Νησί της Μαργαρίτας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 47°32′N 19°03′E / 47.533°N 19.050°E / 47.533; 19.050

Η Νήσος Μαργαρίτα σε αεροφωτογραφία

Το Νησί της Μαργαρίτας (Ουγγρικά : Margit-sziget) είναι νησί στον ποταμό Δούναβη τμήμα της πόλης της Βουδαπέστης. Έχει μήκος 2,5 χλμ. πλάτος 500 μέτρα, και καταλαμβάνει 0,965 τεραγωνικά χιλιόμετρα ή 238 στρέμματα. Ανήκει διοικητικά στο 13ο δημοτικό διαμέρισμα της Βουδαπέστης κάτω από το όνομα "Margitsziget". Το νησί καλύπτεται κυρίως από πάρκα και είναι δημοφιλής περιοχή αναψυχής. Μεσαιωνικά ερείπια υπενθυμίζουν την σημασία του κατά τον Μεσαίωνα ως θρησκευτικό κέντρο.

Το νησί της Μαργαρίτας δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα με την ένωση 3 μικρότερων νησιών , του Φέστο, Φούρντου και Νιούλακ. Αρχικά, το νησί ήταν 102,5 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, αλλά με την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων είναι 104,85 μέτρα για τον έλεγχο των πλημμυρών[1].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το νησί ονομαζόταν Ujvalvijifche[1] (πιθανώς από Uj νερό και Val-κύματα) κατά τον Μεσαίωνα, έλαβε το σημερινό του όνομα μετά από την Αγία Μαργαρίτα (1242-1270), κόρη του Μπέλα Ε΄ της Ουγγαρίας ο οποίος έζησε σε Δομινικανό μοναστήρι πάνω στο νησί[2][3].

Τον 12ο αιώνα εγκαταστάθηκαν στο νησί οι Ιππότες του Αγίου Ιωάννη. Μεταξύ των ιστορικών μνημείων του νησιού είναι ερείπια του 13ου αιώνα της Φραγκισκανικής εκκλησίας, Δομινικανής εκκλησίας και μοναστηριού, καθώς και εκκλησία του 12ου αιώνα[4].

Το νησί κυριαρχείται από γυναικεία μοναστήρια, εκκλησίες και μοναστήρια, μέχρι τον 16ο αιώνα. Κατά τη διάρκεια των οθωμανικών πολέμων οι μοναχοί και οι μοναχές εγκατέλειψαν τις μονές και τα κτήρια καταστράφηκαν. Κατά τον 18ο αιώνα επιλέχθηκε να είναι το θέρετρο της βασιλικής οικογένειας, ανακηρύχθηκε δημόσιο κήπο το 1908.

Από το 1980, η είσοδος αυτοκινήτων περιορίσθηκε κι επιτρέπεται μόνο ταξί και λεωφορεία παράλληλα με την κυκλοφορία των αυτοκινήτων τροφοδοσίας τοπικών καταστημάτων και εστιατορίων που επιτρέπεται να εισέλθουν. Στο βόρειο άκρο του νησιού υπάρχει ένα πάρκινγκ αυτοκινήτων για τους επισκέπτες του ξενοδοχείου.

υποδομές και Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κολυμβητήριο "Άλφρεντ Χάγιος"
  • Το μνημείο του 1973 για τον εορτασμό των εκατό χρόνων από την ενοποίηση της πόλης.
  • Ο ιαπωνικός κήπος με ήπια θερμική λιμνούλα με ψάρια.
  • Ο ζωολογικός κήπος που διαθέτει κυρίως μια μεγάλη ποικιλία από εξωτικά υδρόβια πτηνά μεταξύ άλλων και ζώα.
  • Το περίπτερο που χτίστηκε αρχικά για υπαίθριες συναυλίες.
  • Η "μουσική πηγή" , ένα συντριβάνι όπου η μουσική παίζεται υπό το φως της νύχτας με παραστάσεις μόνο το καλοκαίρι. Το νερό βγαίνει από το συντριβάνι ανάλογα με τη μουσική, έτσι ώστε τα νερά στο σιντριβάνι φαίνεται να χορεύουν στα διάφορα κλασικά θέματα που αναπαράγονται.
  • Ο οκταγωνικός πύργος νερού των 57 μέτρων ύψος χτισμένος σε αρτ νουβό στιλ το 1911, σήμερα λειτουργεί ως πύργος παρατήρησης και εκθεσιακός χώρος.

Το συντριβάνι (μουσική Κρήνη) και ο Πύργος του νερού προστατεύονται από την UNESCO.

Στο νησί υπάρχουν σπίτια διάφορες αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως το υδάτινο πάρκο, το κολυμβητήριο Άλφρεντ Χάγιος[5] όπου έγιναν τα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα του 1958 , 2006 και 2010, ένα γήπεδο τένις και ένα προπονητήριο στίβου.

Δύο ξενοδοχεία προσφέρουν διαμονή με ιαματικά λουτρά και διάφορες ιατρικές υπηρεσίες. Υπάρχει επίσης ένα υπαίθριο θέατρο 3500 θεατών καθώς και πολλά κλαμπ και εστιατόρια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «margaret island». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Φεβρουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2014. 
  2. «History | An American in Budapest - Lebanon Valley College». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Δεκεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2014. 
  3. Margaret's Isle, Budapest, Hungary, Austro-Hungary
  4. «Margaret Island (Margitsziget) in Budapest - Europe Cities». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Φεβρουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2014. 
  5. Palatinus Beach - Budapest Water Summit

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Margaret Island στο Wikimedia Commons