Νεοβαβυλωνιακή Περίοδος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Νεοβαβυλωνιακή Περίοδος, είναι η χρονική περίοδος που ξεκιάει από την αρχή της Βασιλείας του Ναβοπολασσάρ βασιλιά της Βαβυλώνας, το 625 π.Χ., ο οποίος έκανε τη Βαβυλώνα ηγεμόνα της περιοχής της Μεσοποταμίας, και τελειώνει το 539 π.Χ., με την πτώση της Βαβυλώνας από τον Κύρο βασιλιά της Μηδοπερσίας, κατά το 17ο έτος του Ναβονίδη.

Η Χρονολόγηση της Νεο-Βαβυλωνιακής περιόδου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως τις αρχές του 21ου αιώνα, η ακρίβεια των παράλληλων γραμμών αποδείξεων της χρονολόγησης αυτής, έφθασε σε 19, καθιστώντας την ίσως την πλέον ελεγμένη επιστημονικά και βεβαιωμένη χρονολογικά περίοδο.

Οι πρώτες και σημαντικότερες 7 γραμμές απόδειξης για τη χρονολόγηση της Νεο-Βαβυλωνιακής περιόδου, (χωρισμένες σε 4 ομάδες), είναι οι εξής:

1. Χρονικά και άλλα ιστορικά υπομνήματα:

Α. Ο Βερόσσος, και ο Κλαύδιος Πτολεμαίος –ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον- πήραν τις χρονολογίες που αναφέρουν για τις βασιλείες των Νέο-Βαβυλώνιων βασιλείων, από τα Νέο-Βαβυλωνιακά. Εφόσον οι χρονολογήσεις τους συμφωνούν, γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι τα χρονικά αυτά έχει διασωθεί αναλλοίωτα από το Βερόσσο και τον Πτολεμαίο. Και οι δυο συμφωνούν σχετικά με το μήκος της Νέο-Βαβυλωνιακής εποχής. Οι αριθμοί που δίνουν υποδεικνύουν το 604/03 π.Χ. ως το πρώτο έτος της βασιλείας του Ναβουχοδονόσορα.

Β. Η βασιλική επιγραφή Nabon. Νο 8 (στήλη της Χιλλάχ), που προφανώς γράφηκε στο δεύτερο έτος του Ναβονίδη, μας πληροφορεί ότι ο ναός ε-χουλ-χουλ στη Χαρράν, παρέμενε ερημωμένος για πενήντα τέσσερα χρόνια, δηλαδή μέχρι το έτος ενθρόνισης του Ναβονίδη ο οποίος θέλησε να τον ανοικοδομήσει και πάλι. Τόσο το χρονικό Β.Μ. 21901, όσο και η στήλη της Χαρράν Nabon.Η 1,Β, αναφέρουν ότι οι Μήδοι κατέστρεψαν τη Χαρράν και το ναό της στο δέκατο έκτο έτος του Ναβοπολασσάρ, του πατέρα του Ναβουχοδονόσορα. Έτσι ο Ναβονίδης λογαριάζει τα πενήντα τέσσερα αυτά χρόνια από το έτος εκείνο μέχρι το δικό του έτος ενθρόνισης. Και βεβαίως οι αριθμοί που διατηρήθηκαν από το Βερόσσο και τον Πτολεμαίο κι αυτοί επίσης δείχνουν πως πρόκειται για μια περίοδο πενήντα τεσσάρων χρόνων. Επιπλέον, το Nabon. Νο 18 καταγράφει αστρονομικές παρατηρήσεις βάσει των οποίων, ορίζεται ως πρώτο έτος του Ναβονίδη το 555/554 π.Χ. Άρα, τα πενήντα τέσσερα χρόνια άρχισαν το 610/09 π.Χ. Αν αυτό ήταν το δέκατο έκτο έτος του Ναβοπολασσάρ, τότε το πρώτο έτος του Ναβουχοδονόσορα ήταν το 604/03 π.Χ.

Γ. Η βασιλική επιγραφή Nabon. Η 1,Β (ή στήλη της Αντά-Γκουππί) δίνει το μήκος όλων των βασιλείων των Νεο-Βαβυλώνιων βασιλιάδων μέχρι το ένατο έτος του Ναβονίδη (εκτός από τη σύντομη βασιλεία του Λαμπασί-Μαρδώκ, η οποία αγνοείται). Οι αριθμοί που δίνονται στη στήλη, βρίσκονται σε πλήρη συμφωνία με τους αριθμούς που δίνουν ο Βερόσσος και ο Πτολεμαίος.

Οι τρεις παραπάνω πηγές έχουν ομαδοποιηθεί ως μια γραμμή απόδειξης επειδή δεν μπορεί σαφώς να θεμελιωθεί πως αυτά τα έγγραφα είναι ανεξάρτητα το ένα από το άλλο. Έχει ήδη τονιστεί πως, τόσο ο ο Βερόσσος όσο και ο Πτολεμαίος, άντλησαν πιθανόν οι χρονολογικές πληροφορίες τους να έχουν ληφθεί κι αυτές από τα χρονικά.

Υπάρχουν κάποιες αποδείξεις πως τα χρονικά συντάχθηκαν με τη βοήθεια των χρονογραφικών πληροφοριών που παρέχονται στα αστρονομικά ημερολόγια. Η πιθανή αλληλεξάρτηση αυτών των πηγών δεν εξασθενεί την αποφασιστική τους ισχύ. Αντιθέτως την ενισχύει. Εφόσον οι βασιλικές επιγραφές διασώζουν χρονολογικές πληροφορίες που είναι σύγχρονες της Νεο-Βαβυλωνιακής εποχής, έχουμε κάθε λόγο να δεχθούμε αυτές τις πληροφορίες ως πραγματικές και αληθινές. Αν οι βασιλικές επιγραφές και οι Βερόσσος και Πτολεμαίος, άντλησαν τις πληροφορίες τους από τα Βαβυλωνιακά χρονικά, τότε οι αριθμοί που δίνουν αποδεικνύεται πως διασώθηκαν σωστοί, αφού συμφωνούν με τις βασιλικές επιγραφές.


2. Οικονομικά και διοικητικά έγγραφα:

Έχουν διασωθεί από τη Νεο-Βαβυλωνιακή περίοδο χιλιάδες έγγραφα (οικονομικά και διοικητικά), στα οποία καταγράφεται το έτος, ο μήνας και η μέρα βασιλείας του βασιλιά που βασίλευε στον καιρό συγγραφής του. Έχουμε λοιπόν πολλές πινακίδες από κάθε έτος αυτής της περιόδου. Από αυτά τα έγγραφα μπορεί εξακριβωθεί το μήκος της βασιλείας κάθε βασιλιά, μερικές φορές σχεδόν με προσέγγιση ημέρας. Τα αποτελέσματα στα οποία καταλήγουμε, συμφωνούν με τους αριθμούς που δίνουν ο Βερόσσος και ο Πτολεμαίος, τα χρονικά και οι παράλληλες βασιλικές επιγραφές από τη βασιλεία του Ναβονίδη. Ένα παράδειγμα γι' αυτό, είναι οι χιλιάδες πινακίδες από το αρχείο του τραπεζικού οίκου "Υιοί Εγκιμπί". Τα οικονομικά και διοικητικά έγγραφα είναι πρωτότυπα έγγραφα γραμμένα κατά την ίδια τη Νεο-Βαβυλωνιακή εποχή, και αυτό κάνει αυτή την αποδεικτική γραμμή εξαιρετικά ισχυρή.


3. Αστρονομικά ημερολόγια:

Α. Το αστρονομικό ημερολόγιο VAT 4956 περιέχει τριάντα περίπου πλήρως επιβεβαιωμένες αστρονομικές παρατηρήσεις από το τριακοστό έβδομο έτος της βασιλείας του Ναβουχοδονόσορα. Ο συνδυασμός αυτών των αστρονομικών θέσεων επαναλαμβάνεται μετά από χιλιάδες χρόνια. Συνεπώς, μόνο ένα έτος υπάρχει που μπορεί να συμφωνεί με αυτό το συνδυασμό: το έτος 568/67 π.Χ. Αυτό ήταν το τριακοστό έβδομο έτος της βασιλείας του Ναβουχοδονόσορα, που ο εντοπισμός του στην ιστορία, συμφωνεί με τις ανωτέρω χρονολογικές πηγές.

Β. Το παλαιότερο αστρονομικό ημερολόγιο που έχει διασωθεί, το Β.Μ. 32312, καταγράφει αστρονομικές παρατηρήσεις που δίνουν στους ερευνητές τη δυνατότητα να τοποθετήσουν χρονικά την πινακίδα αυτή στο 652/51 π.Χ. Μια ιστορική καταγραφή του κειμένου αυτού, που επαναλαμβάνεται στο Βαβυλωνιακό χρονικό Β.Μ. 86379 (το "Χρονικό Ακιτού"), δείχνει πως το έτος αυτό ήταν το δέκατο έκτο έτος του Σαμάσε-σούμα-ουκίν. Το ημερολόγιο λοιπόν μας πληροφορεί πως η εικοσάχρονη βασιλεία του Σαμάσε-σούμα-ουκίν κάλυπτε την περίοδο 667-648 π.Χ., τα είκοσι δύο έτη της βασιλείας του Κανταλανού την περίοδο 647-626 π.Χ., τα είκοσι ένα έτη της βασιλείας του Ναβοπολάσσαρ την περίοδο 625-605 π.Χ. και τα σαράντα τρία έτη της βασιλείας του Ναβουχοδονόσορα (604-562 π.Χ.).

Τα δύο αυτά ημερολόγια θα μπορούσαν με κάθε αυστηρότητα να χρησιμοποιηθούν ως δύο ανεξάρτητες γραμμές αποδείξεων. Επειδή όμως το Β.Μ. 32312 απέχει χρονικά από τη Νεο-Βαβυλωνιακή εποχή κατά δύο βασιλείες (του Σαμάσε-σουμα-ουκίν και του Κανταλανού), αναφέρονται εδώ μόνο ως επικουρική μαρτυρία, για επιβεβαίωση της γνησιότητας των πληροφοριών που παρέχονται στο VAT 4956.


4. Συγχρονισμοί με την Παράλληλη Αιγυπτιακή Χρονολογία:

Η χρονολόγηση των Αιγυπτίων βασιλέων που έζησαν στην ίδια περίοδο, έχει καταγραφεί ανεξάρτητα από τις ανωτέρω πηγές χρονολόγησης. Επειδή λοιπόν υπάρχουν τέσσερις συγχρονιστικοί κρίκοι που συνδέουν τις χρονολογήσεις της Βαβυλώνας και της Αιγύπτου κατά την περίοδο αυτή, μπορούμε να εξακριβώσουμε τη σχέση τους και να τις επιβεβαιώσουμε και τις δύο ως ακριβείς. Και οι τέσσερις αυτοί συγχρονιστικοί κρίκοι συμφωνούν με τις ανωτέρω πηγές, αλλά και με τις χρονολογήσεις της Αιγύπτου.