des manuscrits Grecs de la bibliothèque de l'Escurial. Παρίσι. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]